Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Жодна громада не повернулась назад до РПЦвУ. Про яке гоніння можна говорити?, – священник

    Священник ПЦУ Іван Сидор прокоментував з’їзд «представників захоплених храмів» РПЦвУ, який відбувся 22 лютого.

    Він звернув увагу, що, на карті РПЦвУ наочно показано, як нібито палають єпархії моспатріархату. «Особливо на Волині… Особливо в Горохівському деканаті, де з 2019 р. близько 40 громад РПЦвУ приєдналися до помісної Православної Церкви України. З них – 10 приєдналися разом зі своїми священниками».

    «Хто є родом з тих синьооких земель і хто там живе – підтвердить, що всі без виключення громади, які змінили свою юрисдикцію (з РПЦвУ до ПЦУ – ред.), приймали рішенням згідно не лише традицій і звичаїв, але й чинного Українського законодавства – шляхом голосування, де перевага надавалась більшості. А співвідношення по громадах в Горохівському районі в середньому були такі: 80-95% парафіян за ПЦУ, десь 5-15% проти зміни юрисдикції», – зауважив священнослужитель ПЦУ.

    Він підкреслив, що за два роки з часу виходу з-під юрисдикції РПЦвУ до ПЦУ жодна з 40 громад не повернулася в лоно Московського Патріархату.

    «Священники, які перейшли до ПЦУ, жодного разу не пожалкували про свій і громади вибір, ба більше – задоволені і дякують Богові, що так сталося. Пишу це не з власних домислів, але маю підтвердження всього сказаного від тих парафіян і духовенства, про яких йде мова».

    «Здорове життя української парафії є можливим завдяки вільному вибору, а не через «захоплення», про яке говорили цими днями представники «гонимої». Силоміць милим не будеш. Якщо ж заяви про «захоплення», що лунають в РПЦвУ, є правдою, то чому за 2 роки жодна громада не змінила юрисдикцію (з ПЦУ до РПЦвУ)?», – риторично запитав священник.

    Для підтвердження своїх слів, він розповів історію з однієї парафії.

    «На початку 2019 р. в смт. Берестечко Горохівського деканату 700 жителів села були за ПЦУ, 30 – проти. То кого тоді слухати – 95% чи 5% вірян? Скажете, спеціально говоримо про такий патріотичний козацький край? Візьмімо тоді до уваги хоча б вчорашню новину з с. Бужани Горохівського деканату, віряни і священник якої 2 роки тому перейшли до ПЦУ. Вчора, 21 лютого, цю громаду відвідав з архіпастирським візитом місцевий архієрей – митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Подивіться стільки людей прийшло на службу – фото додаю. За словами жителів села, за останні 2 роки людей відчутно побільшало у храмі, бо до 2018 р. були такі, що не ходили до “русскої церкви”», – додав священник.

    Священник нагадав, як на деякі парафії, які приймали рішення про зміну юрисдикції з РПЦвУ до ПЦУ, спеціально привозили «тітушок», як це було, наприклад у с. Скобелка Горохівського деканату, чи в тому ж Берестечку.

    «Все це відбувалось, щоб не допустити переходу храму до ПЦУ. Потім вішали замки на храми, потім зрізали ті замки, і знов вішали, опечатували храм… Наймані фотографи і писаки новин про зраду і хунту не втрачали свій час і куди потрібно подавали інформацію так, як їм це потрібно. Пам‘ятаєте як Московський Патріарх Кирило 21 грудня 2015 р. на єпархіальних зборах духовенства Москви розповідав про українське село Птичу на Рівненщині і жалівся, як “націоналісти захопили храм”?».

    «Свобода дається важко. А ще важче пояснити деяким людям, як це важливо мати свою Церкву незалежну від Росії. Але просвітлення триває і все більше яскравих вогників, які символізують наші гарячі українські серця, буде з‘являтись на мапі єпархій РПЦвУ. Цікаво, чому в лаврі не скличуть з‘їзд представників, які були в ПЦУ і перейшли до РПЦвУ? Чи не тому, що таких немає…?», – підсумував священник Іван Сидор.

    Нагадаємо, Духовний Фронт України повідомляв, що 22 лютого у Києво-Печерській Лаврі агенти впливу Кремля узгоджують план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України. Онуфрій відмежувався від участі у форумі й обмежився лише посланням до «гонимих вірян» у якому лякав останніх, що у ПЦУ немає Бога. 

    Архімандрит ПЦУ звинуватив керівництво РПЦвУ, яке зібралось на цей форум у гріху лжесвідчення. За його словами, якщо розібратися, то більшість конфліктів у громадах, не тому, що «більшість хоче молитися в ПЦУ, а тому, що прибічники російської церкви намагаються проігнорувати більшість, зневажати український Закон і служити інтересам чужої країни». Релігієзнавець Олександр Єфременко назвав форум святом брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату. Він впевнений, що на форумі вже були підготовленні звернення, які надалі РПЦвУ використовуватиме для розповідей «яка погана українська держава» і яка «гонима Російська церква в Україні», а головна мета форуму – це зірвати візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну.

    Крім того, у РПЦвУ виступили проти закону, який припинятиме діяльність церков, що загрожують суверенітету України.

    Парафія яка перейшла із РПЦвУ до ПЦУ в Селі Бужани (Волинська обл.)
    21 лютого 2021 року/ Фото: Іван Сидор

    Найсвіжіше

    Популярне