П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Голодомор – це геноцид українського народу, який боровся за свою ідентичність, – архієпископ УПЦ США Даниїл

    Голодомор це геноцид українського народу і саме так потрібно називати ці страшні часи, які були в Україні в 1932-33 роках. Люди, що були закатовані голодом боролись за свою національну ідентичність, мову і культуру.

    Про це під час своєї проповіді у суботу зранку 13 листопада сказав архиєпископ Памфлійський Даниїл, повідомляє пресслужба УПЦ США. У цей день архієпископ Даниїл разом із духовенством, українською діаспорою в США звершив поминання всіх жертв Голодомору в Україні в Свято-Троїцькій парафії в місті Сакраменто, штат Каліфорнія (США).

    «Сьогодні ми відзначаємо 88 роковини Голодомору і вшановуємо пам’ять жертв цього геноциду сталінського режиму проти українського народу. Незліченна кількість українських мирних жителів: дітей, чоловіків і жінок, – страждали від голоду й боролися за свою національну ідентичність, мову і культуру», – сказав Архієпископ Даниїл.

    13-14 листопада громада Української Православної Церкви в Сакраменто зустрічала свого духовного батька архиєпископа Даниїлa, який прибув до парафіян зі своїм архипастирмьким візитом, щоб з‘єднатися в молитві та духовних розмовах і утішеннях із віруючими цієї святої парафії.

    Його Високопреосвященство згадав ті гіркі дні які випали на долю України, поділився тими досвідами які довелося йому вивчити з приводу цього «геноциду», саме так владика закликав всіх називати ці страшні часи, і закликав усіх пам‘ятати те що сталося, щоб більше не повторяти помилок минулого.

    В УПЦ США без сумніву вважають голоди, а особливо Голодомор 1932-1933 років штучно створеною людьми трагедію, геноцидом супроти українського народу.

    День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада. У ХХ сторіччі українці пережили три Голодомори: 1921—1923, 1932—1933 і 1946—1947 років. Наймасштабнішим був Голодомор 1932—1933 років, визнаний у багатьох країнах геноцидом українського народу. Терору голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, передувала насильницька колективізація, «розкуркулення», хлібозаготівельна кампанія. Історики зазначають, що це була свідома і цілеспрямована політика сталінського режиму, спрямована на упокорення українського селянства та знищення українського села, що було хранителем мови, народних традицій і не сприймало радянської влади.

    В УПЦ США також нагадали, що у пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирали 24 людини.

    «За різними даними (багато документів тієї пори знищено каральними органами), у 1932-33 роках померло насильницькою смертю до 10 мільйонів осіб. Три голодомори забрали життя 12—15 мільйонів. Зникли не лише родини, а цілі хутори і села. Упродовж десятиліть найбільша гуманітарна трагедія в світі замовчувалася радянською владою, навіть спогади свідків великого голоду могли стати приводом до кримінальних переслідувань і репресій. У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу. Згідно з соцопитуванням 2018-го, Голодомор геноцидом — злочином радянської влади проти українського народу, вважають і 79% громадян України», – йдеться на сайті УПЦ США.

    Найсвіжіше

    Популярне