Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Президент Німеччини: «Керівництво РПЦ приєдналося до злочинів війни проти України»

    Президента Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр зробив ряд різких заяв про Російську Православну Церкву. Виступаючи на Всесвітній Раді Церков глава Німеччини засудив підтримку керівництва Московського патріархату війни рф проти України.

    «Керівництво Російської Православної Церкви зараз веде своїх членів і всю свою церкву небезпечним і воістину блюзнірським шляхом, що йде врозріз з усім, у що вони вірять. Вони виправдовують агресивну війну проти України – проти своїх і наших братів та сестер по вірі. Ми маємо висловитися, в тому числі тут, у цій залі, у цій Асамблеї, проти цієї пропаганди, націленої на свободу та права громадян іншої країни, проти цього націоналізму, який безпідставно стверджує, що імперські мрії диктатури про гегемонію – це Божа воля. Скільки жінок і чоловіків та дітей теж в Україні стали жертвами цього розпалювання ненависті, цієї ненависті та цього злочинного насильства!», – сказав Шиайнмаєр, цитує архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря).

    Німецький лідер згадав про килимові бомбардування та точкові удари по цивільних будинках, багатоквартирних будинках, лікарнях, торгових центрах, вокзалах та громадських місцях, військові злочини, що відбуваються на очах усього світу.

    «..сьогодні ми не можемо залишатися осторонь цього питання. Ми повинні назвати його своїм ім’ям, більше того, ми повинні засудити це, і, що не менш важливо, як християнська спільнота, ми повинні висловити нашу відданість гідності, свободі та безпеці народу України. Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб передати особливе та сердечне вітання делегаціям Церков в Україні, і я сподіваюся, що на цій асамблеї вони зможуть черпати сили та підтримку для своїх церков і громад, що страждають на Батьківщині», – зазначив Штайнмаєр.

    Він також звернув увагу, що сьогодні присутні представники Російської Православної Церкви і той факт, що вони тут, не є чимось само собою зрозумілим у наш час.

    «Я очікую, що Асамблея не добиратиме слів для правди про цю жорстоку війну та критики ролі їхніх церковних лідерів, – продовжив політик. – Так, знову і знову християни мають будувати мости. Це є і залишається одним із наших найважливіших завдань. Але будівництво мостів потребує готовності з обох боків річки; міст не можна побудувати, якщо одна сторона зруйнує стовпи, що підтримують його. Напередодні Асамблеї було висловлено думку, що як мінімум діалог має бути можливим. Так, але діалог не є самоціллю. Діалог має пролити світло на те, що відбувається. Діалог повинен привертати увагу до несправедливості, повинен виявляти як жертв, так і винних – та їхніх поплічників. Однак діалог, який не виходить за межі благочестивих побажань та розпливчастих узагальнень, у гіршому випадку може стати майданчиком для виправдання та пропаганди. Який діалог ми вестимемо тут? Це вибір, який має зробити Асамблея, і позиція Німеччини – я виступаю тут також від імені федерального уряду – ясна».

    Президент Німеччини нагадав присутнім, що сотні православних священників брали участь у громадському опорі та виступили проти війни, незважаючи на загрози путінського режиму. Він звернувся до цих особистостей: «навіть якщо ви не можете бути присутніми на цій Асамблеї і говорити з нами сьогодні, ми чуємо вас! Нехай ваш голос також знайде відгук у цій Асамблеї».

    «Керівництво Російської православної церкви приєдналося до злочинів війни проти України. Ця тоталітарна ідеологія, замаскована під теологію, призвела до повного чи часткового знищення багатьох релігійних об’єктів на території України – церков, мечетей, синагог, навчальних та адміністративних будівель, що належать релігійним громадам. Жоден християнин, який ще володіє своєю вірою, своїм розумом та своїми почуттями, не зможе побачити в цьому Божу волю. Все це докорінно суперечить третьому символу логотипу Асамблеї — хресту», – підсумував Франк-Вальтер Штайнмаєр.

    Нагадаємо, Кабмін України схвалив санкції проти патріарха Кіріла та інших представників РПЦ, через підтримку ними війни рф. У РПЦ назвали «політичним піаром» санкції проти Московського патріарха.

    Фото: Фейсбук / Яків Крочак

    Найсвіжіше

    Популярне