Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Буковині сталося зіткнення вірян ПЦУ з прихильниками РПЦвУ та поліцією

    У суботу, 12 грудня, до поліції надійшло повідомлення, що в селі Михальча Сторожинецького району невідомі особи не впускають прихожан на територію церкви та ймовірно пошкодили майно храму.

    «Відразу на місце події виїхали група реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група Сторожинецького відділу поліції. Поліцейські встановили, що між представниками двох релігійних громад виникла суперечка щодо користування культовою спорудою. Внаслідок інциденту пошкоджено декілька вікон церкви. Для забезпечення публічної безпеки та порядку залучено додаткові сили поліції», – сухо повідомила пресслужба Нацполіції в Чернівецькій області.

    Та як повідомляє депутатка Чернівецької обласної ради Оксана Гергелюк, спецпризначенці розбили церковну браму і зробили коридор для прихожан російської церкви і почали бити і відтягувати законних власників від релігійної споруди. Варто зазначити, що земля території храму належить ПЦУ. Також із ПЦУ укладено охоронний договір щодо збереження культової споруди пам’ятки архітектури місцевого значення.

    «Зранку 12 грудня 2020 року релігійна громада Свято-Успенського храму Православної церкви України села Михальча маючи на руках всі документи зібралась на подвір’ї церкви для проведення молебню. Перед рідною церквою замайорів 25-метровий національний стяг. Проте, вкотре у своїй державі, зі своєю владою та правоохоронними органами – українці не можуть почуватися захищено. На захист російської сторони стали українські правоохоронці», – повідомила Оксана Гергелюк.

    Нагадаємо, село Михальча на Буковині вже більше року є «гарячою точкою» в протистоянні з Московським патріархатом. У вересні 2019 року РПЦвУ звозила до села «тітушок» аби не допустити вірян Православної Церкви України до храму. При цьому «міцні» чолов’яги не боялися вигукувати сепаратистські речі. У листопаді того ж року прихильники Московського патріархату застосували сльозогінний газ проти вірян Православної Церкви України.

    За словами Оксани Гергелюк, сільська церква стоїть закритою вже понад рік. Закрили її представники московського патріархату в Україні. І хоча прихожани церкви, на зборах 10 лютого 2019 року проголосувала про перехід до ПЦУ і вже мають всі необхідні документи на руках – служити у своєму храмі не можуть.

    «Українська ідея, українська Церква і український Закон нівелюються. Москва не шкодує грошей.
    Російське православ’я служить імперії, яка століттями нищила українців. Яка ж коротка пам’ять у всіх тих, хто сьогодні вірою і правдою служить своєму кату», – підсумувала Оксана Гергелюк.

    Найсвіжіше

    Популярне