Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Що відомо про патріарха РПЦ? Агент КДБ, бізнесмен і пропагандист

    Служба безпеки України повідомила про підозру патріарху РПЦ Кірілу (Гундяєву). Він неодноразово заперечував воєнні злочини російської армії, а також одним із перших підтримав повномасштабне вторгнення Росії у 2014 році.

    За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва росії. Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території рф, а також представників УПЦ (МП) в Україні.

    Давайте коротко розглянемо його особистість і що він робив до цього часу.

    Народився Владімір Гундяєв у 1946 році в Лєнінграді в сім’ї священника. Закінчив духовну семінарію в тім же місті. Із 1970-х років брав активну участь в зовнішній діяльності Московського патріархату і зробив багато поїздок за рубіж. У грудні 1974 року призначений ректором Ленінградської духовної академії і семінарії. У лютому 2023 року з розслідувань швейцарських журналістів та поліції, стало відомо, що Гундяєв у 1970-х був членом КДБ, тоді ж він проник до Всесвітньої ради церков. Місія Гундяєва в тому, щоби впливати на Раду, щоб вона засудила США та їхніх союзників і пом’якшила критику щодо відсутності релігійної свободи в СРСР. Гундяєв підтримував і Путіна, який у 1980-х працював у КДБ у Східній Німеччині.

    Не зайвим згадати і про “прибутки, які після розпаду СРСР РПЦ отримувала шляхом безмитного ввезення до Росії через наближені до неї структури та подальший продаж морепродуктів, дорогоцінних каменів та цигарок”, і роль, яку, відігравав у цьому бізнесі Гундяєв. “У народі Кіріл вважається очільником торгівлі сигаретами – настільки, що він навіть отримує прізвисько “Табачний патріарх”.

    Потрапляв Кіріл в скандали через нетипову для монаха розкіш. Так у ЗМІ показали його дорогий годинник за 16 тис. доларів. На початку 2010-х очільника РПЦ бачили з годинником Breget за майже 30 тис. дол. Неодноразово у ЗМІ були розслідування про статки патріарха Кіріла і його нерухомість, яхту й інше майно. Через будівництво дачі патріарха РПЦ уздовж мальовничого берега в Геленджику перекрили дорогу і місцевим жителям доводиться обходити дачу  патріарха дорогою з високим трафіком. Згідно з неофіційними даними, майно «золотого» патріарха перевищило майже 740 млн рублів. У його автопарк також входить Mercedes-Benz S-Class Pullman вартістю понад 500 тисяч доларів.

    Гундяєв не тільки розкішно живе, але також переживає за своє життя. На Великдень цього року Гундяєва охороняли мінімум 6 представників Федеральної служби охорони. Прикметно, що його охороняли від парафіян, які прийшли святити “кулічі”. Хоч Гундяєв не є державним службовцем у ФСО рф пояснювали, що такий наказ дав особисто путін. Охоронці постійно спостерігають за Гундяєвим, але не врятували його від падіння в храмі.

    Кіріл і Україна

    Будучи вже патріархом РПЦ, Кіріл приїжджав в Україну, щоб протидіяти автокефалії українського православ’я. У 2008 році Гундяєв виступив на концерті ДДТ де озвучив «Україна Росія Білорусь велика Русь». Ця ідея про “трієдініє народи” стане одною із основних лейтмотивів його проросійської пропаганди і до сьогоднішнього дня.

    23 лютого 2022 року (після постанови Путіна про використання військ в Україні) патріарх Кіріл, вітаючи російських солдатів з «Днем захисника вітчизни», заявив, що не буває війни без жертв. Також він говорив про «загрозу», що нависла над Росію на російських кордонах і закликав російських солдатів не сумніватися в тому, що вони вибрали “правильний шлях у житті”. Також він привітав Путіна і заявив, що російські війська лише стоять «на сторожі кордонів Росії».

    Кіріл Гундяєв постійно агітує підтримувати російські війська і вторгнення в Україну. 18 липня 2014 року, попри окупацію Криму та російське вторгнення на Сході України, патріарх РПЦ заявив, що Росія не становить військової небезпеки.

    Водночас, він також лицемірно закликав до миру, що фактично означало б українцям здатись в полон загарбникам. Це підтверджують і факти заборон і переслідувань священників РПЦ, які молитись за мир, а не за перемогу рф. Однак сам Кіріл вважає, що росіяни живуть в “мирний час”, а окупанти, руйнуючи українські міста та села, вбиваючи мирних людей, борються з “новим язичництвом” і відстоюють кордони рф.

    Після повномасштабного вторгнення він говорив, що Донецька і Луганські області це нібито не Українська територія. «Донбас – російська земля, це кожен знає. За нерозсудливістю державної влади, за дурістю чи зрадою ця земля опинилася за кордоном Росії», – переконував Гундяєв.

    Також патріарх Кіріл виправдовував війну проти України неприйняттям на Донбасі гей-парадів, хоча в самій рф діють гей-клуби.

    У березні 2022 року очільник рпц після богослужіння у храмі Христа Спасителя передав головнокомандувачу російської нацгвардії Владіміру Золотову ікону Богородиці для того, щоб вона надихала «молодых воинов, которые принимают присягу, которые вступают на путь защиты Отечества».  Сам же начальник росгвардії після отримання ікони відкрито і офіційно на церковному амвоні, стоячи поруч з кирилом заявив, що нацгвардія рф бере участь у війні в Україні, а подарована ікона буде «защищать русское воинство и ускорять нашу победу».

    Кіріл нагороджував священників, які брали участь у війні проти України. Це ж робили і його підлеглі прямо в храмі. В мережі опублікували список із десятки окупантів в рясах, які брали, або беруть участь у війні проти України

    Окрім цього очільник РПЦ насильно перепідпорядкував собі ряд єпархій на тимчасово окупованих територіях, зокрема три єпархії в Криму, а також Бердянську, Донецько-Маріупольську, Горлівсько-Слов’янську та Луганську і Ровеньківську єпархію. Всі ці єпархії допомагають російським окупантам і збирають їм матеріальну допомогу.

    Що думають про Гундяєва інші священники, єрархи і лідери християнства?

    Папа Франциск, з яким Гундяєв навіть підписував спільні декларації, називав Кіріла “алтарником Путіна”. Тобто він прямо говорив, що Кіріл є “прислужником” Кремлівського режиму і карлика-диктатора.

    Частина духовенства УПЦ (МП) вимагала скликати суд Пентархії – п’ятьох патріархів, за прикладом суду над московським патріархом Никоном у 1666 році. Тоді суд Пентархії позбавив Никона єпископського сану і московського патріаршества. Кіріл теж має всі шанси стати «другим Ніконом».

    Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній у Великодніх листах  (2022 рік) до інших предстоятелів Церков висловив сподівання, що дії патріарх Кіріла будуть засуджені світовим православ’ям, адже «не можна тримати Чашу і пастирський жезл руками, на яких – кров».

    Патріарх Варфоломій говорив у серпні цього року, про Кіріла, що він «благословляє цю огидну, злу війну, замість того, щоб її засудити» і вторгся в Александрійську Церкву з “геополітичних причин”.

    Особливо вразила Вселенського патріарха проповідь, яку Кіріл виголосив у жовтні 2022 року. У ній Московський патріарх провів паралель між загиблими в Україні російськими військовими та жертовною смертю Христа на хресті, заявивши, що через участь у війні проти України усі їхні “гріхи були прощені”. Патріарх Варфоломій дослівно сказав: “Те, що він сказав останнім, а саме те, що всі ті, хто загине на цій війні, підуть прямо в Царство Боже як мученики, це те, що не відповідає православному вченню”.

    В іншій своїй промові патріарх Варфоломій сказав: «патріарх Московський говорив, що це була священна війна, і намагався її виправдати, пояснити в духовних і релігійних термінах. Але я дозволив собі поправити його і сказати, що це не священна війна, а нечестива і зла війна. Коли з обох боків гинуть тисячі нових солдатів, і не тільки солдатів, а й мирних жителів, як ми можемо двома руками благословляти цю війну, як це, на жаль, робить <…> патріарх Московський?».

    Московський Патріарх Кіріл (Гундяєв) мав би засудити війну росії проти України, навіть якщо йому довелося б піти з поста або й сісти до в’язниці, впевнений Вселенський патріарх. Варфоломій запевнив, що зрікся б престолу, якби перебував на місці московського патріарха Кіріла.

    «Неможливо чути будь-яку проповідь, яка характеризувала війну як “священну”», – однозначно сказав патріарх Варфоломій, маючи наувазі проповіді Гундяєва про священну війну рф проти України.

    Санкції на Гундяєва

    31 серпня 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій на 10 років проти керівника Російської Православної Церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) та ще семи її представників.

    Нагадаємо, у червні 2022 року Британія ввела санкції проти моспатріарха Кіріла Гундяєва, який підтримує злочини кремля і путіна. Пізніше у МЗС росії образились на Велику Британію, через введені санкції на очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва).

    Аналогічно поступила Канада і запровадила санкції проти Кіріла за те, що він виправдовує і підтримує російську війну проти України. Після санкцій від Канади у РПЦ вдали, що вони не винні, а їх дії не заслуговують на покарання. У РПЦ назвали «санкційним свавіллям» запровадження Канадою санкцій проти московського патріарха Кіріла.

    Верховна Рада України 31 травня запровадила санкції проти предстоятеля Російської Православної Церкви Патріарха Кіріла (Гундяєва) та інших діячів РПЦ.

    Раніше Литва добивалась включення Кіріла Гундяєва до списку санкцій ЄС, але через позицію Угорщини санкції не були накладені. Однак Литва заборонила в’їзд до себе в країну патріарха Кіріла. Це зробила також Чехія. Згідно з документом МЗС Чехії, патріарх Кіріл є давнім союзником російського диктатора Путіна та своїми діями активно підтримує російську агресію в Україні. 

    Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у кінці червня висловлював жаль через те, що країни Євросоюзу не змогли ухвалити санкції проти очільника РПЦ.

    Пізніше РПЦ подякував прем’єру Угорщини Орбану за спасіння Кіріла від санкцій. Сам Орбан у травні заявив, що не підтримає санкцій проти патріарха рпц Кіріла, і знову виступав проти нафтового ембарго.

    У РПЦ кажуть, що санкції щодо патріарха Кіріла (Гундяєва) не змусять його відмовитися від своїх поглядів, а тому “не мають сенсу”.

    Підсумок

    Підсумовуючи все вищесказане, можна сказати, що патріарх Кіріл (в миру Володимир Гундяєв) є багаторічним союзником Путіна та активно підтримує російську агресію в Україні. Він мав зв’язки з КДБ ще в 1970-х, сприяв радянській пропаганді та дезінформації за кордоном. Постійно виправдовує військові злочини РФ в Україні, називає вторгнення “священною війною”. Залучає РПЦ як інструмент російської пропаганди та фінансової підтримки окупантів.

    Кіріла викривали у великих статках і нерухомості. Проти нього введено міжнародні санкції, але Угорщина блокувала санкції ЄС. Його позицію жорстко критикують предстоятелі інших православних церков, зокрема Варфоломій. Тому Кіріл вважається одним з ключових пропагандистів та ідеологічних лідерів російської агресії. Тому СБУ справедливо повідомила підозру Кірілу у розповсюдженні наративів Кремля і посяганні на територіальну цілісність України.

    Нагадаємо, що з початку повномасштабної агресії рф за матеріалами СБУ розпочато 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви УПЦ (МП). Також ВРУ проголосувала в першому читанні за заборону РПЦ в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне