Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «У нас спільне повітря»: Священник РПЦвУ не бачить нічого поганого у підпорядкуванні РФ

    Священник московського патріархату, який служить в Україні, Олександр Клименко не бачить нічого поганого у підпорядкуванні його церкви до церкви РПЦ, що знаходиться в країні агресорі – Росії.

    На запитання журналіста Української правди «як у вас поєднується бажання їздити на передову давати концерти, розуміючи, з ким вони воюють – ви визнаєте, що їм допомагає Росія – і усвідомлення того, що ваша церква пов’язана з цією країною? Хай з іншого боку, церковного. Особисто для вас тут немає протиріч?», Клименко відповів: «Є речі, які все-таки… наприклад, спільне повітря – ми дихаємо спільно атмосферою з жителями навіть Російської Федерації, уявляєте собі!».

    Він також запевнив, що РПЦ не пов’язана з державою агресором, бо вона «є тілом Христовим».

    «Як глибоко церква пов’язана з державою? У моєму розумінні, у містичному розумінні церкви – церква є тіло христове, а саме тому воно ніяким чином не може бути ідентифіковане як частина держави», – сказав він.

    Водночас Клименко додав, що політично йому неприємно це і «що вони отримують підтримку збройну з Російської Федерації». Тим не менше, це не впливає на його стосунки з священниками із РФ. «Нам пробують нав’язати роль, яку ми не несемо. Нас пробують змусити відбиватися відповідати за помилки, яких ми не робили», – впевнений священник РПЦвУ Олександр Клименко.

    Нагадаємо, РПЦвУ згідно із своїм статутом є частиною РПЦ і підпорядковується Помісним і Архієрейським соборам Московського патріархату. Всі зміни у своєму статуті повинен затверджувати Московський патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне