Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ відреагували на заяву Штайнмаєра щодо співпраці Моспатріархату у злочинах Кремля

    Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, глава делегації РПЦ на XI Асамблеї Всесвітньої Ради Церков (31 серпня – 8 вересня 2022 р., Карлсруе, Німеччина) митрополит Волоколамський Антоній виступив з коментарем у зв’язку із заявою Президента Німеччини Ф. Штайнмаєра. 31 серпня Штайнмаєр заявив, що «керівництво РПЦ приєдналося до злочинів війни проти України».

    Митрополит РПЦ Антоній (Севрюк) відкидає співпрацю РПЦ із російським агресором і каже, що такі звинувачення є безпідставними. Його слова цитує сайт Моспатріархату, передає Духовний Фронт України.

    «У виступі Президента ФРН містилися нічим не підтверджені звинувачення, які повністю ігнорують усі гуманітарні зусилля Московського Патріархату в контексті протистояння в Україні, а також пряму вимогу до Асамблеї ВРЦ засудити Російську Православну Церкву. Вважаю, що позиція пана Ф.-В. Штайнмайєра є прикладом грубого тиску з боку високопоставленого представника державної влади на найстарішу міжхристиянську організацію, втручанням у внутрішні справи Всесвітньої Ради Церков, спробою поставити під сумнів миротворчий та політично нейтральний характер діяльності останньої», – заявив Севрюк.

    Посилаючись на промову головного секретаря ВРЦ отця Івана Сауки, єрарх РПЦ робить висновки, що звинувачення президентом Московського патріархату нібито не мають «очікуваної підтримки».

    «Сподіваюся, що Всесвітня Рада Церков продовжить залишатися незалежним діалоговим майданчиком, який у своїй діяльності не заангажований політичним замовленням з боку тих чи інших держав, а мети утвердження миру та злагоди», – підсумував глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ.

    Санкції проти глави РПЦ за підтримку війни

    Варто зазначити, що Україна запровадила санкції проти Кіріла (Гундяєва) за його підтримку злочинів путінського режиму. 31 серпня 2022 року Кабінет Міністрів схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій на 10 років проти керівника Російської Православної Церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) та ще семи її представників.

    У червні Британія ввела санкції проти моспатріарха Кіріла Гундяєва, який підтримує злочини кремля і путіна. Пізніше у МЗС росії образились на Велику Британію, через введені санкції на очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва).

    Аналогічно поступила Канада і запровадила санкції проти Кіріла за те, що він виправдовує і підтримує російську війну проти України. Після санкцій від Канади у РПЦ вдали, що вони не винні, а їх дії не заслуговують на покарання. У РПЦ назвали «санкційним свавіллям» запровадження Канадою санкцій проти московського патріарха Кіріла.

    Раніше Литва добивалась включення Кіріла Гундяєва до списку санкцій ЄС, але через позицію Угорщини санкції не були накладені. Однак Литва заборонила в’їзд до себе в країну патріарха Кіріла. Пізніше РПЦ подякував прем’єру Угорщини Орбану за спасіння Кіріла від санкцій. Сам Орбан у травні заявив, що не підтримає санкцій проти патріарха рпц Кіріла, і знову виступав проти нафтового ембарго.

    У самій РПЦ кажуть, що санкції щодо патріарха Кіріла (Гундяєва) не змусять його відмовитися від своїх поглядів, а тому “не мають сенсу”.

    Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у кінці червня висловлював жаль через те, що країни Євросоюзу не змогли ухвалити санкції проти очільника РПЦ.

    Кіріл здійснює благословення окупантів  

    Московський патріарх називав “справжнім подвигом” звірства російських окупантів в Україні. Також він казав, що окупанти в Україні «захищають Росію на полі бою».

    21 червня московський патріарх Кіріл відвідав поранених загарбників і сказав, що вони не виконують злочинні накази.  

    Раніше предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній запропонував заборонити ідеологію «русского міра», яку він порівняв із ідеологією нацизму. Також за його словами кіріл гундяєв вже зробив свій вибір на користь антихриста. Митрополит Епіфаній впевнений, що окупанти чинять геноцид проти українців, вони продовжують злочини Сталіна, а Кіріл (Гундяєв) має відповісти за те, що прикриває рясою путінські злочини.

    23 квітня Гундяєв висловлював думку що «спецоперація» закінчиться швидко.

    На початку травня Кіріл брехав, що росія «ні на кого не нападала». Він заявляв, що Російські військові «обрали правильний шлях», і знову підтримав агресію Путіна. Крім цього, після відкриття страшних звірств військових рф в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах, Гундяєв назвав «подвигом» службу в армії РФ, а саму РФ «миролюбною». 

    Попри звірства рф, Кіріл (Гундяєв) заявив, що росія зробить необхідні зусилля для створення мирного життя в Україні.

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв), виступаючи 17 травня у раді федерації федеральних зборів рф нагадав, що його паства також є і в Україні, а тому, за його словами, не війна, а автокефалія нібито шкідлива для єдності «братніх народів»: російського, білоруського і українського. Того ж дня Гундяєв визнав, що заборона РПЦ в Україні унеможливить «служіння єдності братніх російських та українських народів». Проти заборони РПЦ в Україні виступає і лідер проросійського крила УПЦ МП Антоній Паканич.

    Також Гундяєв спробував перекласти кримінальну відповідальність за звірства рф в Україні із Росії на інші країни, зокрема на Британію і США. Він нагадав, як в минулому поділи на Русі «штучно провокувались ззовні». Гундяєв звинуватив не агресію росії проти України, а зовнішні ворожі політичні сили у розділенні народів «історичної Русі».

    У кінці червня, після падіння в храмі в Новоросійську Кіріл висловив сподівання, що в росіян не з’явиться жодних страхів і почуття невпевненості. Він запевнив у правильності дій путіна і російських загарбників.

    У кінці серпня Кіріл брехав, що РПЦ «несе слово миру», а російські війська «справедливість».

    Найсвіжіше

    Популярне