Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”, – релігійний експерт

    Російська православна церква в Україні не є дочірньою компанією РПЦ, вона і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”.

    Таку думку висловив релігієзнавець Олександр Єфременко.

    «Московський патріархат в Україні дійсно не є дочірньою компанію РПЦ, як це стверджує глава юридичного відділу РПЦвУ, протоєрей Олександр Бахов, тому що вони є тією ж самою Російською Церквою просто під іншим брендом», – написав він у Facebook.

    Єфременко пояснив, що у світі є багато компаній які випускають свою продукцію в одних країнах, під одним брендом, а в інших під іншим. «Практика зміни назв для різних ринків аж ніяк не нова. В СРСР теж з успіхом застосовували подібне. Так УАЗи «пуголовки» йшли на експорт під назвою BELAZ. Величезні кар’єрні самоскиди були добре відомі і користувалися популярністю за кордоном, тому маленькі вантажівки теж вирішили продавати під цим брендом».

    фото: Олександр Єфременко

    «Така сама історія і з Московським патріархатом в Україні, – говорить експерт. – Після падіння СРСР в Україні люди потроху почали позбуватись спадку “совка”. Нового розмаху набула хвиля, за незалежність від Москви. Проте, попри державну незалежність РПЦ в Україні залишалась підпорядкованою Москві. Тоді Моспатріарх пішов на вищезгаданий ребрендинг і назвав РПЦ в Україні тою назвою яку вона нині має “Українська православна Церква Московського патріархату”. В комплекті з назвою виписали фейковий томос. Тим не менше в статуті УПЦ МП чітко прописана що вона “частина” Російської православної Церкви (Розділ І, пункт 5 статуту УПЦ МП). Тому ні про яку дочірню компанію мова не може йти. В Україні та ж сама РПЦ що в Росії тільки під іншим “брендом” – назвою».

    Табличка де вказано приналежність до Московського патріархату. Джерело: Facebook

    Релігієзнавець Олександр Єфременко нагадав, як до початку російсько-української війни в РПЦвУ не стидались приставки “московський патріархат”.

    «На Одеському єпархіальному управлінні ще до 2014 року гордо висіла назва “Одесская Єпархия Московский патриархат”. Після війни, коли Російська орда напала на Україну, маскування в РПЦвУ почало набирати нових обертів» і табличкиз фасадів храмів почали зникати.

    фото: Олександр Єфременко

    Проте, в Криму і ОРДЛО відбулися зворотні процеси. З табличок прибрали згадку про Україну і залишили лише “Московський патріархат”, – зауважив експерт.

    «Ось такою брехнею і неправдою, прикриваючись українською назвою в Україні на сьомому році війни продовжує свій вплив і діяння московська церква. Після закриття каналів Медведчука, РПЦвУ почала відчувати всю крихкість ситуації й виправдовуватись у своїй незалежності від Москви. Чим мимоволі видала себе», – зазначив експерт.

    Табличка на храмі УПЦ (МП) у Криму з якої зникли слова про «УПЦ» і залишились «московського патріархату». Фото: Крим.Реалії / 2017 рік

    Він додав, що у РПЦвУ відчувають зв’язок між закриттям проросійських каналів і закриттям Московської церкви в Україні. Хоча закривати РПЦвУ поки ніхто не збирається, а й де мова про внесення відповідної приставки “Московський патріархат”, яку РПЦвУ з 2014 року почали масово знімати із табличок, вебсайтів, та офіційних документів.

    «Ця частина РПЦ має називатись так, як це було до 2014 року і так, щоб назва була узгоджена із статутом, адже у пересічного українця часто і думки може не виникнути, що перебуваючи в Українській церкві, вони насправді в Московському патріархаті. Закон про перейменування має покрасти край цій двозначності й хитрій бізнес-схемі з Москви. Можливо хоч тоді в більшості українців прокинуться очі, коли московська церква буде названа Московською, а не Українською», – підсумував релігієзнавець.

    Фото: Район Камінь-Каширський – Район in.ua

    Нагадаємо, Синод Православної церкви України 2 лютого опублікував заяву щодо ситуації навколо закону № 2662-VIII від 20 грудня 2018 року, який зобов’язує так звану “Українську православну церкву Московського патріархату” змінити назву.

    Синод ПЦУ закликав «стати справді незалежним українським релігійним об’єднанням, вийшовши з російського підпорядкування, або виконати вимоги закону України, виклавши свою назву відповідно до своєї справжньої юрисдикційної належності» і не надіятись на проросійських політиків. У ПЦУ закликали Українську державу і міжнародних партнерів України звернути увагу на зазначені потенційні загрози і не допустити їх здійснення. Раніше речник РПЦвУ називав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України.

    11 січня 2021 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (МінТОТ) оприлюднило на сторінці відомства у Facebook проєкт закону про держполітику перехідного періоду на деокупованих територіях Донбасу та Криму у якому пропонується, що всі релігійні організації, повинні вказувати у своїй назві приналежність до керівного центру, якщо такий розміщений за межами України, в Москві.

    «Релігійна організація, яка безпосередньо або як складова частина іншої
    релігійної організації входить до структури релігійної організації, керівний
    центр якої знаходиться на території держави-агресора, зобов’язана у своїй
    повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати належність до
    релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом
    обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної
    організації з можливим додаванням слів «в Україні» та/або позначення свого
    місця в структурі іноземної релігійної організації з урахуванням положень
    Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», – йдеться у статті 25.3 цього закону.

    Сайт Севастопольського благочиння «УПЦ» Московського патріархату в Криму / Скріншот 2021 року

    Найсвіжіше

    Популярне