П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я – політолог

    Візит патріарха Варфоломія продемонструє всім православним церквам, що намагання РПЦ зробити центром православ’я Москву зазнали поразки. У такому випадку це стане черговим ударом по ідеології “русского мира”, тому що саме Київ є центром північно-східного православ’я.

    Таку думку висловив політолог Віктор Таран в блозі на Gazeta.ua.

    «Цим (візитом, – ред.) Вселенський патріарх виконає ще одну важливу місію – він поставить жирну крапку у духовному протистоянні, яке відбувається останні століття між Києвом і Москвою, демонструючи, що саме Київ є центром північно-східного православ’я. Це буде публічне визнання відродженої Київської митрополії дасть сигнал іншим православним церквам, що потрібно прискорити легітимізацію Православної церкви України», – зазначив експерт Віктор Таран.

    Крім того, він зауважив, що візит Варфоломія може стати потужним сигналом іншим церквам, що Православна церква України – їхня духовна сестра, яка потребує визнання.

    «Сподіваюсь також, що ми станемо свідками спільного богослужіння Варфоломія і очільника ПЦУ митрополита Епіфанія. Це може відбутися або в Андріївській церкві, яка зараз належить Вселенському патріарху, або в Софійському соборі. Це буде унікальна подія, яка вкотре підтвердить прямий духовний зв’язок між центром православ’я, який знаходиться у Стамбулі, та Україною. Ця подія виконає ще одне геополітичне завдання. Візит та імовірне спільне богослужіння продемонструє всьому православному світу – намагання Москви стати центром православ’я потерпіли фіаско. У такому випадку це стане черговим ударом по ідеології “русского мира”», – підкреслив Таран.

    На його думку, саме цей вищеозначений фактор є ключовою причиною візиту патріарха до України.

    Таран впевнений, що ексзаступник голови ОП Трофімов грав на стороні Російської церкви, докладаючи зусиль із блокування перереєстрацій громад ПЦУ.

    «Цей візит безумовно зіграє роль об’єднуючого фактору для світових православних церков, демонструючи останнім, що центром православ’я залишається Константинополь. Він стане потужним сигналом для визнання Православної церкви України полякам, грузинам, чехам, болгарам та іншим церквам. Переконаний, що найближчі місяці на ПЦУ очікують нові визнання від церков-сестер, що стане гарним подарунком на 30-ліття незалежності України. Спільна святкова літургія Епіфанія та Варфоломія поставить жирну крапку у питанні української духовної ідентичності, що Україна – це не Росія», – підсумував експерт.

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. 

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Найсвіжіше

    Популярне