Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    «Яка погана українська держава» і погрози «релігійною війною»: Експерт розповів про реалізацію планів «гонимих»

    РПЦвУ передбачено почала виступати проти чинної української влади та сипле погрозами вивести мільйони людей на вулиці.

    Про це на своїй сторінці в соцмережах пише релігійний експерт Олександр Єфременко.

    22 лютого мною було оприлюднено допис про форум «постраждалих від гонінь» у Києво-Печерській лаврі, назвавши це святом брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату. Оперуючи наявною інформацією, я передбачав, що ще до початку самого форуму вже були підготовлені звернення, які РПЦвУ використовуватиме у подальшому для розповідей «яка погана українська держава» і яка «гонима Російська церква в Україні». При цьому, основний акцент було зроблено на тому, що головною метою форуму має стати зрив візиту Вселенського патріарха Варфоломія І до України на святкування 30-ї річниці Незалежності України.

    Нагадаю, що мій прогноз полягав у наступних пунктах:
    – в подальшому всі ці звернення будуть тиражуватись російською пропагандою в ЗМІ, посланці Моспатріархату шантажуватимуть державну владу України «ескалацією міжконфесійного конфлікту і релігійною війною»;
    – лобісти РПЦ у інших помісних церквах будуть озвучувати ці тезиси в державах Європи та світу, а транслювати це будуть ті ж самі російські пропагандистські канали, які «абсолютно випадково» опинятимуться у потрібному місці і у потрібний час, щоб відзняти, як «весь православний світ засуджує гоніння на церкву в Україні»;
    Як бачимо, практично всі пункти передбачення вже втілюються у життя.

    «Яка погана українська держава» і погрози «релігійною війною» вже прозвучали у виконанні речника РПЦвУ Миколая Данилевича 23 лютого, наступного дня після сумнозвісного форуму. Данилевич заявив, що готовий виступати проти чинної української влади, президента Зеленського і вивести 20 мільйонів своїх вірян на антиурядові мітинги, як це було в Чорногорії.

    «Коли буде потреба, ми підемо шляхом владики Амфілохія (покійний митрополит Сербської церкви у Чорногорії). У нас десь двадцять мільйонів повинні вийти на вулиці міст… ми готові йти до Офісу президента Зеленського», – сказав речник РПЦвУ Микола Данилевич у ефірі «Першого Козацького».

    Служитель МП запевнив, що вони (РПЦвУ) ні в якому разі не згодяться на перейменування релігійної організації і попросив владу не робити цього, щоб «не дай Бог, не повторити релігійних воєн, які вже були в історії України». «Нас багато і ми повинні цим користуватись і захищати свою церкву», – підсумував він.

    У своєму телеграм-каналі Данилевич не стримувався у погрозах чинній владі і Президенту України.

    «Партія «Слуга народу», так само як і інші партії, має розуміти, що будь-які законодавчі ініціативи, які можуть бути сприйняті віруючими УПЦ як такі, що спрямовані проти Церкви, приведуть їхню політичну силу до:
    – тотальної втрати рейтингу,
    – росту антирейтингу, (і як наслідок)
    – втрати влади
    – і навіть до політичного банкрутства.
    Такий досвід вже є у П. Порошенка, і не лише у нього», – застерігає Данилевич.

    Збулось і інше моє передбачення: тезис «яка гонима Російська церква в Україні» активно множиться у заявах духовенства інших помісних церков і країн ЄС, через інформаційні ресурси наближені до РПЦ. Зокрема, проросійське грекомовне видання «Ромфеа» оприлюднило новину про зібрання «гонимих» вірян, у яких «конфіскували храми», повністю скопіювавши інформацію, подану офіційним сайтом Московської церкви в України. «Ромфеа» пише, що храми «незаконно конфісковані Автокефальною церквою України», а також, що «у форумі взяли участь духовенство Церкви України і віруючі, які хочуть відстояти своє конституційне право на релігійну свободу».

    Насправді ці два твердження не відповідають дійсності, бо, по-перше, Церквою України РПЦвУ не може називатись, після дарування Томосу ПЦУ. По-друге, храми ніхто не конфісковував. Відбувались законні збори релігійних громад, на яких шляхом голосування більшість приймала рішення про перехід до ПЦУ. Таких переходів по всій Україні було здійснено понад 600. В деяких випадках переходили навіть священнослужителі РПЦвУ. Тому тут порушені, хіба що, бажання моспатріарха Кіріла (Гундяєва) утримувати церковну владу в Україні й застосовувати її в гібридній російсько-українській війні.

    Зрозуміло, що під час переходів до ПЦУ, завжди буде незадоволена меншість. Саме такі люди дуже цінні для роспропаганди і Московського патріархату в України. Такі люди охоче даватимуть коментарі і розігруватимуть карту «гонінь» та «захоплень» без будь-яких юридичних обґрунтувань, а базуючись виключно на емоційному, популістському підґрунті. Такі собі «розіп’яті мальчікі в трусіках» і «розіп’яті снігурі» у виконанні пропагандстів РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне