Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    А де інші? Паканич зустрівся із п’ятьма настоятелями «захоплених храмів» на Волині

    Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) особисто провів зустріч із настоятелями «захоплених храмів» на Волині. Їх виявилось аж п’ятеро.

    Зустріч відбулася з благословення митрополита Онуфрія в Києво-Печерській Лаврі 23 лютого 2021 року повідомляє ресурс РПЦвУ «Православная жизнь».

    Видання РПЦвУ свідчить, що «гонимі» волинські настоятелі розповіли про парафіяльне життя громад, «які залишилися без храмових будівель і вимушених здійснювати богослужіння в пристосованих приміщеннях». Пакани своєю чергою подякував їм «за сумлінне пастирське служіння і побажав допомоги Божої в часи випробувань».

    Фото: РПЦвУ

    Із всього вищесказаного постає декілька запитань до московського патріархату в Україні.

    На з’їзді «гонимих» у Києво-Печерській лаврі була показана мапа «захоплених храмів» у РПЦвУ, на якій Волинська область аж горіла від «захоплень». У зв’язку з цим постає логічне запитання, аде ж ці сотні священників РПЦвУ із Волинської області у яких «захоплено храми»? Чому з’явились лише п’ятеро? Де інші? І чому лише Волинська область? Палає від «захоплень» вся Україна на думку московських єрархів, а з цілої України на зустріч до Антонія Паканича, з’явилось тільки п’ять.

    Карта “захоплених” у РПЦвУ храмів

    Крім того така неявка викриває брехню московського патріархату, стосовно ситуації із храмами та їх «захопленнями». Водночас, це може свідчити про малий авторитет вищого керівництва РПЦвУ на місцях, зокрема на Волині, адже в іншому випадку мала б приїхати більша частина духовенства РПЦвУ, а не п’ятеро.

    Нагадаємо, раніше священник ПЦУ Іван Сидор, батько якого служить священником у Волинській області, зауважив, що жодна громада не повернулась назад до РПЦвУ, тому не можна говорити про якесь «гоніння». Він зауважив, що із 2019 року на Волині в Горохівському деканаті «близько 40 громад РПЦвУ приєдналися до помісної Православної Церкви України. З них – 10 приєдналися разом зі своїми священниками». Він нагадав, як на деякі парафії, які приймали рішення про зміну юрисдикції з РПЦвУ до ПЦУ, спеціально привозили «тітушок», як це було, наприклад у с. Скобелка Горохівського деканату, чи в тому ж Берестечку.

    Фото: РПЦвУ. Паканич і Данилевич на з’їзді «гонимих»

    Нагадаємо, Духовний Фронт України повідомляв, що 22 лютого у Києво-Печерській Лаврі агенти впливу Кремля узгоджують план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України. Онуфрій відмежувався від участі у форумі й обмежився лише посланням до «гонимих вірян» у якому лякав останніх, що у ПЦУ немає Бога.

    Архімандрит ПЦУ звинуватив керівництво РПЦвУ, яке зібралось на цей форум у гріху лжесвідчення. За його словами, якщо розібратися, то більшість конфліктів у громадах, не тому, що «більшість хоче молитися в ПЦУ, а тому, що прибічники російської церкви намагаються проігнорувати більшість, зневажати український Закон і служити інтересам чужої країни». Релігієзнавець Олександр Єфременко назвав форум святом брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату. Він впевнений, що на форумі вже були підготовленні звернення, які надалі РПЦвУ використовуватиме для розповідей «яка погана українська держава» і яка «гонима Російська церква в Україні», а головна мета форуму – це зірвати візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну.

    Крім того, у РПЦвУ виступили проти закону, який припинятиме діяльність церков, що загрожують суверенітету України.

    Найсвіжіше

    Популярне