П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ заявили, що законопроєкт про капеланство ігнорує права вірян моспатріархату

    22 січня у Верховній Раді України зареєстрували проєкт Закону «Про Службу військового капеланства» № 4626. У РПЦвУ обурились новим проєктом закону і заявили, що він має дискримінаційний характер щодо військовослужбовців — вірян РПЦвУ, бо їх можуть позбавити душпастирської опіки з боку священнослужителів моспатріархату.

    Про це повідомляє офіційний сайт РПЦвУ.

    У законопроекті наголошується на поліконфесійності нашої держави та говориться про «рівність представників усіх віросповідань <…> щодо задоволення їх релігійних потреб». Та в РПЦвУ впевнені, що законопроект містить низку дискримінаційних положень стосовно вірних моспатріархату.

    Зокрема, вони наводять статтю 6 про «Міжконфесійні ради з питань військового капеланства», де зазначається, що до Міжконфесійної ради з питань військового капеланства при міністерствах оборони та внутрішніх справ України входять уповноважені від тих церков і релігійних організацій, священнослужителі яких вже обіймають посади військових капеланів у Збройних Силах України, Національній гвардії та Державній прикордонній службі.

    У РПЦвУ зробили висновок, що вони не зможуть брати участь у Міжконфесійних радах, бо за їх словами, «існує заборона» капеланам московського патріархату здійснювати душпастирську опіку над військовослужбовцями Збройних Сил України.

    На думку «експертів» РПЦвУ, прийняття даного законопроєкту «посилить напругу у міжконфесійних відносинах у суспільстві» і призведе до «подальшого розпалення міжконфесійного протистояння та формування упередженості» стосовно вірних московського патріархату.

    Нагадаємо у ПЦУ закликали підтримати законопроєкт про військове капеланство. Також Депутат закликав підтримати законопроєкт «Про Службу військового капеланства».

    У грудні 2018 року Генштаб повідомляв, що серед усіх капеланів ЗСУ, капеланів РПЦвУ – немає. «З 2014 року співпраця ЗСУ і релігійних організацій була обопільною, відбувалося об’єднання зусиль одночасно. На жаль, Московський патріархат (УПЦ МП – ред.) Не виявив бажання. Це їхнє бачення, і цифри говорять самі за себе, який внесок кожної релігійної організації», – зазначив тоді представник Генштабу Олексій Терещук.

    У березні 2019 року у ЗСУ повідомили, що РПЦвУ не внесла змін у свої статути, згідно закону «Про свободу совісті та релігійні організації», який зобов’язував вказати приналежність до центрів, що знаходяться за межами України. Через це «перед командуванням (частини, з’єднання Збройних Сил України та інших військових формувань України) гостро постає питання щодо правових підстав та наслідків, які можуть виникнути у зв’язку із обмеженням допуску на території військових частин з’єднання ЗСУ та інших військових формувань України капеланів УПЦ МП (РПЦвУ)».

    Згідно з наказом МОУ від 14.12.2016  № 685 «Кандидатури осіб, які приймаються на роботу на посаду військового священника (капелана), погоджуються з органами Служби безпеки України (Центральним управлінням або регіональними органами Служби безпеки України, органами військової контррозвідки)».

    Найсвіжіше

    Популярне