Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Русь буває тільки Київською і це розуміють більшість українців, — науковець

    Більшість громадян України розуміють, що під терміном “Русь” мається на увазі виключно Київська Русь, а не Московська Русь.

    Про це заявив кандидат філософських наук, науковий співробітник Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Володимир Волковський, передає I-UA.tv.

    «Ми, українці, зрештою розуміємо, що Москва — це не Русь. Це розуміють поляки та білоруси. Але тепер дивимося на мови інших народів світу та як весь світ прийняв російську ідеологію. Вони не розрізняють поняття Русь і російський, Русь і росія. І це найскладніша проблема. Це набагато важче, ніж просто перейменувати, м’яко кажучи, Києв на Київ», — зазначив він.

    За його висловами, Київська Русь може бути порівняна зі Священним Граалем або імперією Карла Великого.

    «Уявіть собі, що Франція та Німеччина воюють за імперію Карла Великого та за владу над могилою Карла. До 45-го року вони це й робили. Але що для нас важливо? Без Русі втрачається тисячолітність рейху, без Русі немає ані князівської слави, ані ідеальної території, ані великої європейської династії. Вони зависають у просторі, як щось, що, м’яко кажучи, дуже важко зрозуміти, для чого», — додав науковець.

    На його думку, коли Україні вдасться перемогти у війні, росіянам доведеться перезасновувати свою історію.

    «Вони провалюються повністю в безправну провінцію Золотої Орди. Але в той же час ми повинні це робити розумно, ми повинні підкреслювати той момент, що ми усвідомлюємо, що слово Русь, історія Русі, або історія русей — це не монолітна, тривка генеалогія, це багаторозгалужене дерево, і частково гілки цього дерева забігають таки на північно-східні окраїни держави Рюриковичів», — підкреслив Волковський.

    Він вважає, що ми повинні чітко усвідомлювати індикатори цього «русского міра».

    «Він є не лише в РПЦ та іншому, а ще має такі більш делікатні індикатори, які не помічають, але тим не менш які відтворюють це та допомагають російському „Титаніку“ триматися на плаву», — підсумував гість програми.

    Нагадаємо, до ПЦУ приєдналися ще два священники разом з парафіями.

    Найсвіжіше

    Популярне