Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Лише 2,5% українців ототожнюють себе з московським патріархатом, – висновки із підписів до Зеленського від РПЦвУ

    Своєю акцією із підписами до Зеленського Московський патріархат в Україні показав, що їх підтримує лише 2,5% населення – 1 мільйон із 41 мільйона українців. Тепер відома їх мала кількість.

    Про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише архімандрит ПЦУ Софроній (Чуприна).

    «Сьогодні в релігійному плані відбулася доволі показова подія, яка яскраво і точно відображає реальну релігійну ситуацію в Україні. За останні місяці ми чули від різних рупорів РПЦвУ про те, що московський патріархат в Україні, є найбільшою конфесією в державі. Навіть деякі «зірвиголови» погрожували вивести на масові заворушення проти української влади мільйони віруючих за «чорногорським сценарієм». Для того, щоб створити хоча б якусь видимість свого впливу в суспільстві московський патріархат проводив, так звані «хресні ходи» з транспарантами та плакатами, волав про гоніння, збирав клікуш у Лаврі, знімав зворушливі і «жахаючі» відео та багато чого іншого, щоб створити враження, що їхня конфесія є найбільшою в Україні і вона зазнає не просто утисків, а справжнісіньких “гонінь”», – написав священнослужитель ПЦУ.

    Але кількість учасників цих дійств була переважно невеликою та й реальність не відповідала дійсності. Згадаймо хоча б побиття прихильника РПЦвУ п’яними молодиками, яке в московському патріархаті розцінили, як злочин, який скоїли віруючі ПЦУ. Тоді поліція офіційно спростувала цей фейк, але сморід від нього залишився надовго в інтернет-просторі. Жага до гонінь спонукала московитів почати збір підписів до Президента. Збирали по всіх єпархіях на кожній парафії. РПЦвУ в інформаційному просторі намагалася подати цю подію, як масове сповідання віри, питання «життя і смерті». І ось сьогодні коробки з підписами демонстративно пронесли центром столиці, щоб передати їх главі держави. Сама процесія зібрала аж до сотні людей, як було зазначено на пропагандистських сайтах московського патріархату. Під час дійства, хтось з священників пустив сльозу, видимо замовники намагалися створити шоу. Смішно…

    «Всього зібрали 1 мільйон 60 тисяч 238 підписи з усієї України. Кількість велика, але якщо взяти до уваги, що станом на 1 січня 2021 року населення України становило 41 мільйон 588 тисячі чоловік, то 1 мільйон не така велика кількість, як про це волали різного роду «пшики»»,  – зауважив Софроній.

    Тобто, із 41 мільйону українців лише 1 мільйон ототожнює себе з московським патріархатом. І це з урахуванням того, що такі підписи, як правило збираються особливо завзято. Віруючі просять підписатися своїх родичів, знайомих, сусідів, друзів навіть неповнолітніх дітей вписують. Я пам’ятаю, як це колись робили «проти кодів». Парафіяни ходили по квартирах знайомих і для кількості просили підписатися бо «це дуже важливо». Бланки лежали «на касі» та «в притворі» для того, щоб всі бажаючі могли поставити свій підпис. Але то були «коди», а звернення до Президента, щоб припинилися «гоніння» та «утиски» московської церкви набагато важливіше.
    Прибічники РПЦвУ з усіх щілин тягнули підписи, але їм вдалося зібрати таку мізерну кількість. Ось тепер завдяки безглуздому вчинку самих прибічників московського патріархату ми можемо дізнатися їх справжню кількість.

    «Ось, чому прибічники РПЦвУ так бояться перейменування, бо якщо провести реальне опитування православних українців: ти за Православну Церкву України, чи за Російську Православну Церкву в Україні (московський патріархат)? – то православний світ дізнається реальні факти щодо православ’я в Україні і те, що РПЦвУ тут меншість», – підсумував архімандрит.

    Найсвіжіше

    Популярне