П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Російська атака на ВРЦ: Ваш документ такий само важливий, як заява McDonald’s

    Проєкт заяви 11-ї Асамблеї Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ) щодо війни в Україні викликав численні реакції.

    У документі, підготовленому комітетом ВРЦ і представленому на пленарному засіданні представників Асамблеї для консультації (не остаточний текст), йдеться, серед іншого, про «трагічні наслідки російського вторгнення в Україну 24 лютого”, повідомляє Orthodox Times.

    У ній також нагадали, що в червневому повідомленні на попередній зустрічі до Асамблеї, що відбулася на Кіпрі, було засуджено війну як незаконну та невиправдану.

    «Ця Асамблея рішуче підтверджує позицію, висловлену центральним комітетом, і засуджує цю незаконну і невиправдану війну. Як християни з різних куточків світу ми знову закликаємо до негайного припинення вогню, щоб зупинити смерть і руйнування, а також до діалогу та переговорів для забезпечення стійкого миру».

    Документ закликає керівництво Церков Росії та України підняти свій голос, щоб протистояти триваючим смертям, руйнуванню, переміщенню народу України.

    «Ми закликаємо ВРЦ забезпечити платформу для того, щоб усі голоси за мир були почуті та посилені, і ми молимося, щоб ця війна закінчилася дуже скоро».

    Реакція делегації Російської церкви була миттєвою. Архімандрит Філарет Булєков іронічно заявив, що текст кращий, ніж він очікував, але пішов ще далі, висловивши образи на адресу членів комісії, які розробили текст, і керівництву Всесвітньої Ради Церков – думку, що такий текст «може стати таким самим, як заяви McDonald’s і Starbucks. Такий же рівень важливості цього документу», – зазначив він.

    «Однак це краще, ніж я думав. Я думав, що документ буде більш політизованим і більш агресивним. Я бачу, що комісія досить наполегливо працювала і виважено підготувала документи».

    Архімандрит Філарет підкреслив, що цей документ є «прикладом інформаційної війни»: «Це один із тих документів, які щось висвітлюють і маскують інші речі».

    «Якщо головна мета — просто звинуватити російську делегацію, добре. Але в усьому документі немає жодного слова про інші сторони цього процесу в Україні. Це як президент Німеччини, який дуже сильно говорив своєю патетичною промовою. Але забув сказати про свою персональну відповідальність за те, що відбувається в Україні. Саме він три роки тому підписав документ, який гарантував мирний перехід влади від влади до опозиції. Через кілька днів він помив руки.

    Є багато інших прикладів. Де заклик європейських церков до вашого уряду зробити все можливе для встановлення миру?

    А потім ви говорите, що хочете якомога швидше принести мир. Звинувачуючи когось, це нічого не принесе. Отже, цей документ може бути просто камуфляжем реальної ситуації, використовуючи якісь християнські терміни. Але це матиме сенс, якщо ми подивимося глибше на ситуацію», – сказав Булєков.

    Опісля слово взяла Олександра Коваленко, яка не менш гучно відповіла на почуте.

    Вона зазначила, що «я прошу вас вислухати мене і не йти на компроміс із очевидною правдою заради дипломатії. Просто назвіть як є – російську агресію проти України. Дуже прикро, що ви порівнюєте кров українців зі Starbucks і McDonalds», – зазначила вона.

    Далі засідання продовжилося лише за участі членів центрального комітету, без присутності інших членів чи ЗМІ.

    Найсвіжіше

    Популярне