П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині на 36-метровому соборі монастиря на Повстанських могилах встановили купол

    На Рівненщині на соборі Спиридона Тримифунтського змонтували купол та хрест. Храм входить до комплексу Свято-Воскресенського чоловічого монастиря ПЦУ на Повстанських могилах. Це місце найбільшої битви Української повстанської армії.

    Про встановлення купола 8 листопада повідомив у Facebook намісник обителі архімандрит Онуфрій.

    Храм на честь святителя Спиридона Тримифунтського має 36 метрів висоти, площа його купола — 250 квадратних метрів.

    Фото: Facebook Архімандрит Онуфрій

    “Тепер ми бачимо ще за багато кілометрів до під’їзду в обитель славний духовний маяк в морі Гурбинських лісів — вказівник з хрестом Христовим — позолоту в блакиті українського неба, в жовто-блакитних барвах! Наша мрія стала задумом, бажання переросло в шлях до втілення, а наше бачення як виглядатиме майбутній собор реальністю і нинішньою дійсністю!”, — написав архімандрит Онуфрій.

    Зводити храм на честь святителя Спиридона Тримифунтського в Гурбинському монастирі розпочали у 2020 році. Капсулу під будівництво майбутнього собору заклав глава Православної церкви України митрополит Епіфаній.

    Урочище Гурби — місце найбільшої битви УПА. За даними історика Ігоря Марчука, у квітні 1944-го на Великдень у відкритому протистоянні зійшлися орієнтовно 3,5 тисячі повстанців та приблизно 14 тисяч солдатів НКВС. Битва закінчилась перемогою радянських військ, втім, оточити та знищити бійців УПА вони не змогли.

    Фото: Суспільне Рівне, жовтень 2022

    Щороку до Гурб з’їжджаються на літургію, щоб помолилися за вічний спокій загиблих повстанців. Пантеон Слави Героїв Гурбенського бою заклали у 2006 році. У жовтні 2007-го перепохо­вали знайдені тут під час розкопок рештки бійців УПА та освятили колону Божій Матері-Покрові.

    У 2016 році в урочищі Гурби відкрили Свято-Воскресенський чоловічий монастир на Повстанських могилах. Там діє однойменна дерев`яна церква, а в 2022 році освятили також храм Онуфрія Великого.

    Найсвіжіше

    Популярне