Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ боїться візиту патріарха Варфоломія як вогню, бо будуть нові переходи до ПЦУ

    Московський патріархат в Україні боїться візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України як вогню, адже він, на їх думку спровокує нову хвилю переходів від московського патріархату в Православну Церкву України.

    В інтерв’ю проросійському виданню «Вести» митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) припустив, що відбудеться нова хвиля переходів до української церкви від РПЦвУ, як це вже відбулось після надання Томосу ПЦУ. Цей процес він назвав рейдерським захопленням.

    «Наша позиція проста. Ми проти візиту патріарха Варфоломія до Києва. Зокрема, це продиктовано міркуваннями збереження суспільної стабільності і миру. Ні для кого не є секретом, що імпульсом для масового захоплення храмів УПЦ (РПЦвУ, – ред.) стало рішення глави Фанара втрутитися в українські церковні справи. Тим самим патріарх Варфоломій де-факто несе особисту відповідальність за рейдерство, насильство та інші протиправні дії, які здійснювали і здійснюють прихильники “ПЦУ”», – сказав Паканич.

    На думку Антонія, прихильники ПЦУ та їх союзники у владі вважатимуть візит патріарха Варфоломія сигналом підтримки з боку офіційного Києва курсу Константинопольської православної Церкви щодо церковної ситуації в Україні.

    Крім того, Паканич сказав, що якби парафіяни ПЦУ у селі Михальча, які ще у 2019 році більшістю проголосували за перехід, змогли отримати храм, то цей приклад повинен був створити «ґрунт для розгойдування в наступному році суспільної ситуації і провокування нової хвилі» переходів від Російської церкви.

    «Саме тому ми вважаємо візит патріарха Варфоломія до Києва не тільки не доцільним, а й небезпечним», – підсумував єрарх московської церкви в Україні.

    Нагадаємо, раніше Онуфрій робив аналогічні заяви, й говорив про «нові хвилі» переходів до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне