Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець про форум у Лаврі: Свято брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату

    На форумі РПЦ в Україні, у Києво-Печерській лаврі відбулось свято брехні і лицемірства. Там вже були підготовленні звернення, які надалі РПЦвУ використовуватиме для розповідей «яка погана українська держава» і яка «гонима Російська церква в Україні».

    Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук релігійний експерт Олександр Єфременко, коментуючи зібрання 22 лютого «гонимих» вірян РПЦвУ у Києво-Печерській лаврі.

    «За своєю суттю, це не Форум, а велике театралізоване дійство з розписаними ролями: хто і що повинен озвучити та підписати. Тут вже повторили більшість фейків і про захоплення, і про побиття, і про радикалів, і таке інше», – написав Єфременко.

    Він зауважив, що у форумі взяли участь представники РПЦвУ, які не підтримали законно ухвалені рішення своїх парафій приєднатися до Православної церкви України після надання ПЦУ Томосу від Вселенського патріарха Варфоломія І.

    «Опинившись таким чином за бортом життя парафії, такі священники, звісно ж, охарактеризували ситуацію, як захоплення храмів Православною церквою України в рамках тенденції «гонінь» на церкву. При цьому, себе такі священнослужителі щиро вважають «постраждалими від гонінь». Вказаний Форум відбувся з ініціативи та під керівництвом Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦвУ (так звана “УПЦ МП”) і керував ним єрарх Моспатріархату митрополит Антоній (Паканич). Варто відзначити що митрополит Онуфрій дистанціювався, або його дистанціювали від участі в даному заході», – зазначив експерт.

    «За підсумками зібрання, учасники ухвалили звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови ВРУ, нібито із закликом «забезпечити конституційні права» віруючих РПЦвУ (УПЦ МП). Проте, ці звернення написані не вірянами, а заздалегідь підготовлені у Відділі зовнішньо церковних зв’язків РПЦвУ (УПЦ МП) протоєреєм Миколою Данилевичем. Віряни були використані церковним керівництвом для виконання власних цілей і задач», – підкреслив релігієзнавець Олександр Єфременко.

    Він додав, що зазначені звернення є нічим іншим як черговим елементом російської пропаганди у кампанії РПЦвУ (УПЦ МП), яка покликана зірвати візит Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія І до України. «Адже після завершення Форуму, ці звернення будуть використовуватися, щоб підштовхувати суспільство, вірян і державне керівництво до одного чіткого висновку – не можна допустити приїзд Вселенського патріарха до України».

    «Рупори пропаганди переконуватимуть, якою «гнаною є РПЦвУ (УПЦ МП) через Томос автокефальної ПЦУ». А у «гоніннях», на думку Московського патріархату в Україні, винний особисто патріарх Варфоломій, який підписав і вручив Томос митрополиту Епіфанію. А це, своєю чергою, є лиш черговим проявом гібридного впливу Московського патріархату на українське суспільство і державу», – підсумував релігійний експерт.

    Він прогнозує, що надалі всі ці звернення будуть тиражуватись російською пропагандою в ЗМІ, посланці Моспатріархату шантажуватимуть державну владу України «ескалацією міжконфесійного конфлікту і релігійною війною». Крім того, лобісти РПЦ у інших помісних церквах будуть озвучувати ці тезиси в державах Європи та світу, а транслювати це будуть ті ж самі російські пропагандистські канали, які «абсолютно випадково» опинятимуться у потрібному місці і у потрібний час, щоб відзняти, як «весь православний світ засуджує гоніння на церкву в Україні».

    Релігієзнавець Олександр Єфременко впевнений, що єпископ РПЦвУ (УПЦ МП) Віктор (Коцаба) «вирушить у турне» міжнародними і європейськими інституціями, де демонструватиме вказані звернення та вражатиме публіку розповідями про те, «яка погана українська держава», і яка «гонима Російська церква в Україні».

    Нагадаємо, Духовний Фронт України повідомляв, що сьогодні у Києво-Печерській Лаврі агенти впливу Кремля узгоджують план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України. Архімандрит ПЦУ звинуватив керівництво РПЦвУ, яке прийшло на збори в Лавру у гріху лжесвідчення. За його словами, якщо розібратися, то більшість конфліктів у громадах, не тому, що «більшість хоче молитися в ПЦУ, а тому, що прибічники російської церкви намагаються проігнорувати більшість, зневажати український Закон і служити інтересам чужої країни».

    Найсвіжіше

    Популярне