Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    До Паканича ніхто крім волинських священників РПЦвУ не їде?

    25 березня 2021 року митрополит РПЦвУ в Борисполі Антоній (Паканич) передав церковне начиння волинським священникам, які опинились без храмів і парафій у наслідок вільного голосування більшості вірян за приєднання до Православної Церкви України.

    Про це повідомляється на сторінці Антонія (Паканича) у Facebook.

    Вільні переходи парафій до ПЦУ, шляхом голосування, Антоній (Паканич) назвав «гонінням» і «обдарував постраждалих від гонінь» священників церковним начинням. Також від імені Онуфрія (Березовського), Антоній подякував священникам за вірність моспатріархату.

    Зустріч із нібито «гнаними» священниками відбулась у Києво-Печерській лаврі. Разом зі священниками в Лавру прибув митрополит у Володимир-Волинському Володимир (Мельник).

    Фото: РПЦвУ

    Це вже третя така зустріч Антонія (Паканича) із духовенством Волинської області. Перша відбулась 23 лютого. Наступна – 8 березня. Тоді Паканич передав подарунки сімом настоятелям парафій Рівненщини, громади яких перейшли до Православної Церкви України. Що цікаво на такі заходи приїжджали не більше десяти священників РПЦвУ.

    Така мала кількість духовенства, що приїжджає до Антонія (Паканича) спрростовує всі маніпуляції і наклепи московського патріархату про «захоплення» храмів й «гоніння».

    Водночас це свідчить про низький авторитет вищого керівництва РПЦвУ на місцях, зокрема на території Волині, адже в іншому випадку мала б приїхати більша частина духовенства РПЦвУ, а не семеро чи п’ятеро «гонимих». І кожен раз приїжджають лише кілька священників із Волинського регіону (Волинської та Рівненської областей).

    Що цікаво, від ситуації із «захопленнями» самоусунувся і відмежувався «посланням» очільник РПЦ в Україні митрополит Онурфій (Березовський). Вже давно усіма важливими справами займається Антоній (Паканич), а Онуфрію лише дать зачитати потрібні послання, звернення, або підписати укази. Паканич також зібрав так званий форум «гонимих» і зараз продовжує нагороджувати тих, хто залишився вірним моспатріархату.

    Нагадаємо, раніше священник ПЦУ Іван Сидор, батько якого служить священником у Волинській області, зауважив, що жодна громада не повернулась назад до РПЦвУ, тому не можна говорити про якесь «гоніння». Він підкреслив, що із 2019 року на Волині в Горохівському деканаті «близько 40 громад РПЦвУ приєдналися до помісної Православної Церкви України. З них – 10 приєдналися разом зі своїми священниками». Священник нагадав, як на деякі парафії, які приймали рішення про зміну юрисдикції з РПЦвУ до ПЦУ, спеціально привозили «тітушок», як це було, наприклад у с. Скобелка Горохівського деканату, чи в тому ж Берестечку.

    Фото: Антоній (Паканич)
    Фото: РПЦвУ

    Нагадаємо, Духовний Фронт України повідомляв, що 22 лютого у Києво-Печерській Лаврі агенти впливу Кремля узгоджували план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України. Архімандрит ПЦУ звинуватив керівництво РПЦвУ, яке зібралось на цей форум у гріху лжесвідчення. За його словами, якщо розібратися, то більшість конфліктів у громадах, тому, що «прибічники російської церкви намагаються проігнорувати більшість, зневажати український Закон і служити інтересам чужої країни». Одна із «гонимих» вірян РПЦвУ, що брала участь у з’їзді, виявилась прихильницею російської армії та імператора.

    Релігієзнавець Олександр Єфременко назвав форум святом брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату. Він впевнений, що на форумі вже були підготовленні звернення, які надалі РПЦвУ використовуватиме для розповідей «яка погана українська держава» і яка «гонима Російська церква в Україні», а головна мета форуму – це зірвати візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну. Одним словом зібрання РПЦвУ в лаврі було проти ПЦУ і президента Зеленського, а не проти «гонінь».

    Крім того, у РПЦвУ виступили проти закону, який припинятиме діяльність церков, що загрожують суверенітету України.

    21 березня відбулась хода проти політики чинного президента України Володимира зеленського на якій були плакати із політичними гаслами і переписування історії Моспатріархату в Україні. Керівництво Моспатріархату сильно непокоять закони спрямовані проти сепаратизму в Україні, зокрема, законопроєкти про колабораціонізм, про перейменування РПЦвУ і про капеланство. Судячи із плакатів на мітингу, віряни РПЦвУ впевнені що всі законні переходи в ПЦУ, – це ніщо інше, як «захоплення», «гоніння», а їхня церква ніколи не була (не носила назву) «Московського патріархату». Українська влада, на їх думку, нібито, «порушує конституцію». Попутно відбулась репетиція «чорногорського сценарію в Україні». В Криму «не гнана» РПЦвУ встигла привітати моряків ВМФ Росії, поки в Україні відбувались антиурядові мітинги. 

    1 квітня 2021 року віряни РПЦвУ прийшли під ОП і бідкались Зеленському через нібито «примусову зміну назви» на Московський патріархат. За їх словами вони принесли понад 1 мільйон підписів. Архімандрит ПЦУ Софроній зауважив, що це продемонструвало наскільки нечисленною є РПЦ в Україні (менше 3%).

    Нещодавно співак-священник РПЦвУ Олександр Клименко заявив, що віряни Моспатріархату винесли вирок Зеленському, бо вони проти його державницької політики. Релігієзнавець пояснив, що Олександр Клименко використовує свою перемогу в шоу «Голос країни» для просування ідеології «рускага міра». Також Духовний Фронт України писав, що Клименко або не знає статут своєї церкви, або відверто бреше. Клименко заявив, що в України та РФ «спільне повітря» і тому не бачить нічого поганого у підпорядкуванні його церкви РПЦ. Вислови намісника лаври РПЦвУ Арсенія про «громадянську війну» Клименко назвав «точкою зору».

    Фото: РПЦвУ
    Фото: РПЦвУ

    Найсвіжіше

    Популярне