Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти в рясах: Єпископ «УПЦ МП» освятив хоругву для ракетного корабля РФ «Грайворон»

    Попри російсько-українську війну й десятки тисяч вбитих та окуповані території, у Севастополі, безперешкодно і без докорів сумління, єпископ так званої «УПЦ МП» Каліник (Чернишов) урочисто освятив Військово-морський прапор і прийом до складу Чорноморського флоту Росії малого ракетного корабля «Грайворон». Крім того, служитель РПЦвУ назвав Росію «нашим богохранимим отєчеством»

    «Андріївський прапор був освячений в храмі Архістратига Михаїла. Чин освячення прапора звершив вікарій Сімферопольської і Кримської єпархії єпископ Бахчисарайський Каліник (Чернишов) в співслужінні благочинного Севастопольського округу протоієрея Сергія Халюти і військового духовенства, яке духовно «окормлює», благословляє російський Чорноморський флот. За богослужінням також молився єрарх РПЦ єпископ Губкінський і Грайворонский Софроній», – повідомляє офіційний сайт РПЦвУ.

    Єрарх РПЦвУ Каллінік привітав російського командира військового корабля із цією подією і назвав Росію «нашою батьківщиною»: «Сьогодні ми освятили хоругву, яка буде підноситися над новим кораблем, який поповнить ряди славного Чорноморського флоту. Православна Церква протягом всієї історії завжди молить Бога про дарування миру на нашу богохраниму Батьківщину. Але мир можливий при одній лише умові – коли в Батьківщині є мужні люди, які готові, за словом Господа, життя своє віддати за друзів і близьких своїх. Тільки лише тоді всі вороги нашої Батьківщини, нашого святого Православ’я будуть розуміти і усвідомлювати, що якщо в країні є мужній народ, який не віддасть ні п’яді своєї землі, не зрадить свої ідеї, свою віру, не залишить свої будинки і сім’ї, тоді тільки буде мир».

    Також, він висловив вдячність російським окупантам і особливо командиру військового корабля і побажав їм бути готовими відбити будь-який напад на РФ: «Я дякую всім морякам Чорноморського флоту, і особливо командувачу Чорноморського флоту. Також вітаю капітана нового корабля з призначенням і відповідальністю, бо капітан є на кораблі і батьком і матір’ю, і суддею і тим, хто мілує, людиною, яка несе відповідальність за особовий склад. Я бажаю, щоб служба на цьому кораблі проходила спокійно, мирно, тихо, але при всьому цьому, щоб ви завжди були готові відбити будь-які спроби нападу на наше святе Отєчество (Батьківщину, – ред.)».

    Після підйому Андріївського прапора екіпаж корабля почне відпрацювання спеціального завдання з повсякденної організації служби на кораблі і його приготування до бою і походу. Потім почнеться другий етап підготовки, виходи в море з проведенням навчань і виконанням стрільб по повітряних, морських і берегових цілях, – зазначили на офіційному сайті РПЦвУ.

    Єпископ Каліник в квітні 2015 року внесений до бази даних Центру «Миротворець» за активну участь в анексії Криму Російською Федерацією. Нагороджений медаллю окупаційної адміністрації Криму «За защиту Крыма». Також у 2014 році отримав нагороду від командування «кримських ополченців» за духовну підтримку та душпастирство. У 2014 році бахчисарайський храм ієромонаха Калинника в селі Затишному служив храмом-базою для військ Російської Федерації і допомагав їм у анексії Криму: там були і зброя, і засоби захисту, і продовольство, і казарма.

    28 листопада 2020 року очільник РПЦвУ Онуфрій нагородив єпископа-сепаратиста Каліника (Чернишова).

    Варто зазначити що священники Кримської єпархії так званої «УПЦ» Московського патріархату регулярно сприяють окупантам  і брали участь у військовій операції РФ по захопленні Криму. Нещодавно ми повідомляли, що в окупованому Криму священник «УПЦ МП» благословив війська РФ «на ратне служіння».  В той час як Онуфрій і Паканич лякають релігійними протистояннями через візит патріарха Варфоломія, їхні священнослужителі спокійно благословляють російських окупантів в Криму і ОРДЛО.

    Згідно з низкою резолюцій та інших офіційних документів ООН, ОБСЄ, Ради Європи, Євросоюзу, інших міжнародних та українських інституцій, Російська Федерація продовжує залишатися державою-окупантом щодо України. Зокрема священники московського патріархату продовжують надавати всебічну підтримку російським окупаційним силам в Криму, освячуючи бойову техніку і відпрацьовуючи оптимальну схему служіння священників на бойових позиціях росіян. Тим часом в Україні РПЦвУ розповідає про миротворчість й прощення окупантів, а сепаратистську діяльність своїх священнослужителів в Криму не коментує.

    Починаючи із 2014 року патріарх Кіріл публічно заперечує російську агресію проти України. У кінці 2020 року Кіріл ще раз заперечив агресію РФ проти України на засіданні міноборони РФ.  У квітні 2015 року він також назвав міжнародні санкції, введені проти Росії за збройне захоплення Криму, «несправедливими і незаконними». У 2015 році патріарх Кіріл розхвалив Путіна і підтримав його діяльність у захопленому Криму.

    Незважаючи на таку антиукраїнську позицію патріарха РПЦ Кіріла, очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) продовжує його згадувати як «Господина нашего святейшего патріарха московськаго Кирила». Онуфрій не бачить нічого поганого в такому ставленні Кіріла до України, бо і сам закликав не вважати за ворогів ДНРівців, а його єпископи освячували пам’ятники «ополченцам».

    Найсвіжіше

    Популярне