Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Навіть антимінси освячені моспатріархом: Священники РПЦвУ проти московського керівництва

    Духовенство РПЦвУ змушують писати листи на ім’я президента України з проханням не називати їх «Російською церквою в Україні» й відмінити закон про перейменування так званої «УПЦ» на РПЦвУ. Але ті священники з цим не згодні, бо мають підписані антимінси від патріарха РПЦ Кіріла (Гундяєва).

    Антимінс – річ, без якої не можна служити Літургії. Це посвячена хустина із зашитою частинкою мощів святих на престолі в православних церквах. На антимінсі звершується під час Літургії таїнство Євхаристії. 

    Священники Московського патріархату надіслали анонімного листа російському богослову Андрєю Кураєву, в якому вони пояснюють, що не можуть називатись «Українською православною церквою», бо навіть деякі їхні антимінси підписані московським патріархом Кірілом (Гундяєвом).

    «Сьогодні на зборах благочиння нам були вручені тексти звернень до президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів про те що б в Україні перестали називати УПЦ московським патріархатом або РПЦ в Україні. Ці листи потрібно відправити разом з підписами прихожан на вказані адреси рекомендованими листами з повідомленням. Після цього сфотографувати повідомлення і підписи тих, хто підпишется, і надати в єпархію (РПЦвУ, – ред.). Багато священників з цим не згодні позаяк у нас навіть антимінси підписані з благословення патріарха Кіріла», – йдеться в анонімному листі від духовенства моспатріархату в Україні.

    Вони також прикріпили текст листа, якого вище московське керівництво змушує їх підписувати.

    У листі на ім’я Володимира Зеленського йдеться про порушення прав «осіб, які належать до вірян Української Православної Церкви» у зв’язку із законом № 2662-VIII, що зобов’яже РПЦвУ вказувати у назві приналежність до країни агресора. Цей закон у листі просили називати «антиконституційним».

    Водночас у листі зазначається, що «протягом останніх років Міністерство культури України шляхом зловживань та маніпуляцій, застосовує ці антиконституційні Закони виключно проти Української Православної Церкви (РПЦвУ) та в примусовому порядку намагається позбавити Її своєї власної назви». У листі підкреслюють, що «УПЦ (РПЦвУ, – ред.) знаходяться під постійним тиском між органами державної влади та рейдерами» і що моспатріархат в Україні «позбавили можливості вносити зміни до установчих документів, змінювати керівників, відкривати рахунки в банківських установах, користуватись послугами нотаріусів, оформлювати права на земельні ділянки під церковними спорудами та інше».

    Також у листі натякнули на Православну Церкву України, назвавши її «псевдорелігійною організацією», яка здійснює «провокативні дії», що зумовлюють «дестабілізацію в українському суспільстві».

    «Примусова перереєстрація, зміна назви та підлеглості у канонічних питаннях релігійних організацій (об’єднань) є прямим втручанням у свободу віросповідання», – мовиться в тексти листа.

    В кінці листа, який змушували підписати духовенство РПЦвУ, є прохання до президента України «застосувати надані Вам законодавством України повноваження, а також свій авторитет і політичний вплив, щоб відмінити Закон України № 2673-VIII та Закон України № 2662-VIII». Ці закони, на думку авторів листа, «ставлять під сумнів щирість проголошених Україною євроінтеграційних прагнень» і порушують права вразливих верств населення, до якої належать віряни так званої «УПЦ» (РПЦвУ).

    Нагадаємо, раніше ми пояснювали наскільки Московський патріархат в Україні залежний від Росії. Також речник РПЦвУ назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України. Релігійний експерт Олександра Єфременка пояснив, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим «брендом», бо до 2014 року вони не соромились приставки Московський патріархат.

    Найсвіжіше

    Популярне