Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    «Ми не є дочірньою компанією РПЦ»: МП просить владу не чинити з нею так, як із каналами Медведчука

    Московська церква в Україні після суспільного резонансу і закриття «112 Україна», NewsOne і Zik, через російське фінансування, зробила промовисту заяву.

    Діючи на випередження, представники Московського патріархату в Україні, категорично заперечили всілякі стосунки із Російською Православною Церквою. Про це йдеться у заяві глави юридичного відділу Московської церкви в Україні, протоєрея Олександра Бахова, передає Главком.

    Представник РПЦ наголосив, що «Українська Православна Церква (РПЦ в Україні – ред.) не є дочірньою компанією або філією й не перебуває в господарських або фінансово-адміністративних відносинах із Руською Православною Церквою». З усім тим, в статуті РПЦ сказано протилежне «Українська Православна Церква (РПЦвУ, – ред.) об’єднує єпархії, синодальні установи, благочиння, парафії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, сестринства та місії і є самокерованою частиною Руської (Російської, – ред.) Православної Церкви».

    Водночас Бахов прокоментував слова віцепрем’єра Олексія Резнікова, який вимагав від Московської церкви в Україні вказати їхнього безпосереднього керівника. За словами Бахова, такий підхід до церковного життя є хибним. «Деякі мислять категоріями бізнесу й застосовують до церковних відносин модель господарських товариств», – сказав він.

    Згідно із законопроєктом Мінреінтеграції про державну політику перехідного періоду, Московська церква в Україні повинна в документах закріпити, що є дочірньою організацією Російської православної церкви. Про це заявив очільник міністерства Олексій Резніков.

    Московська церква в Україні не збирається змінювати назву, як зобов’язує закон № 2662–VIII від 20 грудня 2018 року. Тоді Верховна Рада проголосувала за проєкт закону, згідно з яким Українська Православна Церква повинна змінити назву і вказати свою приналежність до Росії. В УПЦ назвали закон антиконституційним і політичним.

    Нагадаємо, Речник РПЦвУ назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України. Голова Держетнополітики вважає, що скасування перейменування УПЦ МП це все одно, що завдати болю багатьом людям, які пережили трагедії війни.

    Найсвіжіше

    Популярне