П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Архімандрит ПЦУ про збори в Києво-Печерській лаврі: Гріх лжесвідчення

    Архімандрит Вінницько-Барської єпархії ПЦУ Софроній (Чупринка) звинуватив керівництво РПЦвУ у гріху лжесвідчення й заявив, що всі конфліктні ситуації у громадах – через агресивно налаштовану меншість вірян московського патріархату, які ігноруючи більшість, хочуть служити інтересам чужої країни.

    Про це він написав на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

    «”Лжесвідок не залишиться непокараним, і хто говорить неправду, не врятується” (Притчи Соломона 19.5). Сьогодні в древній українській святині, намоленій і освяченій подвигами преподобних отців Києво-Печерських, публічно звершується гріх лжесвідчення», – написав архімандрит Софроній.

    Він зауважив, що при цій ганебній події, яка оскверняє святе місце, присутні представники духовенства і за сумісництвом головні пропагандисти РПЦвУ.

    «Зборисько відбувається в Трапезному храмі Верхньої Лаври. Головна тема: “захоплені” храми. В списку і наш Спасо-Преображенський кафедральний собор. І ось слово надається вінницьким клікушам. Що мені найбільше подобається так, це термінологія: “захопили”. Якщо по відношенню до нашого собору, то яким чином його захопили? Когось виганяли? Виштовхували? Чи вночі, як грабіжники, через вікно проникли в середину і заволоділи майном? Може били кого, борони Боже? Ні. Двері були відкриті, хто не підтримав рішення більшості громади добровільно покинули храм», – підкреслив архімандрит Софроній.

    Монах ПЦУ нагадав, що вже після цих подій у РПЦвУ вигадали байки про захоплення собору.

    «В мене виникає питання, чому коли відбувався перехід ніхто із теперішніх “гонимих захисників” своєчасно, не висказався проти більшості і не залишився захищати собор? Священники, які були не згодні з громадою самі зібрали свої торби і демонстративно вийшли парадними дверима. А духовне життя в соборі продовжилося і йде своїм звичним ритмом».

    Монах ПЦУ також додав, що якби прихильники московської церкви «не колотили, то і на парафіях і в селах було би спокійно і мирно».

    «Ми бачили і знаємо, як прихильники московського патріархату з тітушками їздили з благословення свого отамана м. Варсонофія, гастролювали по парафіях нашої області перешкоджаючи громадам переходити до автокефальної Церкви. Про свою участь у завроушках і провокаціях нещодавно заявив у відеозверненні один з вінницьких священників-провокаторів. Він зазначив, що протягом року з іншими священникам та парафіянами вінницьких храмів їздив по селах єпархії колотити людьми. Діяльність в якості провокатора обмежували його у виконанні безпосередніх обов’язків, як священника, протягом цілого року і він рідко звершував богослужіння у своєму храмі».

    «Ось такі, браття, гоніння і захоплення. Це, ще треба вияснити в кого захоплюють і кого справді гонять? Більше року опікувався декількома громадами, які до цих пір служать на дворі. В одному селі люди декілька років будували храм, а тепер він захоплений прихильниками московської церкви стоїть зачинений. Двері і вікна поросли павутинням. Немає “вірних”, не ходять люди до московита на моління», – нагадав архімандрит.

    За його словами, якщо розібратися, то більшість конфліктів у громадах виникають не тому, що «більшість хоче молитися в канонічній Українській благодатній і спасительній Церкві, а тому, що прибічники російської церкви намагаються проігнорувати більшість, зневажати український Закон і служити інтересам чужої країни».

    Служитель ПЦУ опублікував декілька фотографій з богослужінь в Спасо-Преображенський кафедральний собор м. Вінниці, який на думку РПЦвУ був захоплений «розкольниками із ПЦУ».

    Духовний Фронт України повідомляв, що 22 лютого у Києво-Печерській Лаврі агенти впливу Кремля узгоджують план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України.

    Нагадаємо, священник ПЦУ благословив вінницьких військовослужбовців на навчання. Також Вінницька єпархія ПЦУ передала допомогу хворим та медичним працівникам. Водночас РПЦвУ програла всі суди проти реєстрації громади ПЦУ у селі Новоживотів на Вінниччині.

    Найсвіжіше

    Популярне