Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі

    У Російській православній церкві в Україні прогнозують, що на святкування 30-ї річниці незалежності України приїде не тільки Вселенський патріарх Варфоломій, а й інші предстоятелі, які визнали автокефалію Православної Церкви України.

    Про це йдеться у телеграм-каналі «Правблог».

    «За нашими даними, на Фанарі опрацьовується сценарій організації візиту до України (на святкування Дня незалежності) патріарха Варфоломія в супроводі глав тих Помісних церков, які визнали ПЦУ», – говориться у повідомленні.

    На їх думку, це повинно продемонструвати як керівний статус предстоятеля Вселенського Патріархату в православному світі, так і підтримку Православної церкви України не тільки Вселенським Патріархатом.

    «При цьому грецька сторона впевнена в тому, що зможе (якщо такий варіант буде остаточно затверджений) узгодити з українською владою всі необхідні організаційні моменти. Складніше з іншим, а саме гарантуванням приїзду всіх першоєрархів до Києва (одна з проблем – стан здоров’я деяких предстоятелів)», – підсумовують у «Правблозі».

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. 

    Речник ПЦУ пояснив, що не у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення.

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що 22 лютого у Києво-Печерській Лаврі агенти впливу Кремля узгоджують план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України. Онуфрій відмежувався від участі у форумі й обмежився лише посланням до «гонимих вірян» у якому лякав останніх, що у ПЦУ немає Бога. 

    Найсвіжіше

    Популярне