Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    МінТОТ підготував закон, який зобов’яже так звану «УПЦ» вказувати приналежність до Москви

    11 січня 2021 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (МінТОТ) оприлюднило на сторінці відомства у Facebook проєкт закону про держполітику перехідного періоду на деокупованих територіях Донбасу та Криму у якому пропонується, що всі релігійні організації, повинні вказувати у своїй назві приналежність до керівного центру, якщо такий розміщений за межами України, в Москві.

    «Релігійна організація, яка безпосередньо або як складова частина іншої
    релігійної організації входить до структури релігійної організації, керівний
    центр якої знаходиться на території держави-агресора, зобов’язана у своїй
    повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати належність до
    релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом
    обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної
    організації з можливим додаванням слів «в Україні» та/або позначення свого
    місця в структурі іноземної релігійної організації з урахуванням положень
    Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», – йдеться у статті 25.3 цього закону.

    Під цей закон підпадає так звана «УПЦ», яка з початком російсько-української війни після 2014 року почала видаляти із офіційних документів та табличок на храмах слова «Московського патріархату», які вказували на її керівний центр в столиці країни агресора – Росії.

    Фото: Думская

    Крім того, статус країни агресора у проєкті закону закріплюється за Росією.

    Як зазначається, ознайомитися з надісланим експертному і науковому середовищу драфтом проєкту закону можна за посиланням.

    У МінТОТ повідомили, що законопроект «перебуває на розгляді для надання пропозицій центральними органами виконавчої влади, державними службами і фондами, місцевими органами влади, науковцями, міжнародними організаціями, громадськими організаціями, експертним середовищем, судовими органами, прокуратурою, органами військового управління, представництва президента України в АРК та іншими».

    «Будь-хто бажаючий може надіслати свої рекомендації до 29 січня 2021 року на адресу електронної пошти: chumak@kmu.gov.ua. Після збору пропозицій документ буде доопрацьовано та направлено на розгляд до Верховної Ради України згідно з регламентом і процедурою і оприлюднено окремо з урахуванням пропозицій», – йдеться в повідомленні міністерства.

    Закон про перейменування «УПЦ» на РПЦвУ

    Українська влада ще два роки тому намагалась вирішити історичну справедливість й зобов’язати московську церкву в Україні вказувати в назві свою приналежність. 20 грудня 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ щодо назви релігійних організацій, які входять до структури, чи є частинами релігійної організації (об’єднання), керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України». 26 грудня 2018 року цей закон набрав чинності і передбачав, що релігійна організація, керівний центр якої розташований на території держави-агресора, має вказувати цю приналежність у своїй назві.

    Відповідного цього закону так звана «УПЦ», яка за такою назвою зареєстрована в державному реєстрі, має вказати приналежність до Московського патріархату в іншому випадку, її запис у Єдиному держреєстрі буде анульована.

    Варто підкреслити, що керівний центр так званої УПЦ, як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і архієрейських соборів московського патріархату. Вище керівництво РПЦвУ ще до Російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території приставку «МП» почали прибирати.

    УПЦ МП на окупованих територіях / післявоєнне фото. Джерело: Facebook
    Сайт Севастопольського благочиння «УПЦ» Московського патріархату в Криму / Скріншот 2021 року
    Табличка на храмі УПЦ (МП) у Криму з якої зникли слова про «УПЦ» і залишились «московського патріархату». Фото: Крим.Реалії / 2017 рік

    Згідно з результатами релігієзнавчої експертизи, затвердженої Наказом Міністерства культури № 37 від 25 січня 2019 р УПЦ МП має називатись «Українська Православна Церква в єдності з Російською православною церквою». Проте 22 квітня 2019 року, окружний адміністративний суд Києва призупинив процес перейменування Української православної церкви (Московського патріархату).

    Тодішній міністр культури Володимир Бородянський визнавав, що центр РПЦвУ знаходиться в Росії: « […]ми розуміємо, що центр впливу на Українську Православну Церкву Московського Патріархату знаходиться в Росії, в Москві. Звичайно, що Україна має якимось чином враховувати це. І я вважаю, що принцип, що Церква повинна внести в свою назву ідентифікацію, що вона відноситься до Російської Православної Церкви — це зрозуміла норма, яка просто визначає, хто є хто. Всі повинні розуміти, що центр впливу на Українську Православну Церкву Московського Патріархату знаходиться в Москві — через той же Синод».

    16 грудня 2019 Верховний суд України дозволив Російській церкві в Україні зберегти поточну назву: «Українська православна церква». Вже 18 грудня Міністерство культури, молоді та спорту України заявило, що Верховний суд не дозволяв РПЦвУ використовувати самоназву «українська православна церква».

    На заваді введення закону стали судові позови від представників РПЦвУ.

    11 лютого 2020 року Конституційний суд почав розглядати справу про конституційність закону про перейменування Української православної церкви (Московського патріархату).

    У кінці 2020 року очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан заявляла, що скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності.

    Найсвіжіше

    Популярне