Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Ефект Варфоломія: Російська пропаганда кидає всі сили на запобігання візиту Вселенського патріарха в Україну

    Візит української делегації до Стамбулу і зустріч з Вселенським патріархом Варфоломієм, результатом якої стало підтвердження візиту патріарха на святкування 30-річчя Незалежності України в Київ, підірвав гігантський пласт негативу від російських і проросійських пропагандистів.

    Сьогодні практично всі інформаційні майданчики, афілійовані РПЦвУ/РПЦ, публікують матеріали мета яких – нівелювання результату візиту і створення передумов для інформаційної дискредитації візиту Вселенського патріарха.

    Вєсті.UA, Правблог і багато інших ангажованих і оплачуваних ресурсів в єдиному пориві стали забивати порядок денний теоріями, версіями, маніпуляціями і відвертими фейками щодо того, чого буде коштувати Володимиру Зеленському цей візит. Коштувати не тільки в питанні фінансів, власності, а й за політичними і соціально-громадськими мірками. Тобто, фактично, то чим протягом багатьох років так часто користується Росія, а саме приваблює союзників за рахунок щедрої оплати їх послуг нафтогазової валютою, російські пропагандисти намагаються проєктувати і на Україну. Мовляв, Україна щедро платить всім, хто є її союзником, в тому числі і Вселенському патріарху.

    Забавно дивитися на цей примітивний маніпулятивний аргумент російських і проросійських “експертів” з урахуванням того, що союзники і друзі України зовсім не куплені багатомільйонними транзакціями, кредитами і постами в монополії, наприклад як Герхард Шрьодер, Карін Кнайсль, президенти Угорщини, Сербії, Аргентини та інші недешеві лобісти російських інтересів в світі. Це давня стратегія РФ, перекладати з хворої голови на здорову, але не в цьому навіть вся справа.

    Для Росії зараз вкрай небезпечний візит Вселенського патріарха до України. Небезпечний, точно так само як, наприклад, якби США під Києвом розмістили пускові своїх крилатих ракет і угруповання УДК в Одесі. Адже це не тільки додаткова підтримка ПЦУ і особисто митрополита Епіфанія на найвищому рівні, а й знакова участь Вселенського патріарха в святкуванні круглої дати Незалежності країни, незалежність якої була кісткою в горлі російських окупантів протягом усього історичного буття наших держав.

    А тому у практично всіх російських пропагандистів, що мають релігійне спрямування висвітлення подій, завданням №1 є дискредитація і нівелювання всього, що пов’язано з візитои Варфоломія до України. Причому використовується досить широкий спектр маніпуляцій, для культивації негативу на цій темі.

    Наприклад, Вєсті.UA пишуть, що Зеленський намірений перевершити Петра Порошенка з його тріумвіратом наративів “Армія, мова, віра”. Не виключено, з урахуванням тієї політики, яку проводить Офіс президента, що це дійсно так, але це говорить, в першу чергу про спадкоємність. До слова сказати, ще в 2019 році я неодноразово наголошував, що багато кроків Зеленського це продовження політики Порошенка.

    Але в контексті релігійного питання мета російських пропагандистів стравити прихильників Зеленського і Порошенка, які і так один одного на дух не переносять. Тобто, в якомусь гібридному гіпертрофованому проєкті, навіть заручиться їхньою підтримкою проти боротьби з нинішньою владою України.

    Так само, супутнім лейтмотивом нинішньої інформаційної хвилі стає і гіпотетична релігійна конфронтація в Україні, яку нібито провокують прихильники ПЦУ, які “ущємляют” прихожан РПЦвУ, що опинилися в статусі “гонимих”. Ці маніпуляції можуть бути використані найрізноманітнішим чином, аж до силових провокацій.

    Незаперечно одне, 2021-й рік стане не менш важливим в історії української церкви, і України в цілому. Адже ефект Томосу повторить ефект візиту Варфоломія. Ефект, що руйнує негативний, деструктивний вплив Росії на Україну і всередині України. І цього в Даниловому монастирі, в Кремлі і Ново-Огарьово, на Гризодубової і Луб’янці, на набережній Фрунзе і Хорошевському шосе, ніяк не хочуть допустити.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне