П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦвУ поскаржився Зеленському, що священників Моспатріархату не допускають до окормлення військовослужбовців ЗСУ

    19 березня 2021 року митрополит Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) Лука (Коваленко), разом з іншими представниками духовенства Московського патріархату, зустрівся з Головою Запорізької обласної державної адміністрації Старухом Олександром Васильовичем.

    Про це пише Інформаційно-просвітницький відділ РПЦвУ (УПЦ МП).

    Повідомляється, що владика Лука, котрий є відомим прихильником “русского міра”, передав губернатору області листа на адресу президента України Володимира Зеленського, у якому скаржиться главі держави на “постійне і системне порушення Конституції в церковно-державних відносинах”.

    У своєму зверненні архієрей наголошує, що протягом останніх кількох років РПЦвУ (УПЦ МП) переживає відкриті нападки й “гоніння” з боку можновладців і праворадикалів.

    Однак, окрім вже звичних піснеспівів про “гоніння”, митрополит висловив у листі обурення тим, що священників релігійної організації, центр управління якої перебуває у столиці країни-агресора, не допускають до “роботи” з ЗСУ.

    “Наших священиків не допускають до окормлення наших віруючих в Збройних силах України. Ми піклуємося про свою Батьківщину, ми допомагаємо нашим громадянам, бажаємо лише тільки одного – дотримання Конституції, непорушення наших прав. Ми просимо, почуйте нас”, – написав митрополит РЦПвУ (УПЦ МП) Лука (Коваленко).

    Немає жодних сумнівів у тому, що Лука (Коваленко) дійсно піклується про “свою Батьківщину”. На доказ цього, варто пригадати як ЗМІ раніше писали про те, що сербські друзі Москви називали Луку “владикою Новоросії”.

    Зображення взято з cerkvarium.org

    Тож, мабуть, не даремно він у листі вживає саме таке формулювання, щоб у Кремлі раптом не виникло жодних підозр щодо лояльності архієрея РПЦвУ.

    Втім, з іншого боку, архієрей може легко спростувати всі претензії у співпраці з агресором. Якщо митрополит Лука (Коваленко) дійсно є таким палким поціновувачем і шанувальником Конституції України, до якої він апелює у своєму листі, то він без вагань здатний відповісти на наступні питання:

    “Згідно Конституції України, територією якої держави є Кримський півострів та тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей?”, та “Чи не вважає він, так званий, “референдум про статус Криму 2014 року” кричущим порушенням Конституції України?”.

    Імовірно, читачі здогадуються, як би відповів Лука (Коваленко) на вказані питання. Хоча, не варто виключати імовірність разючих метаморфоз у свідомості архієрея РПЦвУ (УПЦ МП), внаслідок яких він проявить себе беззаперечним патріотом України.

    Найсвіжіше

    Популярне