Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ УПЦ США Даниїл взяв участь у канонізації святих ПЦУ

    Перебуваючи в Україні на запрошення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія – предстоятеля Православної Церкви України, та приймаючи участь в урочистостях відзначення третьої річниці інтронізації предстоятеля ПЦУ, Високопреосвященний архієпископ Даниїл взяв участь в акті Канонізації двох святих Православної Церкви України.

    Перед початком Божественної Літургії у соборі Святої Софії відбулося богослужіння – чин канонізації Митрополита Київського, Галицького і всієї Русі Йосифа (Нелюбовича-Тукальського) та Благодійниці Київських богословських шкіл Єлизавети (Гулевич).

    Разом з предстоятелем ПЦУ та єрархами Української Православної Церкви молилися також єрархи Вселенського патріархату: єпископ Команський Михаїл — екзарх Вселенського патріарха в Україні, єпископ Едмонтонський Іларіон – місцеблюститель УПЦ Канади, а також о. Василь Пасакас – декан Української Православної Богословської семінарії Святої Софії УПЦ США.


    22 листопада 2021 р. в Синодальній залі Митрополичого дому – Резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Київського і всієї України Епіфанія, що при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України). Після розгляду і рекомендації Синодальної Комісії з питань канонізації святих було приєднано до лику святих святителя Йосифа (Нелюбовича-Тукальського), Митрополита Київського, Галицького і всієї Руси (+1675), днем його пам’яті визначений день упокоєння 8 серпня (26 липня ст.ст.).

    Також було надане благословення на місцеве шанування у єпархіях на території історичної Волині та у м. Києві відомої православної діячки XVI-XVII століть, сповідниці православної віри, меценатки, фундаторки Київського Братського Богоявленського монастиря та Київської братської школи Єлизавети Василівни Гулевич, відомої також як Галшка Гулевичівна (+1642). День пам’яті праведної Єлизавети відзначатиметься щорічно в день її небесних покровителів – пророка Захарії і праведної Єлисавети, батьків святого Іоанна Хрестителя, 18 вересня (5 вересня ст.ст.).

    Синодом було надане благословення на загальноцерковне шанування прославлених ікон Божої Матері: «Далешівська», визначивши днем її шанування 21 червня (8 червня ст.ст); «Ласкава Станіславська», визначивши днем її шанування 14 жовтня (1 жовтня ст.ст.); «Вінницька» («Вінницько-Рожецька»), визначивши днем її шанування 7 вересня (25 серпня ст.ст.); Ставропігійська «Одигитрія», визначивши днем її шанування день свята Собору Пресвятої Богородиці 8 січня (26 грудня ст.ст.). Також було надане благословення на місцеве шанування у Івано-Франківській єпархії ікони Божої Матері «Угорницька», з днем святкування 10 вересня (28 серпня ст.ст.).

    Фото: УПЦ США

    Тропарі, кондаки та молитва святителю Йосифу (Нелюбовичу-Тукальському), Митрополиту Київському, Галицькому і всієї Руси (+1675).

    ТРОПАР, глас 3:

    Прийдіть, вірні, прославимо святителя Йосифа,/ архіпастиря мудрого, віри Православної ревнителя,/ Престолу Київського окрасу/ і всієї Руси-України похвалу,/ єдності церковної поборника/ і за державу та народ наш молитвенника – //його ж заступництвом Господи, помилуй нас!

    ТРОПАР інший, глас 4:

    Як немеркнучий світильник/ засяяв ти праведним житієм,/ святителю Христовий Йосифе,/ Престолу Київського окрасо і всієї Руси похвало!/ Старанно піклуючись про паству твою/ до збереження віри Православної та єдності церковної всіх закликав ти./ Тому і після смерті нетлінням тіла прославив тебе Господь/ і в Царстві Своєму оселив./ Нині ж на Небесах перебуваючи,/ молися, святий Божий, за нас,// що шануємо пам’ять твою.

    КОНДАК, глас 4:

    Святого і богонатхненного проповідника істини / явив Ти, Господи, на престолі святителів Київських, / труди бо його духовні милостивно прийнявши, /навчив усіх вірних молитовно взивати: / Радуйся, святителю Йосифе, // віри православної і єдності Церкви мудрий поборниче!

    КОНДАК інший, глас 8:

    Богомудрий Йосифе, Митрополите Київський/ і всієї Руси Прешосвятителю,/ за землю Українську невтомний молитвенику/ і чистоти віри Православної ревнителю,/ нині на Небесах перебуваючи/ молися за нас, добрий пастирю, до Христа Вседержителя,/ щоби твоїм заступництвом/ охоронив нас від усобиць, розділень і нападів ворожих,/ аби у мирі з Богом і ближніми своїми перебуваючи,// ми Небесного Царства з тобою сподобилися.

    МОЛИТВА

    О святителю Христовий Йосифе, архієрею чесний і Православ’я стовпе непохитний, Предстоятелю Київський і всієї Руси Митрополите, пастирю премудрий, Божественним Духом освячений! Жезлом віри народ наш згуртовуючи, до єднання навколо Церкви Христової і держави Української його ти закликав. Багатьох скорбот зазнав ти, знеславлення і гоніння терплячи, але після смерті нетлінням тіла прославив тебе Господь і вінцем небесним увінчав. І нині всехвальну пам’ять твою побожно шануючи, з розчуленим серцем взиваємо до тебе: Церкву Руси-України у єдності навколо Престолу Київського утверди, у вірі Православній та любові до Бога і ближніх всіх нас збережи, задуми лукавих зруйнуй, від нашестя супротивників та міжусобиць Батьківщину твою охорони, спільниками світла невечірнього нас, духовних дітей твоїх, яви, щоби досягнувши осель райських, з тобою разом до Господа ми взивали: «Благословенний Ти, Боже отців наших, і хвальне і прославлене ім‘я Твоє навіки». Амінь.

    Фото: УПЦ США

    Тропарі, кондаки і молитва святій праведній Єлизаветі Гулевич

    ТРОПАР глас 4:

    Свята сповіднице віри Христової, / Києва першопрестольного благодійнице/ і землі Волинської похвало,/ Церкви Православної мудра заступнице і щедра піклувальнице, / моли милостивого Бога, праведна Єлизавето, / подати народу нашому просвітлення духовне // і від багатьох напастей швидке визволення.

    ТРОПАР інший, глас 3:

    Прожила ти святе і праведне житіє,/ сповіднице славна Єлизавето,/ віру апостольську, віру отцівську, віру Православну/ непорушно зберігаючи/ і школу Києво-Братську/ разом з благовірним гетьманом Петром Сагайдачним і козацтвом українським/ для просвічення народу нашого розбудувала ти./ Багато користі для утвердження Церкви Православної своєю благодійністю і жертовністю зробила ти,/ за це Христос Господь нетлінним вінцем прикрасив тебе/ і в Царстві Небесному оселив,/ де нині біля Престолу Божого перебуваючи,// молися за спасіння душ наших.

    КОНДАК, глас 3:

    Православної віри сповіднице всехвальна / і в духовному просвітництві помічнице щедра, / навчи нас із вдячністю взивати до тебе: / Радуйся, свята праведно Єлизавето, // благочестя християнського взірець нев’янучий.

    КОНДАК інший, глас 1:

    Запашна квітко землі Волинської,/ що в час буремний для України від благочестивого кореня виросла,/ життям побожним і плодами діл милосердя/ на користь Церкви Христової/ щиро потрудилася ти,/ храми, монастирі та Києво-Братську школу розбудовуючи,/ непохитно трималася ти віри Православної,/ любов до Христа, Безсмертного Царя, в серці своїм зберігаючи,/ і нині на Небесах разом з усіма святими перебуваючи,/ молися за нас, свята праведна Єлизавето,/ щоби Господь Вседержитель// просвітив світлом Своїм душі наші.

    МОЛИТВА

    О свята праведнице Христова Єлизавето, щира за нас перед Богом заступнице і молитовнице, до тебе вдаємося з вірою і тебе благаємо: ти понад усе зберігала в родині своїй скарб неоціненний – віру Православну – допоможи і нам виховати дітей народу українського в благочесті та праведності; ти православного духовного просвітництва щедрою благодійницею стала – спонукай і нас прикладом свого побожного життя в християнських чеснотах зростати, повсякчасно заповідь Євангельську пам‘ятаючи: «Так нехай сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного», Йому ж належить слава, честь і поклоніння нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

    Найсвіжіше

    Популярне