Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Для чого і для кого Філарет просить «новий Томос»?

    Почесний патріарх Філарет 12 березня опублікував свою заяву «щодо майбутнього візиту Константинопольського Патріарха Варфоломія в Україну». У цій заяві Філарет, як і його прибічники, вимагає від Його Всесвятості «надання нового Томосу». Якщо такий Томос буде наданий, то, за словами Філарета, «єпископат, духовенство та вірні Української Православної Церкви Київського Патріархату з радістю вкотре вітатимуть, як гостя, Його Всесвятість Патріарха Варфоломія на українській землі». Що буде, якщо Його Всесвятість не привезе такого Томосу, Філарет не вказав.

    Окрім цього Філарет закликав президента України Володимира Зеленського та представників української влади «напередодні візиту, порушити перед Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм питання надання нового Томосу, який би повністю відповідав тому історичному місцю та значимості, яку відігравала та відіграє Українська Церква у світовому Православ’ї».

    Нещодавно ми розповідали про те, як почесний патріарх Філарет знову грає під дудку Москви. Зокрема, його прибічниками було оприлюднено вимоги до Вселенського патріарха Варфоломія про дарування «нового Томосу» для Української Церкви.

    На думку експертів, такі заяви Філарета про «новий Томос» є свідченням залучення самого Філарета до масштабної інформаційної кампанії зі зриву візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-річчя незалежності України.

    Розглянемо декілька деталей, які зводять подібні наміри нанівець і яскраво демонструють усю нікчемність і безглуздість таких заяв.

    По-перше, як ми вже зазначали, отримання статусу Патріархату для Української Церкви буде розглянуто в історичній перспективі, після виконанням певних вимог. Про ці вимоги говорив предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній під час своєї доповіді на архієрейському соборі ПЦУ 15 грудня 2020 року. Ще раз нагадаємо що це за вимоги: а) об’єднання більшості православних громад під омофором ПЦУ; б) визнання ПЦу з боку більшості Помісних Православних Церков.

    Чи знає і розуміє ці вимоги Філарет? Очевидно, що так. Проте своїми діями, а саме червневим демаршем 2019 року і постійними заявами про несправжню автокефалію і «нетакий» Томос він віддаляє час надання Патріархату, а найголовніше – шкодить авторитету Православної Церкви України, чим свідомо чи несвідомо сприяє РПЦ та кремлівській пропаганді. Філарет чудово розуміє, що жодного «нового Томосу» не буде, принаймні до поки він сам не заспокоїться і не відмовиться від своїх деструктивних дій.

    По-друге, для кого Філарет просить «новий Томос»? Для свого реінкарнованого «Київського Патріархату» із шайкою єпископів-шахраїв? Чи для Православної Церкви України? Навіть якби мрії Філарета здійснились і в серпні Його Всесвятість дійсно б дарував Українській Церкві статус Патріархату, то цілком зрозуміло, що такий статус отримає саме ПЦУ. Що ж тоді буде робити Філарет, який уже рік заявляє, що він вийшов зі складу ПЦУ? Покине своїх «єпископів» і повернеться до ПЦУ зі словам на кшталт «Вам дали Патріархат, а я патріарх»?

    По-третє, Філарета вже не поставлять патріархом, навіть і після отримання статусу Патріархату. Закономірно, що цей сан отримує теперішній предстоятель Православної Церкви України – Блаженнійший митрополит Епіфаній. Що зробить у такому випадку Філарет невідомо. Які нові претензії висунуть його прибічники про нетакий Патріархат, залишається лише здогадуватись.

    По-четверте, в кого ж вимагає цей «новий Томос» Філарет? У того самого Вселенського патріарха Варфоломія. Такі вимоги Філарета після його заяв на російському телебаченні і «каналах Медведчука» про бажання першості Константинополя, чим  Філарет в унісон із російськими церковниками звинувачував самого патріарха Варфоломія в єресі, погодьтеся, звучать дуже низько для такого нібито поважного священнослужителя. Називати його єретиком, а тепер просити у того ж єретика новий Томос – це просто нонсенс.

    По-п’яте, доволі комічно виглядає звернення Філарета до президента Володимира Зеленського і української влади про порушення питання про дарування Патріархату. Припустимо, що президент дійсно проситиме у патріарха Варфоломія статус Патріархату, і такий статус буде наданий саме митрополиту Епіфанію. Що ж тоді скаже Філарет? Що його знову обманув президент?

    Подібні заяви це ода повного абсурду, які не мають ніяких логічних підстав для їх реалізації. Вони не мають жодної ваги чи сили для України, і нічим не можуть нашкодити українському державному і церковному іміджу на світовій арені. Ці заяви лише цікаві ворогам України. Шкода, що їх озвучує людина, яку вважали моральним авторитетом нації…

    Найсвіжіше

    Популярне