Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Плани Московського патріархату зі зриву візиту Вселенського патріарха до України

    Релігійний експерт Олександр Єфременко

    для Orthodox Times.

    «Чудові новини з Константинополя! Під час зустрічі з делегацією народних депутатів із фракції Слуга народу Вселенський патріарх Варфоломій I підтвердив свій приїзд до України на урочистості з нагоди 30-річчя Незалежності», – такими словами народний депутат Євгенія Кравчук повідомила надважливу для всіх православних українців звістку. Але не всі з таким задоволенням прийняли це.

    Для деяких представників Кремля, Російської православної церкви та її філії в Україні (Московський патріархат в Україні), а також проросійських політиків в Україні візит Вселенського патріарха до Києва видається дуже неприємним.

    Афілійовані РПЦвУ ЗМІ, політологи, експерти пов’язані із Моспатріархатом, релігієзнавці та, звичайно ж, священнослужителі Моспатріархату, в один голос твердили, що візит Вселенського патріарха поглибить “розкол” в Україні, який сфабрикувала Москва.

    Насправді вони не обмежилися лише голослівними заявами, а розгорнули масштабну інформаційну кампанію зі зриву візиту патріарха Варфоломія І.

    Інструментарієм у цій кампанії виступають наративи з дискредитації Православної церкви України, культивація меседжів про «гоніння» і «переслідування православних» вірян РПЦвУ, та всі засоби хаотизації суспільно-політичної ситуації в країні за лекалами «чорногорського сценарію».

    Перше, чого будуть добиватись противники українського незалежного від Москви православ’я, – це створення враження проти дій Вселенського патріархату, який призвів до утворення ПЦУ.

    Перший крок для цього вже було зроблено 1 квітня, коли віряни та духовенство РПЦвУ прийшли до Офісу Президента України з кількома коробками з «мільйоном підписів» сумнівної якості, якими конфесія вимагає від влади України припинити фальшиві «гоніння на церкву».

    Як можна припустити, аналогічні кроки можуть бути здійснені на початку травня, коли «русскій мір» робитиме акценти одразу на двох датах, важливих для пропаганди Кремля.

    Нагадаємо, 2 травня 2014 року у місті Одеса відбулись сутички між українськими громадянами та проросійськими колабораціоністами, які призвели до людських жертв. Внаслідок тих трагічних подій, у місті вдалось зберегти українську владу.

    Але, щороку від того часу російська пропаганда використовує цю дату для заяв про гноблення російськомовних в Україні радикальними націоналістами. У тому числі митрополит РПЦвУ в Одесі Агафангел (Саввин) також вдається до подібної риторики.

    Що ж до 9 травня, то протягом останніх років у цій даті, хоч і досить химерно, та все ж переплелись міфологія «побєдобєсія» зі скрєпами РПЦ та РПЦвУ, що також виливається у мітинги, суміш хресних ходів з ходою так званого «безсмертного полку».

    Наступним кроком, з високою долею імовірності стане святкування 27-28 липня 2021 року чергової річниці Хрещення Русі. Не потрібно мати дар передбачення, щоб спрогнозувати варіант розвитку подій, за яких спонсори РПЦвУ профінансують звезення до Києва кількох десятків тисяч прихильників Моспатріархату для формування «наймасштабнішої хресної ходи в історії України».

    Одночасно, активізуються представники «політичного православ’я» України, на прикладі Союзу православних братств України, лідер якого Валентин Лукіяник навіть публічно пропонував предстоятелю РПЦвУ митрополиту Онуфрію (Березовському) об’єднати зусилля у боротьбі з ПЦУ.

    Наступним кроком, прихильники «русского міра» докладатимуть чималих зусиль для «демонізації» ПЦУ. Абсолютно не можна виключати зростання кількості інформаційних провокацій, якими спікери РЦПвУ будуть звинувачувати ПЦУ у гоніннях, побитті вірян Моспатріархату, інших проявах дискримінації.

    Своєрідною репетицією таки інформаційних атак можна назвати випадок з побиттям у березні цього року у селі Задубрівка вірянина РПЦвУ, у якому з блискавичною реакцією представниками конфесії неправомірно звинуватили ПЦУ. Побутовий конфлікт намагались подати як релігійне переслідування. А митрополит РПЦвУ Лука (Коваленко) навіть зажадав вибачень від Вселенського патріарха за дії ПЦУ у відношенні Моспатріархату.

    Поряд з цим, особливо великі пропагандисти «русского міра» можуть оприлюднити, так звані, фейкові «матеріали скандальних розслідувань» про окремих єрархів ПЦУ.

    У комплексі, такі інформаційні атаки матимуть подвійну мету: з одного боку «демонізувати» ПЦУ, та створити інформаційно-токсичне середовище навколо візиту Вселенського патріарха до України, з іншого.

    При цьому, варто пам’ятати, що інформаційна кампанія буде мати потужну підтримку з Росії. Представники РПЦ будуть озвучувати різноманітні тематики, що будуть підкреслювати відмінності позицій між офіційним Константинополем та Москвою.

    Для прикладу назвемо нещодавні заяви митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва) про рішучу відмову Моспатріархії переглядати власну календарну політику у ракурсі нещодавніх перемовин Фанару та Ватикану щодо наближення до спільної дати святкування Великодня. Пам’ятаємо, що РПЦ категорично висловилась проти позиції Вселенської патріархії.

    Разом з тим, у самій Україні можливості «русского міра» не вичерпані.

    Фактор Філарета – ще одна козирна карта, яку можуть розіграти у Кремлі.

    Представники ліквідованого «Київського патріархату» продовжують свою деструктивну діяльність проти ПЦУ. Такі дії активізувались напередодні візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України. Прихильники почесного патріарха Філарета опублікували низку претензій до Томосу ПЦУ, а сам Філарет висунув вимогу про новий Томос. Метою таких заяв є спроба нівелювання значення Томосу в інформаційному потоці, знецінивши його історичне значення.

    Проросійські політики, громадські діячі, духовенство РПЦ та РПЦвУ активно підіграють всім заявам Філарета для посилення розбрату в православному середовищі України.

    Та є ще один фактор, який варто пам’ятати і тримати у полі уваги. Якщо всі спроби «русского міра» зірвати візит патріарха Варфоломія виявляться марними і візит успішно відбудеться, всі проросійські сили докладуть чимало зусиль, щоб сформувати неприємний інформаційний фон безпосередньо самого візиту.

    І тут фантазія кураторів з Москви може виявитись практично безмежною. Представники «політичного православ’я», за підтримки духовенства РПЦвУ мають всі можливості організувати акції протесту проти візиту Вселенського патріарха.

    Водночас проросійські журналісти, за першої ж ліпшої нагоди, скористаються шансом поставити високошановному гостю найпровокаційніші питання, на кшталт: «Чи берете Ви на себе відповідальність за побиття вірян РПЦвУ та захоплення храмів представниками ПЦУ?».

    English version / Greek version

    Найсвіжіше

    Популярне