Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Кабмін схвалив санкції проти патріарха Кіріла та інших представників РПЦ

    Кабінет Міністрів схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій на 10 років проти керівника Російської Православної Церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) та ще семи її представників.

    Відповідне розпорядження Уряд прийняв на своєму засіданні 30 серпня, повідомляє сайт Мінкульту.

    Список ще розгляне Рада національної безпеки та оборони України та Президент України. Окрім всього, їхнє погодження дозволить з таким же списком звернутись до міжнародної спільноти аби ввести такі ж санкції в інших країнах.

    «російська православна церква підтримує війну росії проти українського народу й щодня благословляє воєнні злочини проти українців. Всі, хто має відношення до цього, мають нести відповідальність. Діяльність цих церковних чиновників з рф суперечить християнським цінностям. Злочинці не мають ховатися за рясами», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

    Санкції передбачають: блокування активів, припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень Україною, призупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, заборона на участь у приватизації та оренді держмайна, припинення культурних обмінів та співробітництва, анулювання офіційних візитів тощо.

    Таке рішення Кабінет Міністрів України прийняв з метою захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності України.

    Пропозиції до санкційного списку підготували Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Державною службою України з етнополітики та свободи совісті.

    Також члени Уряду схвалили пропозиції запровадити санкції на десять років проти:

    • 16-го патріарха Московського і всієї Русі Кирила (Гундяєва Володимира Михайловича, 20.11.1946 р.н.);

    • керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату російської православної церкви митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва Григорія Валерійовича, 24.07.1966 р.н.);

    • заступника керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату російської православної церкви протоієрея Миколи Балашова (Балашова Миколи Володимировича, 13.12.1956 р.н.);

    • митрополита Псковського і Порховського російської православної церкви Тихона (Шевкунова Георгія Олександровича, 02.07.1958 р.н.);

    • архієпископа Сиктивкарського і Комі-Зирянського російської православної церкви Питирима (Волочкова Павла Павловича, 02.02.1961 р.н.);

    • протоієрея російської православної церкви, письменника, проповідника та педагога Владімірова Артемія Володимировича (21.02.1961 р.н.);

    • митрофорного протоієрея російської православної церкви, проповідника, телеведучого Ткачова Андрія Юрійовича (30.12.1969 р.н.);

    • російського православного богослова, педагога і публіциста, доктора богослов’я, заслуженого професора Московської православної духовної академії і семінарії Осипова Олексія Ілліча (31.03.1938 р.н.).

    Санкції проти Кіріла

    Нагадаємо, у черні Британія ввела санкції проти моспатріарха Кіріла Гундяєва, який підтримує злочини кремля і путіна. Пізніше у МЗС росії образились на Велику Британію, через введені санкції на очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва).

    Аналогічно поступила Канада і запровадила санкції проти Кіріла за те, що він виправдовує і підтримує російську війну проти України. Після санкцій від Канади у РПЦ вдали, що вони не винні, а їх дії не заслуговують на покарання. У РПЦ назвали «санкційним свавіллям» запровадження Канадою санкцій проти московського патріарха Кіріла.

    Також у РНБО пропонували запровадити санкції проти представників єпархій «УПЦ» МП в Криму.

    Верховна Рада України 31 травня запровадила санкції проти предстоятеля Російської Православної Церкви Патріарха Кіріла (Гундяєва) та інших діячів РПЦ.

    Раніше Литва добивалась включення Кіріла Гундяєва до списку санкцій ЄС, але через позицію Угорщини санкції не були накладені. Однак Литва заборонила в’їзд до себе в країну патріарха Кіріла. Пізніше РПЦ подякував прем’єру Угорщини Орбану за спасіння Кіріла від санкцій. Сам Орбан у травні заявив, що не підтримає санкцій проти патріарха рпц Кіріла, і знову виступав проти нафтового ембарго.

    У самій РПЦ кажуть, що санкції щодо патріарха Кіріла (Гундяєва) не змусять його відмовитися від своїх поглядів, а тому “не мають сенсу”.

    Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у кінці червня висловлював жаль через те, що країни Євросоюзу не змогли ухвалити санкції проти очільника РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне