Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Фактично релігійний тероризм». Як РПЦ в особі патріарха Кіріла змішує мучеництво та вбивства українців — пояснює релігієзнавець

    Слова глави РПЦ патріарха Кіріла про війну проти України показують, що очільник російської церкви фактично закликає до релігійного тероризму, розповів Радіо НВ філософ, релігієзнавець, професор університету Лойола Мерімаунт у Лос-Анджелесі Кирило Говорун.

    — Патріарх Кіріл посилає росіян на війну вбивати українців, яких, до речі, сам він називав «братами» в інших своїх проповідях. Як із погляду православ’я можна оцінювати таку, вибачте, біполярку?

    — Йдеться справді про купу внутрішніх суперечностей у заявах патріарха Кіріла, коли він говорить сьогодні одне, а завтра говорить інше. Це систематично повторюється, це з одного боку. А з іншого боку, деякі заяви, зокрема ті, які ви згадали, взагалі суперечать православній традиції та православному вченню.

    Були вже спроби в історії церкви виправдовувати жертви під час війни і обіцяти їм царство небесне, прощення гріхів тощо, було це за набагато кращих часів, наприклад, у Візантії були такі спроби з боку деяких імператорів. Та вони були відкинуті церквою і церква жодного разу не пішла на те, щоби вважати тих солдатів, які загинули під час війни, чи то справедлива війна, чи несправедлива, що їм прощаються гріхи.

    Те, що заявив Кіріл, чимось нагадує заяви деяких релігійних лідерів радикального ісламу, які, приміром, закликають вірних жертвувати своїм життям, забирати життя інших і обіцяють їм за це рай. Знову ж таки йдеться не про класичний іслам, а про радикальний, який змішує два поняття — мучеників і терористів. Про таке ж змішування, очевидно, йдеться і зараз у заявах патріарха Кирила.

    А мученики у християнстві та інших релігійних традиціях віддавали своє життя за свою віру, за те, у що вірили, але вони не забирали чужі життя. Терористи, зокрема й релігійні, готові віддати своє життя, але вони при цьому забирають життя інших людей, у цьому кардинальна різниця між мучеництвом і релігійним тероризмом. Фактично те, до чого закликає зараз російська церква — це є релігійний тероризм на території України.

    Найсвіжіше

    Популярне