Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ подякували Всесвітній Раді Церков за відмову звинувачень на їх адресу

    У РПЦ з «обережним оптимізмом» сприйняли заяву 11-ї Асамблеї Всесвітньої Ради Церков.

    Так голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, голова делегації РПЦ на 11-й Асамблеї ВРЦ митрополит Волоколамський Антоній (Сєврюк) прокоментував документ ВРЦ «Війна в Україні, мир та справедливість».

    Коментар митрополита РПЦ опублікований на сайті Московського патріархату, передає Духовний Фронт України.

    «Делегація РПЦ не змогла підтримати голосуванням прийнятий Асамблеєю Всесвітньої ради церков “Війна на Україні, мир та справедливість у європейському регіоні”. Разом з тим ми з обережним оптимізмом оцінюємо позицію Всесвітньої ради церков, яка в ході роботи над документом щодо українського конфлікту відмовилась, попри безпрецедентний політичний тиск (що виразилося, зокрема, у закликах до виключення Російської Церкви з ВРЦ, які містилися у виступі на Асамблеї Президента ФРН Ф. В. Штайнмайєра і заявах низки інших осіб) від будь-яких звинувачень на адресу Російської Православної Церкви та визнала важливість здійснюваної з благословення Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила її масштабної гуманітарної місії з підтримки біженців та жертв конфлікту», – йдеться в коментарі глав ВЗЦЗ Московського патріархату митрополита  Антонія.

    Водночас в РПЦ додають, що «фінальний документ залишився значною мірою політизованим» і що «до нього не були включені всі пропозиції Російської Церкви, що заважає нам заявити про його підтримку».

    Однак у Московському патріархаті вважають, що дискусія, що відбулася в ході Асамблеї, «може стати для Всесвітньої ради церков відправною точкою для об’єктивного та неупередженого вивчення причин багаторічного конфлікту в Україні, так само як і для подальших миротворчих зусиль».

    Крім цього в РПЦ жалкують, що у фінальний документ не включили пропозицію УПЦ «засудити насильницькі захоплення храмів» збоку ПЦУ.

    «Сподіваємося, що Всесвітньою радою церков будуть вжиті подальші дії для вивчення цього питання», – підсумували представник РПЦ.

    РПЦ і ПЦУ на Всесвітній раді Церков. Що відомо?

    31 серпня у Німеччині розпочала роботу Всесвітня Рада Церков. РПЦ не виключили із заходу попри прохання багатьох членів ВРЦ. На відкритті виступив президент Німеччини, який зокрема сказав, що «керівництво РПЦ приєдналося до злочинів війни проти України». У РПЦ відреагували на заяву Штайнмаєра. Представники Моспатріархату відкинули співпрацю РПЦ із російським агресором і назвали «безпідставними» звинувачення на свою адресу.

    Нагадаємо, сьогодні ми повідомляли, що асамблея ВРЦ збирається ухвалити заяву, в якій агресія Росії проти України згадується лише один раз. У РПЦ порівняли документ ВРЦ щодо війни рф в Україні із заявами McDonald’s.

    У ПЦУ відреагували на такі порівняння. «Якщо Церкви не висловлюються, коли відбувається насильство і несправедливість, чи ми продовжимо бути “сіллю землі”? Я також звертаюсь до делегації Російської православної церкви і прошу їх: якщо ви проти війни Російської федерації проти України, будь ласка, підійміть сині картки. Дуже прикро, що ви порівнюєте кров українців з Starbucks та McDonald’s», – наголосила делегатка від ПЦУ Олександра.

    Раніше стало відомо, що російська делегація на Асамблеї ВРЦ не дала жодного голосу за декларацію щодо війни рф з Україною. Також делегат від УПЦ МП на Всесвітній раді Церков не назвав росію агресором і обмежився загальними твердженнями «за мир».

    Представникам ПЦУ майже не дали часу для виступів. За словами учасників обговорення, на виступ представникам від України надали одну хвилину, водночас російський представник говорив цілих шість хвилин.

    «Одна хвилина. Стільки українець може обговорювати заяву про війну в Україні. Я не можу передати, як боляче чути заяву, що однаково ставиться до жертви і агресора. Сподіваюся, Комітет отримає та розгляне наші письмові зауваження щодо заяви. Почуймо голос українців, коли йдеться про війну в Україні!» – зазначив делегат від ПЦУ, богослов Роман Сігов.

    Також на Всесвітній раді Церков архієпископ ПЦУ Євстратій розповів про розстріл священника ПЦУ окупантами.

    Санкції проти глави РПЦ за підтримку війни

    Варто зазначити, що Україна запровадила санкції проти Кіріла (Гундяєва) за його підтримку злочинів путінського режиму. 31 серпня 2022 року Кабінет Міністрів схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій на 10 років проти керівника Російської Православної Церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) та ще семи її представників.

    У червні Британія ввела санкції проти моспатріарха Кіріла Гундяєва, який підтримує злочини кремля і путіна. Пізніше у МЗС росії образились на Велику Британію, через введені санкції на очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва).

    Аналогічно поступила Канада і запровадила санкції проти Кіріла за те, що він виправдовує і підтримує російську війну проти України. Після санкцій від Канади у РПЦ вдали, що вони не винні, а їх дії не заслуговують на покарання. У РПЦ назвали «санкційним свавіллям» запровадження Канадою санкцій проти московського патріарха Кіріла.

    Раніше Литва добивалась включення Кіріла Гундяєва до списку санкцій ЄС, але через позицію Угорщини санкції не були накладені. Однак Литва заборонила в’їзд до себе в країну патріарха Кіріла. Пізніше РПЦ подякував прем’єру Угорщини Орбану за спасіння Кіріла від санкцій. Сам Орбан у травні заявив, що не підтримає санкцій проти патріарха рпц Кіріла, і знову виступав проти нафтового ембарго.

    У самій РПЦ кажуть, що санкції щодо патріарха Кіріла (Гундяєва) не змусять його відмовитися від своїх поглядів, а тому “не мають сенсу”.

    Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у кінці червня висловлював жаль через те, що країни Євросоюзу не змогли ухвалити санкції проти очільника РПЦ.

    Кіріл здійснює благословення окупантів

    Московський патріарх називав “справжнім подвигом” звірства російських окупантів в Україні. Також він казав, що окупанти в Україні «захищають Росію на полі бою».

    21 червня московський патріарх Кіріл відвідав поранених загарбників і сказав, що вони не виконують злочинні накази.  

    Раніше предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній запропонував заборонити ідеологію «русского міра», яку він порівняв із ідеологією нацизму. Також за його словами кіріл гундяєв вже зробив свій вибір на користь антихриста. Митрополит Епіфаній впевнений, що окупанти чинять геноцид проти українців, вони продовжують злочини Сталіна, а Кіріл (Гундяєв) має відповісти за те, що прикриває рясою путінські злочини.

    23 квітня Гундяєв висловлював думку що «спецоперація» закінчиться швидко.

    На початку травня Кіріл брехав, що росія «ні на кого не нападала». Він заявляв, що Російські військові «обрали правильний шлях», і знову підтримав агресію Путіна. Крім цього, після відкриття страшних звірств військових рф в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах, Гундяєв назвав «подвигом» службу в армії РФ, а саму РФ «миролюбною».

    Попри звірства рф, Кіріл (Гундяєв) заявив, що росія зробить необхідні зусилля для створення мирного життя в Україні.

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв), виступаючи 17 травня у раді федерації федеральних зборів рф нагадав, що його паства також є і в Україні, а тому, за його словами, не війна, а автокефалія нібито шкідлива для єдності «братніх народів»: російського, білоруського і українського. Того ж дня Гундяєв визнав, що заборона РПЦ в Україні унеможливить «служіння єдності братніх російських та українських народів». Проти заборони РПЦ в Україні виступає і лідер проросійського крила УПЦ МП Антоній Паканич.

    Також Гундяєв спробував перекласти кримінальну відповідальність за звірства рф в Україні із Росії на інші країни, зокрема на Британію і США. Він нагадав, як в минулому поділи на Русі «штучно провокувались ззовні». Гундяєв звинуватив не агресію росії проти України, а зовнішні ворожі політичні сили у розділенні народів «історичної Русі».

    У кінці червня, після падіння в храмі в Новоросійську Кіріл висловив сподівання, що в росіян не з’явиться жодних страхів і почуття невпевненості. Він запевнив у правильності дій путіна і російських загарбників.

    У кінці серпня Кіріл брехав, що РПЦ «несе слово миру», а російські війська «справедливість».

    Найсвіжіше

    Популярне