Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Онуфрій заявив, що засновник Києво-Печерської лаври належав до їхньої церкви

    23 липня у день пам’яті преподобного Антонія Печерського предстоятель УПЦ МП звершив літургію у Києво-Печерській лаврі. У свої проповіді, опублікованій на сайті його струтури, Онуфрій заявив, що молиться за те, щоб святиня залишилась в їхній церкві. За його словами до цієї церкви належав і засновник лаври Антоній Печерський.

    «…ми нікого не судимо, Бог — Суддя для всіх», проте, «по правді, і людській, і Божій, ця обитель повинна належати Церкві, вам, людям, які належать до цієї Святої Православної Церкви», – додав він.

    Варто зазначити, що слова очільника УПЦ МП не відповідають дійсності, адже святий Антоній був монахом Вселенського патріархату. В його юрисдикції обитель перебувала від заснування у 1051 і аж до 1686 року, тобто майже вдвічі довше ніж у складі РПЦ. В то й же час Москва уперше згадується тільки у 1147, Московський патріархат почав існувати аж у 1589.

    Згідно Томосу саме ПЦУ є законною правонаступницею середньовічної Київської митрополії, ченцем якої був святий Антоній. Її анексія РПЦ наприкінці XVII сторіччя відбувалась із грубим порушенням канонічного права. Існування нинішньої УПЦ МП є наслідком цього вторгнення Москви у юрисдикцію Вселенського патріархату, а отже вони не мають жодного відношення до засновників Києво-Печерської лаври.

    Нагадаємо, Онуфрій жодного разу не згадав за російську агресію, коли коментував атаку на собор в Одесі.

    Найсвіжіше

    Популярне