Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Українську православну громаду міста Милуокі (США) відвідав єпархіальний архієрей

    Єрарх Вселенського патріархату архієпископ Даниїл прибув до Мілуокі, штат Вірджинія, задовго до початку літургійних богослужінь у неділю вранці, що дало можливість єпископу зустрітися з деякими вірними перед початком Божественної Літургії на неділю Жінок-мироносиць. Під час свого перебування архієрей розповів про свою радість від можливості відвідати парафіяльну родину та передав вітання вірянам від митрополита Антонія (Щерби).

    Про це повідомляє сайт УПЦ (США).

    На превелику радість парафіян української православної парафії покрови Богородиці, Архієпископ Даниїл здійснив свій щорічний архієрейський візит до міста Мілуокі, штат Вірджинія, у вихідні 29-30 квітня. Архієпископу Даниїлу співслужив парох парафії, о. Миколай Лимар. На завершення всіх привітань владика благословив вірних і розпочалося богослужіння.

    У своїй проповіді владика Даниїл зазначив: “…Ісус помер. Його бездиханне тіло висить на хресті між тілами двох мертвих розбійників. Хто претендуватиме на тіло цієї Людини? Хто набереться відваги з’явитися перед Пилатом і попросити тіло страченого “злочинця”? Його учні? Де їх можна було знайти? Вони переховувалися, боячись за своє життя. Але був ще один учень. Він був таємним учнем Ісуса, поважним членом ради, який також сам шукав Царства Божого. Але тепер він відкрито заявив про себе як про учня Ісуса. Він був Йосифом з Ариматеї. Це вимагало відваги, незвичайної відваги, щоб людина могла так вчинити.

    Існує багато видів відваги. Є відвага, яку ми бачимо на полі бою. Є відвага, яку демонструють астронавти. Є мужність перших християн, які замість того, щоб відректися від Христа, страждали, щоб їхні тіла вмочили в смолу і використовували як палаючі смолоскипи, щоб запалити світло на римських святах. Є мужність 40 святих мучеників, яких залишили замерзати голими на замерзлому озері, через те, що вони вирішили не відрікатися від своєї віри.

    Але є й інший вид мужності – мужність тиха, але тверда, мужність, яка під час кризи виявляється у здатності сказати “так” або “ні” – і сказати це твердо; мужність, яка належить живим. Бувають часи, коли потрібна відвага, щоб жити. Коли над нами вирують бурі, а світлі дні здаються більше схожими на темні ночі, потрібна відвага, щоб жити. Потрібна відвага, якої ніколи не побачиш на полі бою, щоб жити, роблячи те, що мусимо, не те, що нам подобається, а те, що вимагають від нас любов, обов’язок і співчуття. Зустрічати новий день зі знанням, що він буде таким самим, як і вчора, з тими самими тягарями, тими самими проблемами, тими самими болями в серці. Для цього потрібна мужність!

    На запитання, який героїзм вона практикує, одна літня прибиральниця відповіла: “Я ПРАКТИКУЮ ГЕРОЇЗМ ПРОДОВЖЕННЯ”. Коли старозавітному пророку Даниїлу було заборонено указом царя молитися своєму Богові, він не тільки продовжував молитися тричі на день, як це було в його звичаї, але й продовжував здійснювати цей ритуал перед своїм відчиненим вікном, як і раніше, де всі могли бачити, повністю усвідомлюючи, що в якості покарання буде кинутий у лев’яче логовище. Що було джерелом мужності Даниїла? Молитва! Тричі на день він відчиняв вікно в бік Єрусалиму і молився до єдиного істинного Бога. Він залишався з Господом, і Господь залишався з ним навіть тоді, коли його вкинули до лев’ячого лігва

    Світ заразив наше святкування Пасхи (Великодня). Можна подумати, що історія Христа, людини, яка колись була мертвою, а тепер жива, не повинна бути вільною від язичництва. Історія Пасхи настільки яскрава і жахлива, від суду Пилата до Розп’яття, що можна було б сподіватися, що світ не зможе ефективно змінити її значення за допомогою звичайних маркетингових прийомів.

    Але подивіться, що ми дозволили світові зробити з Пасхою Господньою – Великоднем! Ми дозволили собі захопитися світським святкуванням найважливішого моменту в нашій християнській спадщині – кидаємося купувати кошики і наповнювати їх милими маленькими шоколадними зайчиками, цукерками, крашанками. Ми збираємо рекламні циркуляри про великодні розпродажі під час Великого посту, ніби це якась ритуальна необхідність, щоб отримати найкращу ціну на нове великоднє вбрання для нашої сім’ї. Але Христос Воскрес. Але ж Христос Воскрес!

    Це НАШ ВЕЛИКДЕНЬ…. Зірковий час християнства… і настав час нам його відвоювати. І для цього нам потрібна відвага! Пасха – Великдень не має бути милою, як ті м’які іграшки, що стрибають з полиці… Пасха – це Христос Ісус, який простягнув руки, обіймаючи світ… Пасха – це Його перемога над Смертю і Злом…. Пасха – це шлях до вічності.

    Цим терміном я хотів би описати наступну думку – здається, що сьогодні всі виходять з укриття. Стало модно говорити в таких термінах. Всі вимагають своїх прав. Люди виходять на вулиці і вимагають “права на те і те”. В укритті вже практично нікого не залишилося, окрім …., за винятком великої групи, яка все ще ховається в тіньовій темряві. Хто вони? Християни!

    Вони практично єдині, хто залишився в укритті. Вони бояться показати світові, що вони є послідовниками Ісуса. Вони ховають свою віру в тіні укриття. Поки християни ховаються в укритті, атеїсти і світські гуманісти перевертають світ з ніг на голову. Йосип з Ариматеї був християнином в укритті, але він набрався сміливості вийти з неї і публічно заявити про себе як про Ісуса, просячи у Пилата тіло Ісуса. Християнин може бути в укритті лише для молитви. Потім він повинен вийти з укриття , щоб сповідувати Христа і працювати для Нього у світі.

    Чи були перші апостоли закритими християнами, коли померли за те, що проповідували? Чи був Іван Хреститель прихованим християнином, коли викривав аморальність і корумпованість царського двору, хоча знав, що це може коштувати йому голови?

    Ми можемо мати відвагу посеред страждань, якщо запросимо Ісуса бути з нами. Ніщо так не додає нам відваги, як стосунки з Ісусом Христом. Якщо Він є твоїм Другом, ти можеш знати, що коли почне наступати темрява, вона приведе до світлого ранку, славнішого, ніж будь-коли…”

    Після завершення Божественної Літургії архиєпископу Даниїлу було вручено офіційне привітання від мера міста Мілуокі, почесного кавалера Джонсона, який зазначив: “…Від імені міста Мілуокі, я хотів би тепло привітати Вас! Це справжня честь приймати вас, коли ви відвідаєте Українську Православну Церкву Святої Марії в неділю, 30 квітня. Місто Мілуокі приймає нашу українську громаду, і ми продовжуємо стояти поруч з народом України в цей складний час.

    Церква Святої Марії має понад 100-річну історію в нашій громаді Мілуокі. Від свого початкового будівництва як лютеранської церкви в ХІХ столітті до теперішнього місця розташування на Скотт-стріт вона залишається опорою громади. Ваш візит до церкви та Мілуокі є чітким знаком для української громади та діаспори, що переміщені українці можуть знайти комфорт у великій громаді Мілуокі, оскільки безпрецедентне вторгнення в Україну триває.

    Я сподіваюся, що у вас буде можливість дослідити Мілуокі і побачити все, що може запропонувати наше велике місто. Бажаю вам успішного візиту до Української Православної Церкви Святої Марії!”

    Від імені міста Мілуокі Його Високопреосвященству були вручені святкові подарунки. У відповідь на привітання архиєпископ Даниїл висловив слова вдячності меру, міській раді та всім людям доброї волі за любов і підтримку, яку вони надають численній українсько-американській громаді міста, особливо за теплий прийом і допомогу, надану новоприбулим біженцям з України.

    Після обміну привітаннями та вітальним словом пароха парафії о. Миколи Лимаря, присутні вірні сфотографувалися на пам’ять зі своїм Архиєреєм, відзначивши таким чином 106-ту річницю відданого служіння парафіяльної спільноти.

    На честь Архиєпископа Даниїла відбулася святкова трапеза, під час якої владика поспілкувався з вірними, відповідаючи на їхні запитання та надаючи духовні настанови.

    Найсвіжіше

    Популярне