Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Політичні гасла і переписування історії: Про що була «хресна хода» РПЦвУ

    У неділю, 21 березня, у низці міст України відбулись перші антиурядові мітинги. Попри те, що заходи називалися «хресними ходами», до Бога вони мали віддалене відношення. Найяскравіше це проявилось у Запоріжжі, де виднілись не ікони, а політичні гасла, які натякали на хаос в Україні та гоніння на «канонічну церкву».

    Ці «хресні ходи» наживо транслював канал «Перший незалежний», створений людьми лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука.

    Такий собі камінь в сторону чинної української влада, яка нібито опустила Україну «до ручки». Саме так трактується в РПЦвУ 600 переходів громад до ПЦУ за останні два роки. Солі на рану «канонічного тіла» насипав і Зеленський своїм візитом на Фанар і запрошенням Вселенського патріарха Варфоломія в Україну. Крім того РПЦвУ сильно непокоять закони спрямовані проти сепаратизму в Україні, зокрема, законопроєкти про колабораціонізм, про перейменування РПЦвУ і про капеланство.

    Так вірні московського патріархату несли плакати із надписами: «Не віддамо святині», «Бог осміяний не буває», «Віра наша славна, віра наша православна», «Не віддамо своє ім’я» «Конституція для дотримання, а не порушення», «Ні дискримінації УПЦ (РПЦвУ, – ред.)».

    Запоріжжя

    Віряни РПЦвУ впевнені, що з Московським патріархатом їх церква немає нічого спільного і намагалися в цьому переконати всіх інших своїми плакатами. Водночас як ми вже писали, до 2014 року ледь не на всіх табличках храмів РПЦвУ писало «Московський патріархат».

    Очевидно віряни цієї структури вирішили переписати своє минуле і теперішнє і відмовитись від цієї назви, але не від адміністративного і фактичного підпорядкування Кремлю. На окупованих територіях так і залишилася «довоєнна назва» Московський патріархат, яка нікому не мішає. Щобільше, в ОРДЛО і Криму згадку про Україну почали видалити із табличок, залишаючи лише «Московський патріархат».

    Тож судячи із плакатів, віряни РПЦвУ вони впевнені що всі законні переходи в ПЦУ, – це ніщо інше, як «захоплення», «гоніння», а їхня церква ніколи не була (носила назву) «Московського патріархату».

    Отже, це суто політично-пропагандистська акція для переписування історії, на підтримку власного проросійського активу і для утримування позицій МП в Україні. Заодно Медведчук і РПЦвУ перевіряє свій електорат на мобілізаційні здібності перед масштабнішими мітингами.

    Ймовірно нові «хресні ходи» мають відбутись на початку травня. Акції протестів можуть присвятити до «Дня Побєди», яке сильно популярне в середовищі РПЦвУ, але від якого Україна поступово почала відходити. Воно в Україні офіційно не відзначається з 2016 року. Замість «Дня Побєди» було запроваджене державне свято День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Дата також не відзначається у країнах Балтії — Латвії, Естонії, та Литві. Ми вже повідомляли, що «експерти» РПЦвУ грозяться провести «Марш безсмертного полку» до дня «Побєди».

    Сьогоднішню ходу супроводжували коментарі інших проросійських «експертів», які розповідали про гоніння РПЦвУ в Україні. Також пряму трансляцію «розбавляли» кадрами із Медведчуком і його дружиною Оксаною Марченко. Навіть показали їхній шлюб, чим самим, ще раз підтвердили чиї інтереси лобіює канал Перший незалежний.

    Варто звернути увагу, що сьогоднішні мітинги за участі РПЦвУ і їхні розповіді про гоніння, висвітлюють саме недозаборонені канали Медведчука. Так звана «УПЦ (МП)» знайшла собі союзника в кумі Путіна. Воно і не дивно.

    В коментарях прямого ефіру священник РПЦвУ також розказав, що храм «не повинен осквернятись ніким, хто придумав собі, що він має якесь відношення до Бога».

    Тобто РПЦвУ продовжує не бачити змін у світовому православ’ї і жити в своєму ілюзорному задзеркаллі де «правильними» є лише РПЦ, а всі ніші конфесії «щось собі придумали». Як лякав очільник РПЦвУ Онуфрій в посланні до «гонимих» у «ПЦУ немає Бога». Проте візит Вселенського патріарха Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я, а також підтвердить, що всі єрархи РПЦвУ вже кілька років позбавлені титулів і належать до Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне