Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    Вітання архієпископа Даниїла з 16 річницею архієрейської хіротонії

    Першоєрарх Української Православної Церкви США (Вселенського патріархату) Митрополит Антоній, разом з Радою Митрополії, членами Консисторії, духовенством, вірними і студентським корпусом Свято-Софійської Української Православної Духовної Семінарії з радістю висловлюють щирі вітання і запевняють у молитвах архієпископа Даниїла (Зелінського) з нагоди 16-ої річниці Архієрейської Хіротонії та 23-ої річниці священства.

    “Нехай Бог дасть Вам багато благословенних та здорових років на службі нашій Святій Українській Православній Церкві США”, – йдеться у вітальному посланні.

    Зі свого боку Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні теж висловлює найщиріші вітання архієпископу Даниїлу: “Дорогий Владико, Ваше життя і служіння протягом цих років були прикладом самовідданості, мудрості і любові до Бога і Його народу. Ви завжди були вірними своїм принципам і невтомно трудилися на благо Церкви. Ваша відданість вірі й служіння людям гідні найвищої поваги. Від щирого серця бажаємо Вам, Високопреосвященний Владико, багато благословенних років у служінні Святій Українській Православній Церкві США, українській діаспорі та вимушеним переселенцям закордоном. Із вдячністю згадуємо вашу роботу у становленні автокефальної Православної Церкви України, видання богослужбового варіанту Священного Писання українською мовою, а також благодійну діяльність для наших захисників і мирних жителів, що страждають від російської агресії”.

    “Нехай Господь і надалі дарує Вам силу, мудрість і здоров’я для того, щоб Ви продовжували свою важливу місію на благо Святої Церкви і українського народу”, – побажали архієрею у Ставропігії.

    Про Архієпископа Даниїла:

    Даниїл (Зелінський), в миру Володимир Олегович Зелінський, народився 1972 року в Івано-Франківську, Україна. Він є українським релігійним діячем, архієпископом Памфільським, очільником Західної єпархії Української православної церкви в Америці Вселенського патріархату та опікуном українськими православними вірними в Західній Європі, включно з Великобританією.

    • 1993: Вступив до Івано-Франківської духовної семінарії (Української греко-католицької церкви).
    • 1996: Висвячений у сан диякона.
    • 2001: Висвячений на священника архієпископом Антонієм (Щербою).
    • 2002: Прийняв чернецтво.
    • 2007: Зведений у сан архімандрита.
    • 10 травня 2008 року відбулась єпископська хіротонія єрархами Вселенського патріархату із титулом єпископ Памфлійський.
    • З 2012 року є  президентом консисторії Української православної церкви в США.

    Опікується українськими православними вірними в Західній Європі, куди звершує пастирські візити, зокрема в Німеччину, щоб зустрітися з місцевими українськими православними віруючими та підтримати біженців. Архієпископ Даниїл часто звершує відвідини українські парафії в США.

    Архієпископ Даниїл є активним учасником міжконфесійного діалогу. 7 вересня 2018 року у рамках підготовки до надання автокефалії Православної церкви в Україні призначений екзархом Константинопольського патріархату в Україні. 15 грудня того ж року взяв участь у Об’єднавчому соборі у Києві, посівши місце у президії собору

    Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, а також орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

    Архієпископ Даниїл тісно співпрацює з духовенством Православної Церкви України і Ставропігією Вселенського Патріарха в України над різними благодійними гуманітарними ініціативами. Спільно із владикою Даниїлом, УПЦ США та Ставропігією видано українською мовою Євангеліє-апракос і Апостол-апракос.

    Від початку війни в Україні УПЦ США у співдії із архієпископом Даниїлом працює над тим, щоб доставити критично важливу допомогу тим, хто її найбільше потребує. Через програми та окремі парафіяльні проекти УПЦ США фізично перевезла тонни матеріально-технічних засобів та медикаментів для людей як в Україні, так і для переміщених осіб у сусідніх країнах. Архієпископ Даниїл особисто відвідував Україну і роздавав допомогу нужденним українцям.

    Завдяки УПЦ США і владиці Даниїлу постраждалі від війни українці отримують допомогу, продукти, а захисники України – автомобілі швидкої допомоги, генератори, медичне обладнання для госпіталів. Архієпископ Даниїл збирав кошти на автомобілі швидкої допомоги і освячував їх для порятунку українців що страждають від російського вторгнення. За це президент України Володимир Зеленський нагородив Архієпископа Даниїла медаллю “За оборону України”.

    Завдяки тісній співпраці архієпископа Даниїла та УПЦ США, тисячі воїнів, отримали пасхальні кошики з продуктами, щоб внести хоч якусь нормальність у святкування цьогорічного Воскресіння Христового.

    Архієпископ Даниїл займає чітку проукраїнську і прохристиянську позицію і активно вболіває за Україну, молиться за неї та вшановує пам’ять жертв Голодомору. Саме він закликав Конгрес США надати Україні допомогу і рішуче засуджує російську агресію. Також владика Даниїл на зустрічі з губернатором Нью-Джерсі закликав до подальшої підтримки України.

    Він захищає ненароджених дітей від вбивства і тому закликав і сам брав участь в «Ході за Життя». Владика також торкається теми секуляризації суспільства під час проповідей.

    Нагадаємо, що на початку 2022 року, перебуваючи в Україні на запрошення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія – предстоятеля ПЦУ, та приймаючи участь в урочистостях відзначення третьої річниці інтронізації предстоятеля ПЦУ, архієпископ Даниїл взяв участь в акті Канонізації двох святих Православної Церкви України.

    У своїх проповідях владика завжди наголошує, що Голодомор це геноцид українського народу і що саме так потрібно називати ці страшні часи, які були в Україні в 1932-33 роках. Також владика викривав у лицемірстві росіян, які після святкування свята Різдва їхали в Україну вбивати українців. Говорячи війну росії проти України архієпископ Даниїл підкреслював, що добро не може бути переможене злом.

    Працює владика і над тим, щоб пам’ять про попередників-єрархів не була забута. Він співслужив панахиду за упокій душі митрополита Івана (Теодоровича). Також владика проводить пастирські візити на українські парафії у США та Європі.

    Загалом, архиєпископ Даниїл є шанованою та впливовою фігурою у світовій православній спільноті, з сильною прихильністю до України.

    Автомобілі передані УПЦ США

    Найсвіжіше

    Популярне