Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Голова Держетнополітики: Скасувати перейменування УПЦ МП – завдати болю багатьом людям, які пережили трагедії війни

    Скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни.
    Про це заявила очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.
    «Звісно ж, питання вкрай резонансне. Ми всі розуміємо, що через війну є реально загиблі люди, є люди, які втратили дім, є люди, які повернулися з фронту без рук і без ніг, ‒ і це все реальні життя. З погляду міжнародного права норма щодо найменування неоднозначна, й низка юристів її навіть назвуть украй проблематичною, але скасувати таку норму ‒ це завдати болю багатьом людям, які у світлі пережитих трагедій війни прагнуть максимальної відкритості та видимості зв’язків», – наголосила Олена Богдан.
    Вона додала, що ситуація зараз дуже складна у зв’язку з вимогою зміни назви, і відповідно, неможливістю здійснення будь-яких реєстраційних дій, зокрема зміни керівника релігійної організації, що належить до цієї церкви. «Це звісно викликає певну напругу, але це питання в руках Конституційного суду. Ми орган виконавчої влади, відповідно будемо діяти згідно з рішенням суду», – зазначила Олена Богдан.
    Нагадаємо, голова ключового суду України просив благословення в Онуфрія за «потрібне рішення», яке заблокувало перейменування московської церкви в Україні.
    Раніше релігієзнавець Віктор Єленський назвав аргументи за перейменування РПЦвУ і заявив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності.
    «Люди повинні розуміти, де чорне, а де – біле», – говорить Естонський капелан про перейменування МП.
    Нагадаємо, 27 грудня 2018 року набув чинності закон, що зобов’язує УПЦ МП вказувати у своїй назві приналежність до Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне