Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) заявила, що не хотіла проводити ходу на “підтримку братських народів”

    15 лютого 2024 року Запорізька єпархія УПЦ (МП) планувала провести Хресну ходу на підтримку вірності традиціям Християнської моралі “братніх народів” і РПЦ. Відповідний лист з інформацією про заплановану Хресну ходу було розміщено на офіційних сторінках запорізької єпархії УПЦ (в єдності з МП) в Фейсбук та Інстаграм.  Втім пізніше пресслужба Запорізької єпархії УПЦ (МП) заявила, що не планувала таких заходів.

    Про це повідомляється на сайті Запорізької єпархії УПЦ (МП).

    “Заклик до проведення Хресного ходу 15 лютого 2024 року, в день Стрітення Господнього, є провокацією! Просимо ігнорувати його, оскільки у військові часи будь-які масові заходи, що проходять поза зонами притулків, категорично заборонені”, – сказано в повідомленні УПЦ (МП).

    Раніше митрополит Лука тимчасово “відмовився” від єдності з РПЦ, але дистанціювався від свого звернення, сказавши, що сторінку було зламано.

    Чим ще відомий митрополит Лука (Коваленко)?

    У Запоріжжі митрополит УПЦ (МП) Лука (Коваленко) продовжує поминати патріарха Московського, попри те, що останній благословляє російську армію захоплювати Україну. Відповідний відеозапис, зроблений 9 лютого 2023 року. Подібний випадок вже траплявся 11 січня 2023 року. Без сумніву, Коваленко робить це і зараз.

    У червні 2022 року Лука (Коваленко) застеріг від повної незалежності УПЦ МП від Московського патріархату: «У житті не так складно проголосити автокефалію, як складно залишитися при цьому канонічною церковною спільністю, яка зберігає євхаристичне спілкування з Помісними Церквами і має суб’єктність у світовому Православ’ї». У кінці 2022 року на нього накладені санкції Україною.

    Зазначимо, що у Запорізькій єпархії «УПЦ» МП 75% духовенства вирішило не розривати зв’язки з РПЦ та залишатися «на поточних позиціях».

    18 жовтня 2023 року вночі російські війська завдали масованого удару по Запоріжжю. Все місто перебувало в жалобі. Внаслідок атаки є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджені багатоповерхівки, приватні будинки, навчальні та медичні заклади, а також храм УПЦ (в єдності з МП). Митрополит Лука (Коваленко) відзначився проросійськими заявами. Він звернувся не до агресора – рф, а до “сторін конфлікту”. У своїй звичній манері не висловив чіткого меседжу, що ракети на обласний центр були направлені саме військами рф. Натомість митрополит УПЦ (МП) робить узагальнення про причини війни, вказуючи на гріховність світу та жадібність воєнних лідерів.

    Варто зазначити, що волонтер Роман Сініцин на початку повномасштабного вторгнення рф звинуватив митрополита УПЦ МП Луку в співпраці з окупантами. Саме заяви Коваленка про українських людей, через яких, нібито були проблеми в гуманітарної колони допомагали російській пропаганді виправдовувати обстріли мирного населення в Україні.

    Служитель моспатріархату Лука потрапив у базу центру Миротворець в червні 2018 року. У жовтні того ж року він розповідав, що рішення Вселенського патріархату надати Томос ПЦУ «схоже на видачу трупу довідки про те, що він живий».

    21 березня 2021 року клірики УПЦ (МП) в Запоріжжі виголосили анафему на Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Цим самим, вони показали свою неграмотність в богослів’ї.

    Сам Лука на думку релігієзнавця Горєвого просуває в Україні інтереси донецько-московського олігарха. 

    Під час коронавірусу Лука поширював свої твердження, що причина пандемії, – це «всесвітня змова на чолі з Соросом і Ватиканом». У кінці 2020 року Лука виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також він порівняв майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом.

    У 2021 році Лука поскаржився Зеленському, що священників УПЦ (МП) не допускають до духовного окормлення військовослужбовців ЗСУ. У лютому 2022 року Лука доставив допомогу розкольникам – екзархату РПЦ в Африці.

    Найсвіжіше

    Популярне