Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ США вшанували жертв голодомору і встановили меморіальну дошку на їх честь

    Наприкінці минулого року, 3 грудня, в Українській православній церкві-пам’ятнику Святого АндріяПервозванного в Бавнд Бруку (штат Нью-Джерзі) знову молилися за упокій душ невинно убієнних. Молилися в церкві, зведеній 1965 року, як перший у світі храм-меморіал жертвам сталінського Голодомору-ґеноциду 1932–1933-х років в Україні.

    Про це повідомляє сайт УПЦ США.

    З благословення митрополита Антонія молитовні богослужіння очолив архієпископ Даниїл. Йому співслужили протопресвітер Юрій Сівко (настоятель храму) та протоієрей Василь Пасакас, диякони Павло Висоцький та Роман Марчишак. Під час Літурґії співав парафіяльний хор під керівництвом Наталії Гончаренко.

    «Особисто для мене, ініціаторки міжнародного проекту «Вшанування в світі пам’яті видатних українців», започаткованого більш як 20 років тому в Полтаві, це богослужіння, ці слова, цей храм мали й мають велике значення та звучання», – розповіла Валентина Шемчук – заслужена працівниця культури України, 
    членкиня Національної спілки журналістів України та 64-го відділу Союзу українок Америки.

    «Того дня я прийшла сюди не лише, щоб помолитися за душі невинно убієнних, а й виконати особливу місію – дякуючи за жертовну працю задля України, передати в дар Церкві-пам’ятнику Святого Андрія Первозванного меморіальну дошку пам’яті мільйонів українців, які загинули голодною смертю мучеників. Меморіальну дошку на ознаку 90-х роковин заподіяного тоталітаризмом Голодомору в Україні – як дар доброчинців-полтавців нашого фонду «Вшанування в світі пам’яті видатних українців». Храму, який постав зусиллями Патріархів Мстислава та Іоанна. Рідна Патріархові Мстиславу Полтава та Полтавщина належать до тих міст і областей України, які найбільше постраждали від жорстокого сталінського голоду».

    Меморіальну дошку перед відправленням до США було встановлено й освячено в полтавській Свято-Михайлівській церкві ПЦУ, де єпарх Харківсько-Полтавський, архієпископ Харківський та Ізюмський Афанасій нагородив її автора, художника-гравера, великого благодійника Вадима Голобородова «Благословенною грамотою».

    «Завдяки вашій ідеї, вашій та ваших однодумців жертовності, в співпраці з нами всіма, цю пам’ятну плиту буде встановлено зовні на Церкві-пам’ятнику – як знак того, що ця Церква є пам’ятником жертвам Голодомору і що це є перший такий пам’ятник у світі, – наголосив, звертаючись до ініціаторів та доброчинців проекту владика Даниїл. – І кожна людина, котра приходитиме сюди, прочитавши напис українською чи англійською мовами, знатиме значення цього храму для всієї української спільноти Америки та українства світу».

    Освячуючи меморіальну дошку, доставлену з Полтавщини, владика Даниїл закликав усіх вірян приєднатися до ревної молитви за невинно убієнних Голодомором українців.

    Щоб заспокоїти їхні душі, щоб вони там, у засвітах, знали: ми пам’ятаємо й пам’ятатимемо про них стільки, скільки житимемо на цій багатостраждальній землі.

    Міжнародний благодійний проект «Вшанування в світі пам’яті видатних українців» діючий. Завдяки його старанням в Україні та за кордоном встановлено більш як 30 меморіальних дошок світочам української нації: Тарасові Шевченку й Лесі Українці, Олені Пчілці й Панасові Мирному, герою російсько-української війни Володимирові Шульзі, письменнику Іванові Білику, журналісту Олександрові Кулику. У 2016 року відкрито пам’ятний знак повсталим проти Голодомору в селі Сагайдаку Шишацького району на Полтавщині – селяни навесні 1933-го року, не бажаючи коритися злочинній владі, яка прирекла на голодну смерть їхні родини, стіною стали біля зерносховища, але поплатилися за це своїми життями.

    Нагадаємо, розпочинається набір абітурієнтів на навчання у Свято-Софіївську Семінарію УПЦ США на 2024-2025 навчальний рік.

    Найсвіжіше

    Популярне