Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Дії РПЦвУ можуть підштовхнути Путіна до вторгнення в Україну, – експерт міжнародної безпеки

    Президент України Володимир Зеленський провів переговори з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Глава української держави висловив думку, що членство в Альянсі допоможе закінчити війну на Донбасі. У відповідь на це прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков передрік погіршення ситуації на Донбасі, якщо Україна вступить в НАТО.

    Посилення істерики з боку російських пропагандистів, офіційних осіб і військових проаналізував для «Телеграфа» директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко.

    Експерт закликає уважно стежити зараз за діями церковників Московського патріархату.

    «Останнім часом, вони активізувалися в Харкові та Одесі зокрема. Два цих міста — зручні цілі. 2 травня — день Пасхи і 7 річниці пожежі в Будинку профспілок в Одесі. 9 травня — поминальна неділя і день перемоги. Просто неймовірну кількість скреп „русского мира“ і пропагандистських гасел можна пустити в дію одномоментно. Ймовірно, РФ буде шукати зручний момент для провокацій саме в це вікно, так чи інакше готуючи використовувати прихожан УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.) з цією метою, — прогнозує Валерій Кравченко.

    Він зазначив, що «Росія, дійсно, продовжує нагнітати. І ситуацію на дипломатичному фронті, і антиукраїнську-антиамериканську істерію — у власному інформаційному просторі. Наскільки це все серйозно? Раз наші основні союзники більш ніж стурбовані ситуацією, значить „Five Eyes“ ( „П’ять очей“ — розвідувальний альянс, в який входять Австралія, Канада, Нова Зеландія, Великобританія і США — ред.) має якусь інформацію щодо серйозності намірів РФ і її керівництва. У небі над Чорним морем щодня літають британські і американські літаки розвідники, контролюючи ситуацію».

    На його думку, Путін прагне досягнути низку цілей за допомогою чергової «маленької переможної війни в Україні»: придушити запит на протест в суспільстві у зв’язку з Навальним і майбутніми парламентськими виборами; звинуватити Захід у всіх бідах російського народу; показати тому ж Заходу, що Україна (принаймні її російськомовна частина) є залізною сферою впливу РФ, так само як і Білорусь.

    «Якщо бажання, можна знайти ще пару десятків цілей, які Москва може реалізувати через обмежену ескалацію, — вважає Валерій Кравченко. — Суть у тому, що Путіну потрібен для старту свій „глайвицький інцидент“ (напад переодягнених у польську форму гітлерівців на німецьку радіостанцію в місті Глайвіц, організована СС 31 серпня 1939 року в рамках широкомасштабної „операції Гіммлер“ для створення приводу для нападу Німеччини на Польщу — ред.), який досить дискредитує владу в Україні. Щоб нашій країні внаслідок нього не чинили серйозної військової підтримки країни Заходу».

    «Україна повинна по максимуму використовувати місяць підготовки. Зрештою, навіть якщо це все блеф Путіна і гра м’язами, зближення з НАТО, солідарність з союзниками (США, Польща, Туреччина, Великобританія, Канада) — наш єдиний можливий вірний вектор політики. ймовірно, варто сказати спасибі Путіну за сьогоднішнє протверезіння української влади, позбавлення від ідеалізму, які ми зараз спостерігаємо. Нам потрібно реалістично оцінювати себе і своє оточення — інакше суверенній Україні не вижити», – підсумував Кравченко.

    Валерій Кравченко. Фото: Телеграф

    Найсвіжіше

    Популярне