Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Клірик РПЦвУ назвав «точкою зору» вислови намісника лаври про «громадянську війну»

    Священник Московського патріархату в Україні Олександр Клименко назвав «точкою зору» вислови намісника Святогірської лаври Арсенія (Яковенко) про «громадянську війну».

    Журналіст Української правди поставила питання Клименку: «Ми з вами ходимо навколо теми політики і, як ви кажете, навішування проросійського ярлика на вашу церкву. Думаю, що певною мірою ви розумієте, звідки береться коріння цієї проблеми. Під час окупації Криму Андріївська церква в Керчі приймала в себе “зелених чоловічків“, намісник Святогірської лаври на Донеччині митрополит Арсеній заявляв, що на Донбасі йде “громадянська війна“. Як можна ці факти співставити з тим, що це Українська православна церква (РПЦвУ, – ред.)? Як ви можете це пояснити?».

    Священник Моспатріархату відповів, що такі проросійські погляди намісника лаври РПЦвУ це «точка зору»: «Я сказав би так, що не в моїх компетенціях, і я не буду брати на себе роль – відповідати за ті чи інші фрази людей, які не є виразниками всієї церковної спільноти. Це називається точка зору. Якби вона була заборонена законом, то, мабуть, у цих людей, зокрема владики Арсенія, були б певні проблеми із законом».

    Крім того, Клименко вважає, що російсько-українську війну можна називати «громадянською війною», бо там «там же є громадяни нашої країни також». Водночас він визнав, що, якби РФ не підтримувала ОРДЛО то війна б закінчилась.

    Служитель РПЦвУ також відмовився аналізувати антиукраїнські вислови намісника Свято-Гірської лаври, бо їх навіть «СБУ не аналізувало», а лише журналісти: «Я не буду аналізувати ті речі, які навіть СБУ не аналізувало. Це журналістські історії, вони їх пишуть. Якщо він говорив у межах закону, то все інше… Знаєте, як у нас у Верховній Раді часом такі речі кричать і роблять…».

    На думку Клименка намісник лаври РПЦвУ мав право називати російсько-українську війну «громадянською», бо є місцевим благодійником. Арсеній (Яковенко) «він мав це право говорити як найбільший благочинник свого краю – на території Святогірської лаври біженці оселялись тисячами з сотнями дітей», – сказав Олександр Клименко.

    Представник РПЦвУ відкинув звинувачення, що Свято-Гірська лавра переховувала терористів так званих «Л/ДНР».

    Попри безліч фактів про причетність священників РПЦвУ в окупації Криму і ОРДЛО Клименко впевнений, що «вони не могли бути винні. Церква (РПЦвУ, – ред.) не була причиною ні окупації Криму, ні конфлікту на Донбасі. І ніяким чином не могла цьому завадити. Усе». До слова нещодавно Кримська єпархія так званої «УПЦ» взяла учать у святкуванні «воссоєдінєнія» Криму з Росією.

    Варто зазначити, що у Святогірській лаврі, де намісником є вищезгаданий Арсеній (Яковенко) переховувались терористи Гіркіна із так званої «Російської Православної армії». Сам Ігорь Гіркін розказувавяк ченці цієї лаври були його охоронцями. Таким чином у 2014 році проросійські бойовики на Донбасі освячували свої прапори в храмах і були впевнені в підтримці Святогірської лаври РПЦвУ під проводом Арсенія.

    Така риторика гармонійно вписується у слова спікера проєкту «Люди миру», протоієрея РПЦвУ Миколая Данилевича. Він заявив, що «у нас немає конфлікту з Росією» і висловив сподівання на те, що у майбутньому українці перестануть бути антиросійськими, бо «від цього страждають обидва народи». Після цього РПЦвУ провела форум «Люди миру» на якому розказувала про примирення на Сході України із бандформуваннями так званих «Л/ДНР».

    На презентацію проєкту РПЦвУ «Люди миру» прийшли тільки проросійські канали, зокрема «ZIK», «NewsOne» та «112 Україна». На самому ж форумі «Люди миру» вірянка РПЦвУ порадила бійцям ЗСУ «у себе в будинку окопи вирити». Також вона звинуватила їх у мародерстві.

    Зараз українська філія Московського патріархату намагається приватизувати слово «мир» і загалом миротворчий напрямок, для того, щоб можна було маніпулювати: «Хто за Московський патріархат – той за мир, а хто проти РПЦвУ той проти миру в Україні».

    Зрозуміло, що фінансує цю «миротворчу» діяльність нардеп-диякон РПЦвУ Вадім Новінський та кум Путіна Віктор Медведчук.

    Ні для кого не секрет яка миротворчість є в Криму від «УПЦ МП». Там вони освячують зброю, кораблі та ракетні установки військовослужбовців Російських ЗС і благословляють їх на «ратну службу батьківщині», тобто Росії. Звісно що українські пам’ятні дати для них, як і для Онуфрія це пуста і не варта уваги формальність. Проте такі факти і навіть пряма допомога не заважають цій структурі розповідати про мир і дружбу з РФ, навіть більше. В РПЦвУ почали працювати над поверненням капеланів Московського патріархату до душпастирства в ЗСУ. Першою сходинкою стало створення в РПЦвУ відділу, що займатиметься підготовкою «козацьких військових священників».

    Зараз в РПЦвУ працюють над реалізацією «чорногорського сценарію» в Україні і протидії візиту Вселенського патріарха Варфоломія в Україну. З цією метою РПЦвУ кличе вірян на мітинги, щоб зробити ситуацію в Україні «як на Росії» і в ОРДЛО. Також відбувся сумнозвісний форум «гонимих».

    Прослідковується цікава закономірність: там, де РФ не окупувала Україну, – відбуваються «гоніння» на РПЦвУ, а в тимчасово окупованих Криму і районах Донецької та Луганської областей – все чудово. Ніяких тобі колаборантів, ніяких Зеленських і Порошенків, ніякого ПЦУ, Вселенського патріархату і перейменування. Як то кажуть «їж, пий, живи і молись».

    Найсвіжіше

    Популярне