Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Не благословляли: Онуфрій відмежувався від імперіаліста-комуніста Лукіяника

    Московський патріархат в Україні відмежувався від особи Валентина Лукіяника, який неодноразово проводив мітинги проти візиту патріарха Варфоломія в Україну.

    Про це йдеться в офіційній заяві очільника РПЦвУ Онуфрія, опублікованій на їхньому сайті і адресованій духовенству Київської єпархії.

    «Інформуємо, що Валентин Лукіяник та Всеукраїнське Православне Братство святого Архістратига Божого Михаїла останнім часом провели в м. Києві декілька акцій, які мали відверто політичний та провокативний характер».

    Хоча у 2015 році Священний Синод РПЦвУ на чолі із Онуфрієм прийняв покаяння Лукіяника і дозволив йому причащатись, тепер же Березовський зазначив, що Лукіяник намагався видати свої акції, за акції так званої «УПЦ МП». Попри це Онуфрій сказав, що Лукіяник ніяк не пов’язаний із РПЦвУ.

    Невже Лукіяник не є вірянином їхньої церкви? Хто його духівник і які проповіді наштовхнули Лукіяника на такі акції? На ці та інші питання Онуфрій не відповідає, а обмежився лише констатацією, що «поведінка Лукіяника свідчить про те, що він є провокатором і шахраєм, який вводить в оману наших (тобто РПЦвУ, – ред.) віруючих людей».

    Що цікаво, Лукіяник якраз і виконував це про що говорив митрополит Антоній (Паканич) і Онуфрій відносно майбутнього візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-ту річницю незалежності України.

    «Наша позиція проста. Ми проти візиту патріарха Варфоломія до Києва. Зокрема, це продиктовано міркуваннями збереження суспільної стабільності і миру. Ні для кого не є секретом, що імпульсом для масового захоплення храмів УПЦ (РПЦвУ, – ред.) стало рішення глави Фанара втрутитися в українські церковні справи. Тим самим патріарх Варфоломій де-факто несе особисту відповідальність за рейдерство, насильство та інші протиправні дії, які здійснювали і здійснюють прихильники “ПЦУ”», – говорив тоді Антоній (Паканич).

    Тобто Валентин Лукіяник, послухавши Паканича, який розповідав про неприпустимість відвідин Вселенського патріарха вирішив втілити ці слова в дійсність. Онуфрій мав би йому медаль виписати, хоча б на диякона висвятити, а тут «провокації… шахрай, який вводить в оману». А хто ж тоді є Паканич для Онуфрія? Чи коли Паканич говорив проти візиту патріарха Варфоломія, але не проводив мітинги це не є провокацією? Що ж віра без діл мертва, йдеться у Біблії, і якщо пастирі РПЦвУ проповідують, то мали б це знати й вести своїх овечок до виконання тих слів про які вони говорять. Тим більше що Лукіяник виконував навіть заповіти не лише Антонія, а самого Онуфрія (Березовського).

    Ось невеличка цитата, де Онуфрій лякає свою паству ледь не громадянською війною, через візит патріарха Варфоломія І в Україну: «Якщо це відбудеться, то нам слід чекати загострення і без того важкої ситуації з українськими розкольниками. Можлива нова хвиля провокацій, захоплення храмів, інформаційного тиску та чергових спроб дискредитації Української Православної Церкви (РПЦвУ, – ред.)».

    Виникає лише одне питання. Чому Онуфрій і Паканич не крокував разом із Лукіяником під гаслами і плакатами проти візиту патріарха Варфоломія? Вони ж троє сповідують одинакові цінності й ідеї. Онуфрій навіть має досвіт таких «хресних ходів» проти чинного президента у Чорногорії. А так, підтримати ідеї Онуфрія вийшло лише кілька десятків людей на чолі із «православним комуністом».

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що «Православні братства» пропонували очільнику РПЦвУ Онуфрію об’єднати зусилля у боротьбі з ПЦУ. Також Лукіяник відзначився й в суто політичних акціях, як учасник «Духовно-патріотичного союзу „Новоросія“», «Лівої опозиції». Активно виступав проти автокефалії української церкви, євроінтеграції, НАТО, приїзду папи Римського. Закликав до відродження «Другої Росії» на території України.

    Найсвіжіше

    Популярне