Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦвУ обдарував священників із Волині, які, на відміну від громад, не перейшли до ПЦУ

    Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) 8 березня передав подарунки сімом настоятелям парафій Рівненщини, громади яких перейшли до Православної Церкви України.

    Про це митрополит РПЦвУ розповів на своїй сторінці в Facebook.

    Зустріч із вірними до кінця московському патріархату кліриками відбулася з благословення очільника РПЦвУ Онуфрія (Березовського) у Києво-Печерській лаврі.

    Паканич висловив подяку священикам РПЦвУ і побажав бути і надалі вірним до кінця московській церкві в Україні.

    Через те, що громади цих служителів моспатріархату шляхом голосування перейшли до ПЦУ, то за парафіянами залишились і будівлі храмів. Такі переходи Антоній (Паканич) назвав  «гонінням» і «обдарував постраждалих від гонінь» церковним начинням: престолами, жертовниками, євхаристійними наборами, богослужбовими Євангеліями, літійними блюдами та іншим.

    Що цікаво це вже друга така зустріч. На попередню прийшло ще менше волинських священників. І досі незрозумілим залишається, чому лише сім священники РПЦвУ із Волині удостоїлись таких подарунків, а не із цілої України, адже на форумі «гонимих» розказували про сотні постраждалих від гонінь. Більше того саме Волинська область «горіла» від «захоплених храмів». Таким чином, мали прийти як мінімум сто служителів РПЦвУ, а прийшли лише сім.

    Фото: Антоній (Паканич)

    Така неявка викриває маніпуляції і брехню московського патріархату про «захоплення» храмів й «гоніння». Водночас це може свідчити про малий авторитет вищого керівництва РПЦвУ на місцях, зокрема на Волині, адже в іншому випадку мала б приїхати більша частина духовенства РПЦвУ, а не семеро чи п’ятеро «гонимих».

    Що цікаво, від ситуації із «захопленнями» самоусунувся і відмежувався «посланням» очільник РПЦ в Україні митрополит Онурфій (Березовський). Всім займається Антоній (Паканич). І форуми збирає і нагороджує тих, хто залишився вірним моспатріархату.

    Нагадаємо, раніше священник ПЦУ Іван Сидор, батько якого служить священником у Волинській області, зауважив, що жодна громада не повернулась назад до РПЦвУ, тому не можна говорити про якесь «гоніння». Він підкреслив, що із 2019 року на Волині в Горохівському деканаті «близько 40 громад РПЦвУ приєдналися до помісної Православної Церкви України. З них – 10 приєдналися разом зі своїми священниками». Священник нагадав, як на деякі парафії, які приймали рішення про зміну юрисдикції з РПЦвУ до ПЦУ, спеціально привозили «тітушок», як це було, наприклад у с. Скобелка Горохівського деканату, чи в тому ж Берестечку.

    Фото: Антоній (Паканич)
    Фото: РПЦвУ

    Нагадаємо, Духовний Фронт України повідомляв, що 22 лютого у Києво-Печерській Лаврі агенти впливу Кремля узгоджували план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України.

    Архімандрит ПЦУ звинуватив керівництво РПЦвУ, яке зібралось на цей форум у гріху лжесвідчення. За його словами, якщо розібратися, то більшість конфліктів у громадах, тому, що «прибічники російської церкви намагаються проігнорувати більшість, зневажати український Закон і служити інтересам чужої країни». Одна із «гонимих» вірян РПЦвУ, що брала участь у з’їзді, виявилась прихильницею російської армії та імператора.

    Релігієзнавець Олександр Єфременко назвав форум святом брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату. Він впевнений, що на форумі вже були підготовленні звернення, які надалі РПЦвУ використовуватиме для розповідей «яка погана українська держава» і яка «гонима Російська церква в Україні», а головна мета форуму – це зірвати візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну. Одним словом зібрання РПЦвУ в лаврі було проти ПЦУ і президента Зеленського, а не проти «гонінь».

    Крім того, у РПЦвУ виступили проти закону, який припинятиме діяльність церков, що загрожують суверенітету України.

    Фото: РПЦвУ
    Фото: РПЦвУ

    Найсвіжіше

    Популярне