Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Крихітна дисиденція чи черговий маневр? Лука тимчасово відмовляється від РПЦ, але дистанціюється від свого звернення

    12 січня, близько 16 години, митрополит УПЦ (в єдності з МП) в Запоріжжі Лука (Коваленко) оголосив про розрив стосунків з РПЦ та її керівництвом на чолі з патріархом Кірілом. У своєму зверненні він засудив дії РПЦ, яка за його словами перетворилася на “хижака, що пожирає все навколо”, та анексувала частину Запорізької єпархії (Бердянської єпархії), утворивши окрему Скадовську.

    Також Лука заявив, що відмовляється від членства в синодальних комісіях РПЦ та розриває зв’язки з її керівництвом та духовенством до їх “повного покаяння”.

    Правда це “перевзування” тривало менше години, адже саме повідомлення про Гундяєва-Юду зникло із сторінки Запорізької єпархії УПЦ (МП). Мабуть, Лука отримав від керівництва РПЦ “по шапці” і вирішив видалити свою творчість.

    Сам Коваленко пояснює все інакше. У своєму каналі в Телеграм він виправдовується, що сторінку Запорізької єпархії УПЦ (МП) зламали і від його імені написали “брехню”.

    “Дорогі мої, прошу вас ігнорувати цей опус, оскільки до зазначеного інформаційного сміття ні я, ні співробітники Запорізької єпархії УПЦ не мають жодного стосунку!”, – зізнається Коваленко. Що ж, шкода, а ми вже повірили, що в нього з’явились проблиски адекватного мислення.

    Аналізуючи виправдання митрополита УПЦ (МП) Луки (Коваленка), варто зауважити наступне:

    1. Якщо “фейкова” заява про розрив Луки із РПЦ і Гундяєвим це “сміття”, то яка тоді його справжня позиція стосовно війни та дій РПЦ? Чи не підтримує він пропаганду Кремля? Схоже, що Лука продовжує визнавати Гундяєва своїм главою, попри те, що останній схвалює російську агресію і підтримує російських окупантів та Владіміра Путіна.
    2. Лука пише: “Ми зберігаємо Євхаристичне спілкування з усіма Помісними Церквами”. Таким чином Лука має наувазі, що УПЦ (МП) у єдності із Вселенським патріархатом?
    3. Якщо повідомлення про розрив із РПЦ, це “гидота” і “інформаційний мусор”, як запевнив Лука, а не адекватне повідомлення в контексті теперішньої релігійної ситуації і ще й в контексті війни та анексії РПЦ єпархій УПЦ (МП), то що тоді, на думку, Луки є адекватним? Підтримувати роспропаганду, виправдовуючи обстріли зеленого коридору, як це він робив на початку повномасштабного вторгнення? Розпалювання міжконфесійної ворожнечі в Україні, активно протидіючи візиту патріарха Варфоломія і наданню Томоса? Співпричастя з патріархом Кірілом, який благословляє вбивства українців і зокрема пастви Коваленка? Якщо ці всі дії Коваленка, на його думку, є адекватними, а не “гидотою”, значить він дійсно є проросійським агентом впливу в сакосі.
    4. Митрополит Лука жодним словом не коментує анексію частини його єпархії і утворення з вкрадених парафій єпархії із центром у Скадовську. Мабуть, боїться образити свого “гаспадіна” патріарха московського Кіріла і загалом сказати хоч якесь критичне слово на РПЦ. Не коментуючи анексію частини єпархії, Лука демонструє лояльність до дій РПЦ, навіть коли вони є незаконними та шкідливими для Церкви.
    5. Засуджувати розрив з РПЦ – це дії істинного пастиря в Україні. А от маріонетки кремля у вигляді релігійного діяча, завжди будуть вибачатись за критику окупантів і “ручної” церкви агресора.
    6. Скандал демонструє проблеми в УПЦ (МП) – через відсутність єдиної позиції її представники змушені плутатися у власних заявах, виправдовуватись, вигадувати щось. Минулі висловлювання Луки та дії дозволяють зробити висновок, що він підтримує проросійську позицію, пропагуючи інтереси Кремля в УПЦ (МП). Не викликає довіри й пізніше поминання Кіріла під час богослужінь – це ознака того, що розрив УПЦ (МП) із РПЦ був фейком.

    Коваленко є одним із найбільш проросійських єрархів серед УПЦ (МП), разом із Снігірьовим, Паканичем, Єлецьких. Частина з них вже отримали підозри у злочинах. А Коваленко і Паканич – ні.

    Чим ще відомий митрополит Лука (Коваленко)?

    У Запоріжжі митрополит УПЦ (МП) Лука (Коваленко) продовжує поминати патріарха Московського, попри те, що останній благословляє російську армію захоплювати Україну. Відповідний відеозапис, зроблений 9 лютого 2023 року. Подібний випадок вже траплявся 11 січня 2023 року. Без сумніву, Коваленко робить це і зараз.

    У червні 2022 року Лука (Коваленко) застеріг від повної незалежності УПЦ МП від Московського патріархату: «У житті не так складно проголосити автокефалію, як складно залишитися при цьому канонічною церковною спільністю, яка зберігає євхаристичне спілкування з Помісними Церквами і має суб’єктність у світовому Православ’ї». У кінці 2022 року на нього накладені санкції Україною.

    Зазначимо, що у Запорізькій єпархії «УПЦ» МП 75% духовенства вирішило не розривати зв’язки з РПЦ та залишатися «на поточних позиціях».

    18 жовтня 2023 року вночі російські війська завдали масованого удару по Запоріжжю. Все місто перебувало в жалобі. Внаслідок атаки є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджені багатоповерхівки, приватні будинки, навчальні та медичні заклади, а також храм УПЦ (в єдності з МП). Митрополит Лука (Коваленко) відзначився проросійськими заявами. Він звернувся не до агресора – рф, а до “сторін конфлікту”. У своїй звичній манері не висловив чіткого меседжу, що ракети на обласний центр були направлені саме військами рф. Натомість митрополит УПЦ (МП) робить узагальнення про причини війни, вказуючи на гріховність світу та жадібність воєнних лідерів.

    Варто зазначити, що волонтер Роман Сініцин на початку повномасштабного вторгнення рф звинуватив митрополита УПЦ МП Луку в співпраці з окупантами. Саме заяви Коваленка про українських людей, через яких, нібито були проблеми в гуманітарної колони допомагали російській пропаганді виправдовувати обстріли мирного населення в Україні.

    Служитель моспатріархату Лука потрапив у базу центру Миротворець в червні 2018 року. У жовтні того ж року він розповідав, що рішення Вселенського патріархату надати Томос ПЦУ «схоже на видачу трупу довідки про те, що він живий».

    21 березня 2021 року клірики УПЦ (МП) в Запоріжжі виголосили анафему на Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Цим самим, вони показали свою неграмотність в богослів’ї.

    Сам Лука на думку релігієзнавця Горєвого просуває в Україні інтереси донецько-московського олігарха. 

    Під час коронавірусу Лука поширював свої твердження, що причина пандемії, – це «всесвітня змова на чолі з Соросом і Ватиканом». У кінці 2020 року Лука виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також він порівняв майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом.

    У 2021 році Лука поскаржився Зеленському, що священників УПЦ (МП) не допускають до духовного окормлення військовослужбовців ЗСУ. У лютому 2022 року Лука доставив допомогу розкольникам – екзархату РПЦ в Африці.

    Найсвіжіше

    Популярне