Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Віряни РПЦвУ бідкаються Зеленському через нібито «примусову зміну назви» на Московський патріархат

    Російська православна церква в Україні всіма силами не хоче називатись так, як вказано на табличках її храмів та офіційних документах  і вказувати в назві приналежність до Москви. Здавалось би парадоксально, але служителі цієї церкви заохочують своїх вірян виходити під стіни Офісу презмдента, щоб там брехати про «неприналежність до Москви». А брехати, з точки зору православ’я є гріхом, адже батьком брехні названий диявол.

    1 квітня 2021 року віряни Московського патріархату з усіх регіонів України звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням відмінити закон, який зобов’язує вказувати у свої назві приналежність керівного центру, якщо такий є у РФ – країні агресорі. Віряни РПЦвУ навідріз не хочуть тепер називатись Московським патріархатом, назвою, яку вони гордо носили до 2014 року на табличках храмів, в офіційних документах та на офіційних сайтах.

    Про це на пресконференції в “Українських новинах” повідомив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Моспатріархату в Україні, митрополит Климент (Вечеря), передає ТСН.

    «Віряни написали понад мільйон листів-звернень до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з вимогою скасувати неконституційний закон №2662 (проєкт 5309) про примусову зміну назви УПЦ (РПЦвУ, – ред.)», – розповів він.

    За словами митрополита РПЦвУ Климента, зрозумілої публічної відповіді віряни РПЦвУ так і не отримали.

    Служитель РПЦвУ напевно забув, як його церква хизувалась табличками із надписами «Московський патріархат» і тепер таку назву своєї релігійної організації вважає порушенням Конституції України.

    «Проблема порушення прав і Конституції України залишається. Віряни кажуть, що прийдуть до Офісу президента, щоб особисто передати ці звернення», – додав він.

    Це вже не перша така акція. Місяць тому, після сумнозвісного з’їзду «гонимих» у Києво-Печерській Лаврі, віряни й священники московського патріархату в Україні записали відеозвернення до президента України з проханням «захистити їхні права», а також звернулися до Помісних Православних Церков із закликом «про молитву та підтримку». Віряни Російської православної церкви в Україні попросили не називати її так, бо вони, нібито «Українська церква».

    Нагадаємо релігійний експерт Олександр Єфременко пояснив, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”.

    «На Одеському єпархіальному управлінні ще до 2014 року гордо висіла назва “Одесская Єпархия Московский патриархат”. Після війни, коли Російська орда напала на Україну, маскування в РПЦвУ почало набирати нових обертів» і таблички які свідчили про приналежність РПЦвУ до Московського патріархату із фасадів храмів почали зникати, – говорить релігієзнавець.

    фото: Михайло Шелудько

    «Проте, в Криму і ОРДЛО відбулися зворотні процеси. З табличок прибрали згадку про Україну і залишили лише “Московський патріархат”», – зауважив експерт.

    «Ось такою брехнею і неправдою, прикриваючись українською назвою в Україні на сьомому році війни продовжує свій вплив і діяння московська церква. Після закриття каналів Медведчука, РПЦвУ почала відчувати всю крихкість ситуації й виправдовуватись у своїй незалежності від Москви. Чим мимоволі видала себе», – зазначив експерт.

    Табличка на храмі УПЦ (МП) у Криму з якої зникли слова про «УПЦ» і залишились «московського патріархату». Фото: Крим.Реалії / 2017 рік

    Він додав, що у РПЦвУ відчувають зв’язок між закриттям проросійських каналів і закриттям Московської церкви в Україні. Хоча закривати РПЦвУ поки ніхто не збирається, а й де мова про внесення відповідної приставки “Московський патріархат”, яку РПЦвУ з 2014 року почали масово знімати із табличок, вебсайтів, та офіційних документів.

    Варто підкреслити, що керівний центр так званої «УПЦ МП», як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і Архієрейських соборів Московського патріархату. Ще одним підтвердженням цього є антимінси в церквах РПЦвУ, які освячені московським патріархом.

    У кінці 2020 року очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан заявляла, що скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності.

    Священний Синод ПЦУ на початку 2021 року заявив, що «особливо занепокоєний повідомленнями про намагання через судові рішення вплинути на релігійну ситуацію в Україні. Зокрема йдеться про намагання заблокувати дію та скасувати закон №2662, яким передбачено обов’язок релігійних організацій, що мають свій керівний центр у країні-агресорі, тобто в Російській Федерації, у своїй офіційній назві вказувати приналежність до такого релігійного центру».

    Своєю чергою Речник РПЦвУ Микола Данилевич назвав закон, який зобов’язує вказувати в релігійних організаціях керівні центри, які знаходяться в Москві «загрозою соборності України». 

    У березні через закон про перейменування і візит Вселенського патріарха РПЦвУ попри карантинні обмеження вивела вірян на масові антиурядові мітинги. На них представники ходи РПЦвУ тримали плакати із політичними гаслами проти Президента і уряду України.

    скріншот із відео

    Трансляцію мітингів за участі РПЦвУ і їхні розповіді про гоніння, висвітлювали недозаборонені канали Медведчука, такі як «Перший Незалежний». Так звана «УПЦ (МП)» знайшла собі союзника в кумі Путіна. Воно і не дивно.

    Найголовніша мета РПЦ в Україні це призупинити визнання ПЦУ у світовому православ’ї й звалити всю вину за програші в судах, щодо справ про переходи в ПЦУ, на президента Володимира Зеленського. Принаймні такі заклики звучать прямим текстом із уст «гонимих». РПЦвУ веде цілеспрямовану медійну кампанію на підігрівання антиурядових настроїв. І це все просувається медіаресурсами Медведчука, а також РПЦвУ, яка начебто, є «аполітичною» церквою.

    Найсвіжіше

    Популярне