Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архиєпископ Даниїл: Євангеліє дасть змогу донести слово Божої благодаті людям доброї волі

    Архиєрей УПЦ США архиєпископ Даниїл (Зелінський) у своєму відеозверненні привітав усіх причетних до видання Євангелія-апрокосу та учасників презентації цієї богослужбової книги в Ставропігії Вселенського патріархату в Україні, що відбулась 27 січня.

    «Саме те Євангеліє, котре тепер є видано, завдяки нашій спільній співпраці Ставропігії Вселенської Патріархії, дасть змогу донести слово Божої благодаті не тільки воїнам на передовій, але і людям, людям доброї волі, українцям, чи то в Україні, чи то українцям, котрі потрапили за кордон», – наголосив у відеозверненні до учасників заходу владика Даниїл, цитуєповідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Він також привітав усіх причетних до видання із Митрополії УПЦ США і зазначив, що цей проєкт, котрий УПЦ США спільно звершує із Ставропігією Вселенської Патріархії в Києві дає можливість усім священнослужителям, а особливо капеланам Збройних Сил України піклуватись воїнами, хлопцями і дівчатами на передовій.

    Архиєрей УПЦ США підсумував, що Євангеліє дасть «можливість доносити слово Божої благодаті людям доброї волі, нашим братам і сестрам в Україні, усім вам, особливо тим, котрі є на передовій».

    Богослужбове Євангеліє-апракос надруковане накладом 1000 примірників для безоплатного розповсюдження за фінансової підтримки Української Православної Церкви в США.

    Ваше Преосвященство, дорогий владико Михаїле, всечесні отці і співробітники ставропігії Вселенської Патріархії в Україні, особливо усі, хто зібрались сьогоднішнього дня у Свято-Андріївському храмі в столиці України.

    У цей бурхливий час військової агресії російської федерації супроти народу України я хочу привітати усіх вас із духовного осередку, Митрополії Української Православної Церкви Сполучених Штатів Америки, а точніше із Північноамериканського континенту.

    На превеликий жаль я не в змозі бути з усіма вами в Ставропігії в Києві. Я б з радістю із благословення Високопреосвященнішого митрополита Антонія хотів би бути разом із владикою Михаїлом та всіма тими владиками, священниками, мирянами, людьми, котрі зібрались на презентації нового видавництва Євангелія, котре було оформлено, надруковано, спроєктовано насамперед владикою Михаїлом, а тоді вже усіма нашими друзями, братами і сестрами, співробітниками Ставропігії.

    Цей проєкт, котрий ми спільно розпочали і звершуємо із Ставропігією Вселенської Патріархії в Києві дає можливість усім священнослужителям, а особливо капеланам Збройних Сил України піклуватись воїнами, хлопцями і дівчатами на передовій. Проповідувати слово Боже і доносити до них слово Благодаті, любові Божої навіть у той час, коли не так легко відчути любов серед ненависті, котра торкається наших сердець і є частиною тої культури смерті, котра на сьогоднішній день існує в українському суспільстві, тай на загал у світовому суспільстві.

    Ми тут, у Сполучених Штатах Америки, спостерігаємо за всіма вами, дорогі брати і сестри у Христі, із болем переносимо ті всі миті, котрі відбуваються у різних куточках України в час цієї військової агресії.

    Я нещодавно перебував і в Норвегії і в Польщі, і в Німеччині, де зустрічався з пораненими військовими із Збройних Сил України, а також із біженцями, котрі виїхали з України і стараються зробити якийсь сенс того всього, що відбувається в житті. Вони гуртуються навколо церковних споруд, навколо Божої присутності в їхньому житті, де вони моляться Богові своєю рідною українською мовою, хочуть почути слово Божої благодаті, котре проповідується до них не на якійсь іноземній мові, не на старослов’янській чи церковно-слов’янській мові, але на своїй рідній мові. Тому саме те Євангеліє, котре тепер є видано, завдяки нашій спільній співпраці Ставропігії Вселенської Патріархії, дасть змогу донести слово Божої благодаті не тільки воїнам на передовій, але і людям, людям доброї волі, українцям, чи то в Україні, чи то українцям, котрі потрапили за кордон.

    Ми несемо з вами спільну відповідальність за те, яким чином опікуємось нашим народом. Тут в США нам досить важко переносити ті хвилі військової агресії в Україні. Ми далеко від своїх друзів, рідних, братів і сестер. Мої батьки живуть на Тернопільщині, в Бучачі, і кожного разу, коли спілкуюся з мамою чи з рідними, розповідають про те, як інколи вони відчувають як ракети летять над містом в якусь іншу точку України. Ми тут переносимо досить важко те, що відбувається в Україні, тому що ми досить далеко від усіх вас. Ми б хотіли бути частиною тих всіх переживань, котрі ви переживаєте.

    Хтось можливо буде слухати ці слова і думати: “Ви не знаєте самі, чого хочете”. Ми впевнені, що вам нелегко є переживати ті миті, але і ми звідси, із США єднаймося з усіма вами, дорогі брати і сестри у Христі.

    Саме тому ми за цей час, майже один рік військової агресії росії супроти народу України, і спонсоруємо різні проєкти в Україні. Чи то через Ставропігію, чи то через співпрацю з Православною Церквою України, чи з іншими церковними і світськими структурами стараймось закупити карети швидкої допомоги і логістичні автомобілі для ЗСУ і для військових медичних закладів, а найголовніше – торкнутися словом Божої любові, благодаті, тих людей, котрі переживають наслідки цієї жахливої війни, війни, котра завжди руйнує, війну котру не можна оправдати, війну котру сам Господь засуджує, тому що ми ніколи не повинні нищити, як християни, життя один одного, а навпаки піклуватись, навпаки плекати його.

    Я кілька днів тому перебував у Вашингтоні – столиці США, де ми брали участь у поході за життя. Це був 50-й, щорічний, похід проти абортів. Люди, з котрими ми зустрічались в столиці США, їх було понад 300 тис. учасників цього року, коли вони бачили наші облачення і бачили жовто-блакитну стрічку, підходили деякі і питали: чи ви в дійсності з України? І ми розповідали їм, що ми з України, українські православні християни. І вони нам раз за разом повторяли: “Ми є з народом України, ми відстоюємо право на життя усіх українців”.

    Отож те Євангеліє, котре сьогодні є перед вами, котре було видано нашою спільною співпрацею, завдяки бажанню і вмінню створити цей проєкт владики Михаїла, ми маємо перед собою можливість доносити слово Божої благодаті людям доброї волі, нашим братам і сестрам в Україні, усім вам, особливо тим, котрі є на передовій. А ми тут із США молимось за кожного з вас і з нетерпінням чекаємо, що зможемо, буквально в досить короткий час зустрітись прямо там, в Києві, в Свято-Андріївській церкві співслужити, молитись і благословляти наш український народ.

    Зараз бажаю усім Божого благословення. Ми молимось за вас і благаємо ваших молитов за нас.

    Владико Михаїле, дорогі брати і сестри во Христі, всечесні отці, владики котрі є разом з владикою, вітаю усіх вас і надіюся, що скоро побачимося. Всім Божого благословення.

    Найсвіжіше

    Популярне