П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Розколу більше немає! А риторика проти ПЦУ — неправда!, — богослов Кирило Говорун

    Розколу більше не існує і вся риторика РПЦвУ проти ПЦУ про «визнання Фанаром розкольників» – неправда.

    Про це в інтерв’ю РІСУ розповів богослов архімандрит РПЦ Кирило Говорун.

    «Константинополь спочатку довго очікував розв’язання української проблеми від Москви, а коли Москва виявилася неспроможною дати розв’язання цій проблемі, то тоді втрутився Фанар… Фанар визнавав, що те, чим був Київський Патріархат – це був розкол. В цьому якраз і заслуга Вселенського Патріархату – в тому, що він втрутився в цю ситуацію і розв’язав розкол. Розколу більше немає! А риторика проти ПЦУ, яка лунає з боку Москви і з боку Києво-Печерської лаври, полягає в тому, що начебто «Фанар визнав розкольників». Це неправда! Фанар не визнавав розкольників! Фанар визнав, що розкольники були розкольниками і розв’язав проблему розколу», – сказав Кирило Говорун.

    Він додав, що якщо підтримувати твердження, що з Київським Патріархатом не було ніяких проблем, що у всьому винна Москва, і Фанар визнав їх такими, якими вони були, то цим, фактично, підігруємо звинуваченням з боку Москви.

    «Розкольницькі УПЦ КП і УАПЦ самоскасувалися, їх клірики стали кліриками Вселенського Патріархату, і потім на Соборі (Об’єднавчому соборі, – ред.) створили нову структуру, якій Константинополь згодом надав автокефалію», – підкреслив Говорун.

    За словами богослова, у листуванні і заявах Вселенського патріарха говориться саме про розкол.

    «Розкол названо розколом. І Філарета виправдали після того, як розглянули його справу, використовуючи право апеляції на судові рішення щодо єрархів інших Церков. Для Фанара Філарет був розкольником, але розглянувши цю справу, там побачили, що реальних богословських причин для заборони Філарета не було, але були «політичні» причини. Тим не менш, це не означало, що Філарет не був розкольником і Фанар не визнавав тих санкцій, які були на нього накладені».

    «Мені здається, що Фанар дуже послідовно проводить ідею про те, що це був розкол, а потім Вселенський Патріархат втрутився і розкол подолав. Також варто пригадати, що на Фанарі завжди говорять, що давали багато шансів розв’язати цю проблему Москві», – впевнений архімандрит РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне