П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Пропаганда Z-РПЦ: Кіріл заявив, що у росіян нема зацікавленості у конфлікті, бо вони хрещені в Києві

    Московський патріарх Кіріл, виступаючи в раді рф 17 травня, спробував перекласти кримінальну відповідальність за звірства рф в Україні із Росії на інші країни, зокрема на Британію і США. Він нагадав, як в минулому поділи на Русі «штучно провокувались ззовні». Гундяєв звинуватив не агресію росії проти України, а зовнішні ворожі політичні сили у розділенні народів «історичної Русі».

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на сайт РПЦ.

    Предстоятель РПЦ заявив, що для «більшості росіян, українців і білорусів Мазепа завжди сприймався саме як зрадник Русі, а не як особистий ворог Петра I». Забуваючи про благодійність гетьмана Івана Мазепи на церкви, Кіріл (Гундяєв) висловив жаль, через те, що «останніми роками в Україні проводилася свідома реабілітація гетьмана Мазепи».

    Кіріл взнав, що у 2014 році розпочався «братовбивчий поділ», проте не вважає російських окупантів винними у ньому. Натомість Гундяєв запевнив, що Церква «переживає як трагедію» цей поділ.

    Не зробивши ніяких реальних кроків задля миру, не засудивши кривавого ката Путіна та військове керівництво рф, Кіріл згадав за молитви про мир, які також возносить навіть філія РПЦ в Україні.

    «Хотів би нагадати, що з самого початку конфлікту (війни рф проти України, – ред.) Церква в Україні та Росії безупинно підносить молитви про мир і незмінно закликає людей до подолання поділів…», — наголосив він.

    Наостанок Кіріл звинуватив не російську агресію проти України, а зовнішні ворожі політичні сили у розділенні народів «історичної Русі». Під народами Русі моспатріарх має на увазі росіян, білорусів та українців.

    Продовжуючи свій пропагандистський спіч і натякаючи на США і Британію, Кіріл спробував перекласти відповідальність за військові злочини росії на них.

    «Добре відомо, що колоніальні держави, керуючись принципом „розділяй і владарюй“, і в інших регіонах земної кулі створювали точки військової напруги та міжусобних конфліктів. Сьогодні це ганебне правило, на превеликий жаль, застосовується і для ескалації російсько-української ворожнечі», – сказав Гундяєв.

    Далі очільник РПЦ заявив, що до війни росії проти України підштовхнула «пропаганда і брехня», а росіяни, які вбили тисячі українців починаючи із 2014 року, нібито не зацікавлені у війні проти українців, бо вони хрещені в «єдиній Київській купелі».

    «Так, сварки трапляються і між рідними братами, але довести її до братовбивства виявилося можливим шляхом цілеспрямованої пропаганди агресії та брехні. Я вже говорив раніше, що не можна вважати винуватцями цієї ситуації народи Росії та України, які вийшли з єдиної Київської купелі Хрещення, об’єднані православною вірою та пов’язані спільною історичною долею. Немає і не може бути у них зацікавленості у конфлікті», — наголосив московський патріарх Кіріл.

    Також він нагадав, що його паства також є і в Україні, а тому, за його словами, не війна, а автокефалія нібито шкідлива для єдності «братніх народів»: російського, білоруського і українського. Того ж дня Гундяєв визнав, що заборона РПЦ в Україні унеможливить «служіння єдності братніх російських та українських народів».

    Попри звірства рф, Кіріл (Гундяєв) заявив, що росія зробить необхідні зусилля для створення мирного життя в Україні. На початку травня він брехав, що росія «ні на кого не нападала». 

    Найсвіжіше

    Популярне