П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Литва знову добиватиметься включення путінського попа Гундяєва до списку санкцій ЄС

    Міністерство закордонних справ Литви знову буде наполягати запровадити санкції ЄС проти російського патріарха Кіріла.

    Про це сказав міністр Ґабріелюс Ландсберґіс, повідомляє NEXTA Live.

    Вперше про підготовку Євросоюзом обмежувальних заходів проти патріарха Кирила ЗМІ повідомили на початку травня. Запровадити санкції запропонувала Литва, але МЗС країни зазначило, що невідомо, чи вдасться це зробити.

    3 червня Євросоюз не включив патріарха Московського Кіріла (Владіміра Гундяєва) у список осіб, на яких розширили санкції за війну РФ проти України у рамках шостого пакета.

    З інформації західних ЗМІ ще на етапі обговорення санкційного пакету стало відомо, що Владіміра Гундяєва спершу включили у список, але врешті вилучили через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана.

    Орбан відкрито заявляв, що не підтримує запровадження санкцій проти глави Російської православної церкви, оскільки “це поставить під загрозу релігійну свободу”.

    Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, коментуючи схвалення санкцій, підтвердив, що за початковим задумом Гундяєв мав бути у списку.

     

    “Вилучення патріарха Кіріла демонструє обмеження зовнішньої політики блоку, що грунтується на принципі одностайності. Релігійні лідери не мають бути захищені від відповідальності за підтримку війни Путіна”, – написав він.

     

     

    Найсвіжіше

    Популярне